2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek7 dolog, aminek nem tudod a lejárati idejét

7 dolog, aminek nem tudod a lejárati idejét

-

Vásárláskor általában csak a romlandó termékek lejárati idejét vesszük figyelembe. Ritkán fordítunk figyelmet azoknak a termékeknek a szavatossági idejére, amik hosszú ideig tárolhatók. Sőt, néhányukat örökkévalónak tekintjük, pedig ez a tévhit súlyos következményekkel is járhat.

Cikkünkből megtudhatod, melyek azok a termékek, amiknek életkora nem olyan hosszú, mint azt szeretnénk vagy gondolnánk.

Fagylalt

Sokan biztosak abban, hogy a fagyasztóban tárolt fagylalt nem romlik meg. Sajnos, ez nem így van. Az ételek fagyasztása ugyan lassítja a baktériumok növekedését, de nem állítja meg teljesen. Ha a jégkrém romlani kezd, akkor apró jégkristályok kezdik borítani azt. Ebben az esetben ki kell dobnunk, ellenkező esetben súlyos mérgezéssel kell szembenéznünk.

Fagyasztóban tárolható:

Tejfagylalt töltőanyaggal – 30 nap, nélküle – 45 nap;
Krémes töltőanyaggal – 1,5 hónap, nélküle – 2 hónap;
Fagylalt töltőanyaggal – legfeljebb két hónap, nélküle – legfeljebb 3 hónap;
Szorbet, gyümölcs-, bogyós- és gyümölcsfagylalt – 45 nap;
Otthon – átlagosan két hét.

Jód

A jód eltarthatóságát korlátozza a benne lévő alkohol. Az anyagok reagálnak egymással, káros vegyületeket képezve. A tápanyagok mennyisége az oldatban csökkenni kezd, egy év elteltével pedig a tiszta jód mennyisége 25 százalékkal csökkenhet.

A gyógyszerészek általában legfeljebb három évig használhatnak egy üveg jódot. Megfelelő tárolás mellett, vagyis sötét és hűvös helyen tartva az antiszeptikum hosszabb ideig használható. De az idő múlásával egyszerűen elveszíti hasznos tulajdonságait, ezért az elsősegélykészlet készletet frissíteni kell.

Hosszabbítók

A hosszabbítókat hosszú időre vásároljuk meg, méghozzá anélkül, hogy gondolnánk élettartamukra. A különböző gyártók eltérő élettartamokat határoznak meg. Ez lehet akár tíz év is, de az is előfordul, hogy mindössze két évig használhatók.

Gabonafélék

A hajdina, rizs, köles, manna és egyéb gabonafélék korlátlan eltarthatóságú termékeknek gondolhatók. Azonban, szigorúan meghatározott eltarthatósági idejük van. Minél több zsírt tartalmaz, annál kevesebb ideig tárolható:

Hajdinadara – legfeljebb 20 hónap;
Rizs – legfeljebb 18 hónap;
Búzadara – legfeljebb 16 hónap;
Zabliszt – legfeljebb 10 hónap;
Zabpehely – legfeljebb 4 hónapig.

A hajdina tárolása továbbá függ a nedvességtartalmától, ami nem haladhatja meg a 13 százalékot. Ha a nedvességtartalom ennél magasabb, akkor minél előbb el kell fogyasztani a terméket. Ugyanakkor, a hajdina nem veszélyes az egészségre, csak elveszti az ízét.

Pelenka

Ezeknek a higiéniai termékeknek a gyártói általában a csomagoláson 2-3 éves lejárati időt tüntetnek fel. Alapvetően még később is felhasználhatóak, ugyanis nem károsak az egészségre.

Ami a pelenkákat illeti, a lejárati idő után nem szívják kellően a nedvességet.

A házi állatok konzervjeinek szavatossági ideje általában három év, de bizonyos termékek esetében ez négy hónaptól három évig terjed. A zsírosabb tápok és konzervek, felbontás után gyorsan romlani kezdenek. A bontott eledelt legfeljebb három napig tárolhatjuk, hűtőszekrényben.

Kabát

Még a legdrágább, természetes bolyhos töltelékkel ellátott kabátnak is van lejárati ideje, mivel a pehely idővel összeesik. Minél többet mossuk és hajtogatjuk a kabátot, ez a folyamat annál hamarabb következik be. A gyártók tanácsa az, hogy felakasztva tároljuk, idővel pedig cseréljük ki azt.

Ezek is érdekelhetnek