2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapEmberek6 veszélyes emlőprobléma, ami nagy mértékben veszélyeztetheti az egészségedet

6 veszélyes emlőprobléma, ami nagy mértékben veszélyeztetheti az egészségedet

-

Az életkorral nemcsak a bölcsesség és tapasztalat nő az emberben, hanem a megbetegedések száma is. Noha a legtöbb életkorral összefüggésben álló betegség, célszerű fokozottan figyelni az egészségre. Ezért érdemes rendszeres szűrővizsgálatokra járni, hogy a veszélyes betegségeket is időben lehessen kezelni. Mostani posztunkban hat veszélyes emlőproblémát hoztunk el, amire érdemes odafigyelni, és mielőbb megelőzni.

NORMÁLIS MELL

1, Striás keblek.

Ahogy a nő öregszik, úgy jelennek meg az idomokon a striák. Az életkor előrehaladtával a bőr rugalmasságáért felelős hormon szintje csökken, melynek eredményeként megjelennek azok a bizonyos striák. Ezek kialakulása a várandósság alatt szintén megtörténhet, sőt túlzott stressznél idő előtt megjelenhetnek. Ha nem akarod, hogy ilyen legyen a kebled, akkor ne stresszelj.

2, Lefelé néző mellbimbók.

Az életkor előrehaladtával a mellek és a mellbimbók lefelé kezdenek nézni, ami a meggyengült mellszövet és a gravitáció erejének tudható be. Ezen kívül más tényező is befolyásolja. Ha nagyok a kebleid, akkor magas a testtömeg-indexed van, amitől a mellek sokkal hamarabb kezdhetnek el lefelé lógni. Amennyiben rendszeresen dohányzol a mellek a vártnál hamarabb kandikálnak a föld irányába.

3, A mellek közti terület túl széles.

Ez annak köszönhető, hogy alacsony az ösztrogén szint a szervezetben. Ez a nemi hormon fontos szerepet játszik a mellek keménységének fenntartásában. A sűrű szövetet zsírszövet váltja fel és a mellek közötti tér megnőhet, amikor a mellek megereszkednek.

MELLVÁLTOZÁSOK, MELYEK VESZÉLYESEK LEHETNEK

1, Csomók állnak ki belőle.

Az emlődaganatok hallatán mindenki azt gondolja, hogy az összes rosszindulatú, pedig ez nem igaz. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata szerint ezek többsége ártalmatlan, többnyire nem rákos szöveti növekedés.

Viszont jobb a békesség, ezért célszerű elmenni egy orvoshoz, ha ilyen dudorokat fedezel fel a kebleidnél. A mellrákot sokkal könnyebb kikezelni, ha időben észlelik. Előfordulhat, hogy mammográfián, ultrahangon, vagy akár biopszián is részt kell venni.

2, Mellfájdalom.

A rákos szövetek ritkán okoznak mell fájdalmat. Ha aggódsz a fájdalom miatt, akkor mindenképp fordulj orvoshoz, mivel a mellrák ritka, de agresszív formája, az úgynevezett gyulladásos mellrák (IBC) viszont fájdalmat okoz.

A fájdalmon kívül az IBC-nek, más különálló tünetei is vannak, például vörös pontok megjelenése. Ha a fájdalom több, mint egy héten át tart, vagy az idő múlásával egyre rosszabb lesz, akkor újfent célszerű orvoshoz fordulni.

3, Mellbimbó szivárgás.

A mellbimbó szivárgása aggodalomra adhat okot, főleg akkor ha nem vagy se terhes, és nem is szoptatsz. Ha a “váladék” színe színtelen de tejszagú, vagy sárga, zöld, barna esetleg véres színű akkor érdemes orvoshoz menni. Amennyiben ez még rendszeres is, jobb nem húzni a dolgot, mert rákos szövetek is okozhatnak ilyen tüneteket.

4, Mindkét mell mérete különbözik egymástól.

Nincs két egyformán szimmetrikus mell, szóval nem kell egyből pánikba esni. Viszont, ha az egyik mell mérete egyik napról a másikra megváltozik, akkor mindenképp keresd fel az orvosod. Az egyik kebel méretének megváltozása emlőrákra is utalhat.

5, Piros foltok.

Ha a melleken vörös foltok jelennek meg, az átmeneti bőrbetegség jele is lehet. Viszont ha nem múlnak el és folyton ott vannak, akkor az lehet, az IBC betegség tünete is. A rák ezen formája ritkán fordul elő, de agresszív. Az mellrákos megbetegedések csak 2-4%-a IBC, ám a halálesettel összefüggő aránya már magasabb, 7-10%.

A biztonság kedvéért rendszeresen ellenőrizd a melleidet. Ha vörös foltokat észlelsz, és fájdalmat érzel bennük, ne fecséreld az időt, és ellenőriztesd magad egy mellkasröntgenen.

6, Befelé néző mellbimbók.

A mellbimbók befelé nézése több okból kifolyólag is lehetséges. Ezt a jelenséget mellbimbó-visszahúzódásnak nevezik, és a mellbimbó mögötti szövetek gyulladása vagy heg állhat a háttérben. Ennek a gyulladásnak számos oka lehet, de nem feltétlenül a rák miatt.Minden esetben, ha a mellbimbóid befelé néznek, gyorsan látogasd meg az orvosod.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek