2022 május 22 vasárnap
KezdőlapEmberek7 betegség, amely eltérő módon jelentkezik a nőknél és a férfiaknál

7 betegség, amely eltérő módon jelentkezik a nőknél és a férfiaknál

-

Noha a férfiak és a nők ugyanolyan betegségekben szenvedhetnek és hasonló tüneteket produkálhatnak mégis eltérő módon hathat rájuk. Előfordul, hogy a nők még több, kiegészítő tünetet tapasztalhatnak a különböző betegségeknél, például a stroke-nál, viszont akadnak olyan problémák is, melyek a férfiakat súlyosabban érintik. Mai posztunkban 7 betegséget mutatunk be, amik különböző módon érintik a nőket és a férfiakat.

1, Hajhullás

A férfiak hajlamosak idős korukra elveszíteni a hajukat. Ők homloktól tarkóig hullajtják el hajszálaikat, míg végül kopaszok nem lesznek. Ez azért történik, mert a férfiak tesztoszteron szintje nagy hatással van a hajukra. A tesztoszteron átalakul dihidrotesztoszteronná, ami egy olyan hormon, mely rövidebbé és vékonyabbá teszi a szálakat. A férfiak 20 éves koruktól fogva kezdenek el kopaszodni.

A nők esetében viszont más a helyzet, náluk nem lehet annyira észrevenni a hajhullást, viszont a folyamat 50-60 éves koruk körül indul be. Ennek oka általában a génekhez köthető, de egészségügyi problémák is előidézhetik.

2, Pattanások

Mindkét nem észlelhet pattanásokat a pubertáskorban, ám a fiúk esetében ez egy hosszabb lefolyású folyamat, mivel szervezetük nagyon sok faggyút termel. Ennek köszönhetően olajosabbá válik a bőrük, ami a makacs pattanásokért felelős. A nők általában a menstruációs ciklusuk ideje alatt tapasztalhatnak több pattanást, mivel hormonszintjük ilyenkor kicsit felborul.

3, Csontritkulás

A nőknél négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, mint a férfiaknál. Ez leginkább az 50 év feletti nőket érinti. Azért történik, mert a nők csontjai könnyebbek és vékonyabbak.

4, Stroke

Statisztikai adatok alapján évente sokkal több nő hal meg stroke-ban, mint férfi. Noha a férfiak és a nők ugyanolyan tüneteket produkálnak a nők további kiegészítő tüneteket is tapasztalhatnak, például légzési nehézségeket, hallucinációt, ájulást, hányást és izgatottságot.

5, Szívroham

Szívroham esetén a nők és a férfiak ugyanolyan tüneteket tapasztalhatnak, ami olyan mintha egy elefánt ráült volna a mellkasukra. A nőknél viszont előfordul, hogy mellkasi nyomás nélkül megy végbe a szívroham, helyette inkább az alhasban alakul ki nyomás. Emellett légszomj, szédülés, ájulás, és hirtelen fáradtság is jelentkezhet náluk.

6, Depresszió és szorongás

A nőknél gyakrabban fordul elő depresszió és szorongás, amit a nemi alapú diszkrimináció, a társadalmi-gazdasági hátrányok, a jövedelmi egyenlőtlenség és az alárendelt társadalmi helyzet idézhet elő.

Emellett a nők olyan depresszió fajtákat tapasztalhatnak meg, amik a férfiaknál nem fordulhatnak elő. Például ők sosem fognak szülés utáni, menstruációs ciklus alatti vagy perimenopauza miatti depresszióban szenvedni.

7, Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzések a nőknél sokkal gyakrabban fordulnak elő, mert nekik rövidebb a húgycsövük, így a baktériumoknak nem kell akkora távot megtenniük. Viszont a férfiak is elszenvedhetik ezt a problémát, ám az ő esetükben már bonyolultabb a dolog, mert náluk vizeletvisszatartás alakulhat ki.

A húgyúti fertőzések gyakrabban fordulnak elő nőkben, mint férfiakban, mivel a nők húgycsője rövidebb, és a baktériumoknak rövidebb távolságot kell megtenniük. Másrészről a betegség bonyolultabb a férfiaknál, mivel a fertőzés inkább vizeletürítési problémákban jelentkezik.

Te tudtál ezekről?

Ezek is érdekelhetnek