2022 június 30 csütörtök
KezdőlapTech & Tudomány6 trükk a japán emberektől, mely felfedi a hosszú élet titkát

6 trükk a japán emberektől, mely felfedi a hosszú élet titkát

-

Egy tanulmány szerint a japán emberek hosszabb ideig élnek, mint a nyugati országokban élő személyek. Japánban az átlagéletkor 85,3 év, Amerikában ez 80 évre tehető. A japán emberek tesznek is azért, hogy sokáig éljenek, mivel olyan életvitelt folytatnak, mely lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott, harmonikus és nyugodt életet éljenek. Annak érdekében, hogy mások is a nyomdokaikba tudjanak lépni elhoztuk ezt a cikket, mely 6 titkot fed fel. Ha eszerint éled az életed nagy esélyeid vannak arra, hogy sokáig és egészségesen fogsz élni.

1, A hagyományos japán étrend egészséges és kiegyensúlyozott

A japán étrend inkább a gabonaféléken és a zöldségeken alapszik, aminek az az oka, hogy az ott élő emberek, nem igazán preferálják a vörös húsokat. A vörös húsban sokkal több koleszterin van, mint a halban, ami hozzájárul a szív és érrendszeri megbetegedésekhez. Annak érdekében, hogy az ilyen jellegű problémákat elkerüljék inkább halat esznek.

A másik érdekesség, hogy a japánok nem igazán fogyasztanak tejet, tejterméket. Ennek oka, hogy sok telített zsírsav van bennük, melyek cukorbetegséghez, Alzheimer-kór kialakuláshoz vezethetnek. A víz mellett, zöld teát fogyasztanak még, ami tele van antioxidánsokkal.

2, Sok időt töltenek a családdal

A japánoknál egyfajta hagyomány már, hogy a fiatalabb generáció tagjai gondoskodnak az idősebbekről. Eme országban olyan háztartások vannak, ahol egyszerre több generáció tagjai élnek. A fiatal házasok a szülőkkel élnek, majd később mikor már a gyerekek is megszülettek elköltöznek, és egy idő után a szülők költöznek hozzájuk. Ez arra ösztönzi az idősebbeket, hogy élvezzék a családjukkal eltöltött időt.

3, Ikigai: ok, amiért érdemes mindennap felkelni

Az “Ikigai” szó azt jelenti: Ok, amiért érdemes élni. Japánban ez a szó minden ember számára ismert, sőt a világon egyre többen ismerik meg. Michiko Kumano japán pszichológus szerint azok az emberek, akik eszerint élnek olyan dolgokat csinálnak, ami boldoggá tesi őket, így pedig nő a teljesítőképességük is. A Tohoku Egyetem kutatói szerint azon emberek körében, akik az “ikigai” szerint élnek, kevesebb eséllyel alakul ki náluk szívbetegség. Ez lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig éljenek.

4, Japánban ügyelnek a tisztaságra

Japánban nagyon komolyan veszik a takarítást, olyannyira, hogy az iskolákat maguk a tanulók takarítják. Mivel az utcákat is tisztán tartják ezért nem csoda, hogy megkapta a “legtisztább nemzet” címet. A világ legtöbb országában nem mindig egyértelmű a mindennapi kézmosás, fürdés, zuhanyzás. A japánok viszont ezt a szokást nagy becsben tartják. Ezek a tevékenységek megakadályozhatják, hogy lebetegedjenek.

5, A japánok a „hara hachi bu” módszert alkalmazzák a habzsolás elkerülésére

A Hara hachi bu egy olyan tevékenység, ami megtanítja az embereknek azt, hogyan kerüljék el a habzsolást és túlevést. Eme filozófia szerint addig szabad enni, ameddig el nem éred a 80%-os telítettséget. Az Okinawa Program szerzői szerint akik ezen elv szerint étkeznek sokkal egészségesebb életet élhetnek. Bradley és Craig Wilcox illetve Makoto Suzuki elmondása szerint ez a módszer segít meghosszabbítani az idős emberek életkorát.

6, A japánok imádnak sétálni

A japánok nemcsak az egészséges táplálkozással járulnak hozzá egészségük és fittségük megőrzéséhez, hanem a rendszeres sétálással is. Sokan, főleg az idősebbek rendszeresen sétálnak, kerékpároznak, és a fiatalabbak autó helyett tömegközlekedéssel járnak dolgozni. Az autók nem annyira népszerűek itt, mint a nyugati országokban, így vonattal helyettesíti azokat.

Ezek is érdekelhetnek