2022 május 29 vasárnap
KezdőlapÉrdekességek6 titokzatos tárgy a múltból, melynek valódi funkcióját soha senki nem tudta...

6 titokzatos tárgy a múltból, melynek valódi funkcióját soha senki nem tudta teljesen megfejteni

-

Az emberek imádnak minden olyan témát, mely titokhoz, rejtélyhez, megmagyarázhatatlan történelmi eseményekhez, tiltott helyekhez kapcsolódik. A történelem során számos olyan hely, tárgy látott már napvilágot, melynek eredetét, funkcióját a legokosabb tudósok és szakemberek sem tudták megfejteni. Ez a tény pedig csak még jobban növeli az emberek kíváncsiságát. A mostani posztunkban olyan tárgyakat, történelmi leleteket, és helyeket hoztunk el nektek, melyek kilétére, történetére még mindig nem sikerült rájönni.

1, Costa Rica-i kőgolyók

A Costa Rica-i kőgolyók néven ismertté vált régészeti leleteket a 30-as években találták meg. A szakembereknek nem sikerült még rájönni, hogy ezek a golyók évtizedekkel, századokkal ezelőtt milyen célt szolgálhattak. Sajnos az sem derült ki róluk, hogy mikor is keletkeztek ezek a teljesen szabályos golyók, melyek több méretben is megtalálhatók a Diquís-deltában. Egyesek azt gondolták, hogy találnak van bennük valami, ezért felrobbantottak párat, hogy kiderítsék. Semmi sem volt bennük.

2, Bagdadi elem

Így szokták emlegetni azon mezopotámiai vázákat, melyek feltételezhetően i. e. 250 és i. sz. 250 között jöttek létre. Ezeket a tárgyakat Bagdadtól nem messze találták meg a 30-as években. Furcsaságuk abban rejlett, hogy egy teljesen átlagos agyagedényből egy vasból készült rúd állt ki, ám benne rövidebb vaspálca volt. Szakemberek spekulációi szerint ez akkoriban elemként szolgált, vagyis feltételezhető, hogy ez volt a Föld legelső eleme. Tudósok szerint nagyjából egy voltot tudott előállítani.

3, Voynich-kézirat

Ez egy olyan könyv, mely ismeretlen eredetű nyelven, ismeretlen eredetű kézírással íródott. Ezidáig számtalan tudósnál, szakértőnél megfordult már, de senki sem tudta megfejteni tartalmát, sem azt, hogy kitől is származhat. Mivel utolsó tulajdonosa Wilfrid Michael Voynich volt, aki könyvkereskedőként dolgozott, ezért úgy döntöttek utána nevezik el.

Találgatások szerint a 15 és 16 század között íródhatott a könyv, de csak a 20 században pontosan 1912-ben került Voynichoz.

4, A genetikus korong

Ha alaposan megnézed ezt a furcsa barázdás korongot láthatod, hogy több kisgyermekre utaló jel is van rajta. A tudósok úgy gondolják, hogy ez a születés folyamatát akarja ábrázolni, amivel nem is lenne semmi probléma, ha ők a 21. században nem mikroszkóppal, meg ultrahang felvételekkel követnék végig ezt az időszakot. Számukra felfoghatatlan, hogy ez a korong, hogyan ábrázolhatta, ennyire pontosan a terhességet. Ha megnézed a többi részüket, akkor a hímivarsejt is látható rajta, na meg az embrió fejlődése is.

Érdekesség, hogy fogalmuk sincs a szakembereknek, milyen anyagból is készülhetett ez a tárgy, és, hogyan voltak képesek így kialakítani.

5, Inka arany szobrok

Nm kell túl nagy zseninek lenni ahhoz, hogy az ember felismerje a képen látható aranyszobrocska nagy mértékben hasonlít a modern repülőgépekre. A Dél-Amerikában felfedezett szobor pontos, felnagyított mását két repülőgép-tervező készítette el, név szerint Peter Belting és Agund Eenboom. A különbség az volt, hogy a 96-ban elkészített repülőmodellek rendelkeztek rádiókommunikációs felszereléssel és motorral is.

A két arany repülő még akkor is képes volt a levegőben maradni, mikor lekapcsolták azok motorjait. Több tudós is azt az elméletet vallja miszerint a repkedő madarak ihlették meg az inkákat. Ez viszont nem magyarázza meg, hogy miért is hasonlítanak annyira a mostani repülőkhöz.

6, Antiküthérai szerkezet

Az antiküthérai szerkezet néven ismertté vált tárgyról azt kell tudni, hogy képes megállapítani milyen pozícióban vannak a naprendszer csillagai, égitestjei és egyéb objektumai, a másik, hogy elvileg képes jelezni mikor lesz holdfogyatkozás. A szakemberek eme tárgy keletkezésének időpontját, nagyjából i. e. 205-re tippelik. Érdekesség, hogy később semmilyen hasonló szerkezetre nem bukkantak a világon, ami még inkább növeli ennek rejtélyét.

Bónusz: Nemcsak titokzatos tárgyak, hanem titokzatos helyek is vannak a világon, amik szintén érdekesek lehetnek.

Görbe erdő, Lengyelország

Lengyelországban Szczecin városától délre, van egy erdő, ahol furcsa alakú fák nőnek. Érdekessége abban rejlik, hogy a fék majdnem 90 fokos szögben meg vannak hajolva, de nem csak egy-kettő, hanem az összes. A fákat feltételezhetően még a 30-as években ültethették és bizonyos elméletek szerint emberi erők tartották vissza őket abban, hogy megfelelően növekedjenek. Arra viszont soha nem derült fény, hogy ki és miért csinálta ezt.

Lengyelország nyugati részén, Szczecintől nem messze található a különös erdő, amin még a lengyel erdészek is meglepődtek. Gryfino községtől közelében, néhány száz fa alkotja a görbe erdőt. A görbén növő fákat körülbelül 1930-ban ültethették, és néhány éves korukban valószínűleg emberi erővel tartották vissza a növésben, vagyis inkább a növés irányában. Azt, hogy pontosan hogyan, és főként, hogy miért tették ezt, senki sem tudja.

Bhangarh erőd, India

Rádzsasztán államban az Aravalli-hegység között található Bhangarh Jaipur városa, mely különleges titkot őriz. A város felépítését állítólag Madho Singh rádzsa adta parancsba, és egy idegi több tízezren laktak benne. Jelenleg senki sem él ebben a különleges városban, ami nem véletlen. Nappal egy teljesen átlagosnak tűnő hely, de éjszaka teljesen megváltozik. A várostól nem messze élők szerint átok sújtja ezt a helyet, mely az éj leple alatt egyszerűen semmivé lesz, de napkeltekor újra felbukkan. Ők rettegnek ettől a helytől és a közelébe sem mennek, mert úgy tartják, aki beteszi a lábát erre a helyre miután lement a nap, az eltűnik a várossal együtt és többé nem tér vissza.

A romokért felelős szervek figyelemfelhívó táblákat is kitettek, amik kristálytisztán leírják, hogy napkelte előtt és napnyugta után tilos átlépni a határát.

Na mit szóltok?

Ezek is érdekelhetnek