2022 május 22 vasárnap
KezdőlapEmberek6 leggyakoribb gyermektartási mód, ami veszélyes lehet a pici egészségére

6 leggyakoribb gyermektartási mód, ami veszélyes lehet a pici egészségére

-

A kezdő szülők még nagyon bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell tartani a kisbabát, mikor kell neki enni adni, és még sorolhatnánk azokat amik egy gyerek gondozásával járnak. A pici megfelelő tartása nagyon fontos, mert ezzel számos probléma és betegség megelőzhető, gondolunk itt a gerinc és ízületi problémákra. A mostani posztunkban összegyűjtöttünk néhány hibát, amit a legtöbb szülő elkövet a kisbabájával kapcsolatban.

1, Csecsemő tartása hónalj alatt

Amikor újszülött kisbabát tartasz a kezedben fontos, hogy megfelelően támaszd alá a fejét, mert még nincsenek kifejlődve a nyaki izmaik, így nem tudják megtartani a saját fejüket. Ha a nyakuk nem megfelelően van alátámasztva, akkor légzési nehézségek és sérülések alakulhatnak ki. 4-6 hónapos korukig nem igazán tudják megtartani a fejecskéjüket.

2, Hordozóban tartás

Lehet hordozóban vinni a picit, viszont azzal jó tisztában lenni, hogyan kell ezt csinálni. Fontos, hogy a pici lábait a hordozó alátámassza. Ez azért fontos, mert így az ízületek és a gerinc sem sérül. Ha a gyerek lába lóg, az súlyos csípőbetegségekhez vezethet, például diszpláziához vagy diszlokációhoz.

3, Baba feje a vállakon

Ha a mellkasát a mellkasodhoz szorítod figyelj oda az arcának helyzetére, ugyanis annak a vállak fölött kell lennie. Ha a gyerek arca a vállon vagy a váll alatt van az megnehezíti a légzést.

4, Csak az egyik oldalon tartod

Mindig cserélgetni kell az oldalakat, amikor a babát fogod a kezedben, mert ahogy feljebb is említettük a nyaki izmaik elég gyengék. Annak érdekében, hogy az izmok mindkét oldalon jól fejlődjenek cserélgetni kell az oldalakat. Ellenkező esetben csak az egyik oldalon lévő nyakizmok fejlődnek, a másik viszont gyenge marad. Ez fejforgatási problémákat eredményezhet.

5, A hátuk nincs alátámsztva

Ha a gyermeket csak a fejénél és a fenekénél fogod meg, akkor fennállhat annak a veszélye, hogy a babát leejted. De nem csak ez az egyedüli probléma. A gerincet túl lehet terhelni a nem megfelelő alátámasztás miatt. Célszerűbb inkább az egyik kezeddel a hátát, a másikkal a fejét támasztanod.

6, Baba kifelé tartása

Nem jó, ha a gyermeket magadtól kifele fordítod. Ebben a pózban nyomást gyakorolsz a gerincére, nem utolsó sorban pedig lógatod is a lábát, amit már feljebb is említettünk, hogy nem jó dolog. A babákat érdemesebb inkább a mellkashoz szorítva tartani, de mindeközben figyelni kell arra, hogy rendesen kapjon levegőt, illetve a feje és a feneke megfelelően legyen támasztva.

Bónusz: Gyermek húzása a kezénél fogva

Nem szabad a gyerekeket a kezüknél fogva húzni, mert az nővér könyököt vagy más néven elhúzott könyököt okozhat. Ez azt jelenti, hogy a könyökcsont részlegesen elmozdul az ízületeknél. Ha a gyereked még nem töltötte be az 5. életévét, akkor ne húzd így magad után.

Még abban az esetben se tedd ezt, ha a gyereked ellenkezik vagy hisztizik. Ha a gyereked már elérte az 5 éves kort, akkor a csontok erősebbé válnak vagyis sokkal kevesebb valószínűséggel alakul ki a fent említett betegség.

Te, hogy szoktad tartani a kisbabád?

Ezek is érdekelhetnek