2022 december 2 péntek
KezdőlapEgészség7 bőrápolási hiba, amely pattanások kialakulásához vezethet

7 bőrápolási hiba, amely pattanások kialakulásához vezethet

-

Előfordult már veled is, hogy azt gondoltad megfelelően ápolod és tisztítod a bőröd és mégis időnként előjön egy-egy pattanás?

Meglepődnél, hogy egy számodra jelentéktelennek tűnő tényező mennyire befolyásolhatja a pattanás kialakulását. Ilyen szempontból az sem mindegy, hogy fogmosás előtt vagy után mosod meg az arcod. 

Felkutattuk neked azokat a bőrápolási hibákat, melyek befolyással lehetnek a pattanások kialakulására.

1. Sminklemosó törlőkendők használata

Mi sem egyszerűbb reggelente vagy esténként elővenni egy nedves törlőkendőt és áttörölni vele az arcunkat, azt gondolván, hogy ezzel tiszta lesz a bőrünk. A törlőkendők sokszor alkoholt, különféle illóanyagokat és ezen kívül egyéb összetevőket is tartalmaznak, melyek száríthatják a bőrt. Az érzékeny bőrű embereknél pedig a dörzsölés hatására irritáció léphet fel, mely gyulladást okozhat, a pórusok elzáródnak és ezáltal máris megfelelő környezetet egy nem kívánatos pattanásnak.

2. Nem megfelelő fényvédő krémek használata

Bőrünk védelme a káros napsugaraktól nagyon fontos, hiszen napégést, bőrrákot, a bőr öregedését, fényérzékenységet okozhat. Azonban, ha nem a bőrödnek megfelelő naptejet választasz, könnyen megjelenhet egy csúnya pattanás.

Az olaj alapú krémekben lehetnek olyan szerves fényvédő összetevők, melyek irritálhatják a bőrt és kiütéshez, gyulladáshoz vezetnek.

Különösen az organikus kozmetikumokkal kerülheted el a káros adalékanyagokat, így ezek a fényvédő termékek az érzékeny és az allergiás bőrre is tökéletesen alkalmazhatók. Fontos, hogy kémiai UV szűrőktől-, műanyag-, szilikon-, pálmaolaj- és parabénmentes legyen.

A bőr védelmének legjobb módja a bőr megfelelő megtisztítása után egy jó minőségű nappali hidratáló krém használata, melyek javarészt magas faktorszámú fényvédővel is rendelkeznek egyben.

3. Szemüvegek nem megfelelő tisztán tartása

Ha a szemüveg közvetlen környezetében fordul elő pattanás, valószínűleg a szemüveg tisztításának hiánya az oka. Nem is sejtenéd, mennyire fontos naponta áttörölni a szemüveg keretét, különös tekintettel az orrnyereg részen.

A túl szoros illeszkedés sem megfelelő, hiszen mindamellett, hogy kényelmetlen, nem lélegzik a bőr, könnyen alá fülled, eltömítheti a pórusokat.

Általában a szemüvegen az orrnyereg részt könnyű állítani ez esetben, de ha szükségszerű ne gondolkodjuk egy új, kényelmes keret megvásárlásában.

Az orvosok ajánlása szerint a problémás területek figyelembe vételével – például az orrnyereg –   naponta tisztítsuk meg alaposan a szemüvegünket.

4. Túl gyakori arcmosás

A bőrtisztítás a legfontosabb lépés a pattanások kialakulásának megelőzésében, de itt is érvényes a „kevesebb néha több”, ugyanis a túl gyakori arcmosással az ellenkező hatást érhetjük el.

A bőrgyógyászok szerint a bőr túlzott tisztítása megzavarja a bőr ph egyensúlyát.

Vannak olyan termék, amelyek eltávolítják a faggyúfelesleget, ezáltal kiszárítják a bőrt és beindítja a faggyúmirigy termelését, melyek szintén pattanásokhoz kialakulásához vezethetnek.

5. Túlzott hajápolási termék használata

Számos hajformázó termék van, mely az arcbőrrel érintkezve szintén az arcbőr faggyútermelődését szabályozza. Legyen az egy hajsimító termék, sampon, balzsam vagy, hajformázó krém, sajnos ezekben is előfordul olyan összetevő, mely kihatással van a pattanások megjelenésére a hajvonal és homlok mentén. De az sem ritka eset, hogy egyszerűen az arcra fröccsenve irritációt okoznak, mely látható piros bőrkiütést produkál.

6. Zuhany alatti arcmosás

Zuhanyzáskor általában túl meleg vizet használunk, ami ugyancsak irritálja a bőrt és befolyásolja annak funkcióit, ugyanis a forró víz feloldja és leöblíti a természetes faggyút.

7. Edzés utáni bőrápolás hiánya

Sokan egy kiadós edzés után kihagyják a zuhanyzást. Az izzadás következtében a bőrön megjelenő baktériumok viszont szintén eltömíthetik a pórusokat, ami gyulladáshoz vezet.

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy edzés után azonnal zuhanyozzunk le.

Tapasztaltál már te is hasonló esetet? Rájöttél mi okozza még a pattanások megjelenését?

Ezek is érdekelhetnek