2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapEmberek6 típusú álom, amit a mentális zavarokkal küzdő emberek látnak. Te tapasztaltál...

6 típusú álom, amit a mentális zavarokkal küzdő emberek látnak. Te tapasztaltál hasonlót?

-

Az álmokban gyakorlatilag bármi lehetséges, a szegény emberből lehet gazdag, a gazdagból szegény, az egészségesből beteg, a betegből pedig egészséges. Előfordul, hogy az álmokat színesben vagy fekete fehérben látjuk, de az sincs kizárva, hogy egy álom folyamatosan visszatérjen. Sokan nem tudják, hogy az álmok elárulhatják, ha valaki mentális zavarban szenved csak nem tud róla. Köztudott, hogy a depresszió tüneteit elég nehéz beazonosítani, ám nem gondolnánk, hogy a poszttraumás stresszt olyan egyszerű lenne. Mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy összegyűjtsük azokat az álmokat, melyek arról adnak tanúbizonyságot, hogy valami nagyon nem stimmel a mentális egészségeddel.

Skizofrénia során megfigyelt álmok.

A skizofrénia egy súlyos mentális betegség. Egy vizsgálat pedig megerősítette, hogy minél tovább tart valakinél ez az állapot az álmai annál több mindent tartalmaznak és foglalnak magukba. Például egyre több szín jelenik meg, illetve az érzelmi élmények is erősebbek.

Ilyen és ehhez hasonló dolgok fordulhatnak elő, egy ilyen betegséggel együtt élő ember álmában.

Emberek, tárgyak, járművek visszafelé mozognak.

Rég elfeledett érzelmek és érzések a felszínre törnek.

Irreális vagy párhuzamos világok jelennek meg, pl.: menny, vagy pokol.

Kívülről szemléli magát, például kisgyermekként, elhunytként vagy állatként.

A skizofrén emberek általában 20-szor gyakrabban álmodnak, mint azok a társaik, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Miután felébrednek az álomból, sokáig nem tudják eldönteni, hogy az valóban álom volt vagy a valóság. Hasonló esetet Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij írt le “A Karamazov testvérek” című könyvében.

Bipoláris zavarral küzdők álmai.

A bipoláris zavar egyfajta mániás depresszió, ami egy kétpólusú, hangulati betegség, ahol nem lehet előre tudni, hogy mely hangulatok követik egymást. Előfordul, hogy az egyén egy ideig lehangoltnak, majd hipomániásnak érzi magát. A bipoláris zavarral együtt élő emberek részletekbe menően le tudják írni álmaikat.

Általában felfoghatatlan boldogságot tapasztalnak, bár ez leginkább akkor fordul elő, mikor a hipomániás hangulatszakaszban vannak. Ilyenkor álmaik tele vannak fénnyel és színekkel, melyekre hosszú ideig emlékeznek.

De akkor is álmodnak, ha épp a lehangolt időszakukat élik, ilyenkor egyetlen álom ismétlődik újra meg újra, ami akár éveken át folyamatosan visszatérhet. Ha ébredés miatt megszakad az álom, akkor elalvásnál ugyanott folytatódik, ahol abba maradt.

A depressziós emberek álmai.

A depresszió tüneteit néha nehéz beazonosítani, de ha rendszeresen baljós és aggasztó álmokat látnak, akkor nem kell tovább találgatni.

A depresszióban szenvedő emberek általában hasonló álmokat tapasztalnak.

Egy sötét hely, ami lehet temető, vagy akár a saját temetésük helyszíne is. Egy ilyen álom után az illetők bűnösnek érzik magukat valami miatt.

Álmodnak az álomban. Képesek látni, hogy egy másik álomban mi történik, viszont egy idő után el lehet veszíteni a fonalat, és már nem tudják, hogy az, amit láttak tényleg csak álom volt vagy valóság. Egy hasonló esetet Nyikolaj Vasziljevics Gogol írt le, a “The Portrait” című könyvében.

A rémálom olyan, akár egy horrorfilm. Miután felébrednek, elsőre nem fogják fel, hogy csak rosszat álmodtak, ami pánikrohamot válthat ki belőlük.

Az álmok valójában az önértékelés reduplikációjának kivetülése. Ha az emberek a saját temetésüket látják, akkor az életben is halottnak érzik magukat.

A mentálisan érzéketlen emberek álmai.

Ezek az emberek se a pozitív se a negatív érzelmeket nem érzékelik még alvás és álmodás közben sem. Az önbecsülésük, a testképük és az érzelmeik elvesznek, ám elképzelhető, hogy az álmukban érzékelik saját lelküket, de testüket nem, vagy belenéznek a tükörbe nem látják saját magukat.

Gyakran álmodnak olyanról, hogy többször elhunynak, ám ilyenkor tudatában vannak annak, hogy ez nem a valóság.

Az érzések hiánya, vagy az elfelejtett érzelmek felszínre törése, melyek sokáig nem voltak jelen a való életben. Például egy kutya megtámadja vagy megharapja őket, de nem érzik a félelmet.

Deperszonalizációs álmok is jelentkezhetnek, ami azt jelenti, hogy a saját otthonukról álmodnak, de olyan érzés nekik, mintha akkor látnák életükben először.

A kényszerbetegségben szenvedők álmai.

A kényszerbetegség, szakszóval kifejezve az obszesszív-kompulzív zavar egy olyan betegség, ahol az emberek kényszert éreznek arra, hogy egy nap például 10-szer megmossák a kezüket. Ez még alvás közben sem szűnik meg, és kihat az álmokra is.

Íme a jellemzői:

Álmodhatnak arról, hogy valamilyen félelmükkel, kényszerükkel kell megküzdeniük, de könnyedén feladják már a legelején és ébredés után a bűntudat keríti őket a hatalmába. Olyan érzelmek is társulhatnak még hozzá, mint a harag vagy a szégyen.

Előfordul, hogy az álomban varázserővel rendelkeznek, amivel képesek másokat irányítani.

A poszttraumás stressz szindrómával együtt élők álmai.

A poszttraumás stressz szindrómát, pszichotraumák idézik elő, melyek kialakulása rémálmokhoz vezethetnek. Ebben a betegségben szenvedő embereknél általában egy álom ismétli önmagát. Például egy veterán háborús hős gyakran álmodik arról, hogy újra a fronton harcol, de nincs tölténye amivel megvédhetné magát az ellenséggel szemben.

Álmok, melyek ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben szakadnak meg.

Az álomképek csak egyes részei jelennek meg. Például olyan férfiról álmodsz, akinek csak a derekát, vagy a száját látod, ami baljós érzésekkel tölt el.

Egy színben látott álmok.

Valaki üldöz, de nem tudod ki, minden lassulni látszik körülötted az emberek, a járművek, még az állatok is.

Átvándorol a lelked egy állat vagy egy fa testébe. Ilyen jellegű álmoknál nincs beszéd, csak a gondolatok a fejben.

Álmok, melyek végig irányítanak téged.

Az ellenkező nem testében való ébredés.

Neked vannak hasonló álmaid?

Ezek is érdekelhetnek