2022 július 6 szerda
KezdőlapTech & Tudomány7 életre vonatkozó tanács, amit a 16 éves önmagadnak adnál, ha visszamehetnél...

7 életre vonatkozó tanács, amit a 16 éves önmagadnak adnál, ha visszamehetnél az időben

-

“Sziasztok, a nevem Inna. Nem is olyan régen a Duke University publikációiban olvastam, hogy a mai 16 és annál fiatalabbak sokkal ésszerűbben gondolkodnak, mint mi ugyanennyi idősen. Ha annak idején és is így gondolkodtam volna, akkor sok hibát és érzelmi csalódást kerülhettem volna el. Jelenleg 32 éves vagyok, ám nem tudok visszamenni az időbe, hogy figyelmeztessem a fiatalkori önmagamat, mit csináljon máshogy így úgy döntöttem leírom, min változtatnék.”

Mai cikkünkben Inna életre vonatkozó tanácsait gyűjtöttük össze, amit saját magának adott volna…

1, A felnőttként gyakran bántjuk a fiatalokat, mert irigyeljük őket.

Tudósok szerint a szülők még saját gyermekeikre is irigykedhetnek. A modern világ több lehetőséget tár a fiatalok elé, ami bosszantó lehet a felnőtteknek. Ezek az emberek általában azért irigyek rájuk, mert a tinik még merész álmokat kergethetnek, feltűnő ruhákban járhatnak, és nem kell minden döntésüket 50-szer megfontolni.

Ha téged is frusztrálnak a fiatalok, akkor fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy mi az, amit irigyelsz benne, és megpróbálni aszerint változtatni az életen. Fel kell ismerni a komplexitásokat és helyre kell állítani a gondolkodást. Például, ha meglátsz egy merész rövidnadrágot viselő lányt sétálni, akkor ne arra asszociálj, hogy úgy néz ki, mint egy hivatásos, hanem, hogy annak a 16 éves lánynak valószínűleg többe került a nadrágja, mint a tiéd. Ez azért kell, hogy felismerd, vannak fontosabb dolgok is, mint egy drága ruhadarab.

2, Nem lehet normális kapcsolatot kiépíteni olyan emberekkel, akiket ki kell húzni a rossz dolgokból.

A 2000-es években nagy népszerűségnek örvendtek azok a fiatal srácok, akik rosszfiús külsővel voltak megáldva. Sok romantikus filmben lehetett látni, ahogy a lázadó fiú szívét meghódította egy törékeny és visszahúzódó lány, aki jófiút faragott belőle. Ennek hála minden egyes lány abban a hitben van, hogy a fiúkat meg tudják változtatni, ám ez nem igaz!!

A való életben ennek a forgatókönyve egyszerűen katasztrofális. Az alárendelt fél rendszerint manipulációnak, hazugságoknak, érzelmi ingadozásoknak van kitéve. Ezt a viselkedést leginkább a nárcisztikus és a bűnöző hajlamú emberek szokták tanúsítani. Az ilyen partnereket képtelenség jobb belátásra téríteni, ezért célszerűbb őket elkerülni.

3, Ne mi formázzuk meg a szemöldökünket, hanem menjünk el kozmetikushoz.

Fiatalkorunkban még a csík szemöldök volt a divat, és minél vékonyabb volt annál jobban hívtad fel magadra a figyelmet. Ahelyett, hogy elmentünk volna a kozmetikushoz, hogy formára szedje a szemöldökünket inkább mi magunk formáztunk rajta.

Kicsivel később a vastagabb szemöldökök kerültek divatba, így mi, akik csík szemöldökkel jártunk hirtelen meg akartuk növeszteni a szőrünket, de ezt a folyamatot nem lehet sürgetni. Több oldalt is végigböngésztünk, hogyan lehetne felgyorsítani a folyamatot, de persze mind hiába, így csak késve lehetett becsatlakozni a divatba.

Az ilyen helyzetek miatt nem szabad ennyire ragaszkodni a szépségideálokhoz, ugyanis azok bizonyos időközönként változnak. Természetesen itt nemcsak a szemöldökökre gondolunk.

4, Az iskolai tudás nem felesleges, ugyanis nélkülük a csalók könnyen átverhetnek.

Az iskolában tanított információk hasznosak lehetnek a későbbiek folyamán. Legalább arra jók, hogy a szupermarketekben ne verjenek át. Ha vissza mehetnék az időbe, arra ösztönözném tinédzser énem, hogy figyeljen jobban oda fizika és kémia órán, mert az ott elsajátított ismeretekkel most könnyebben meg lehetne érteni az élelmiszerek összetevőit.

Viszont most sincs késő pótolni a dolgokat, ugyanis a Google bármilyen kérdésre választ ad. Tegyük fel, hogy egy barátod megpróbál lebeszélni az élesztős ételekről, mert az egészségtelen, és arra ösztönöz, hogy egyél inkább kovásszal készült péktermékeket. Ilyenkor érdemes megemlíteni neki, hogy a kovász ugyanolyan gombákat tartalmaz, mint az élesztő.

5, Ne lázadj a szülői nevelés ellen.

Ha olyan dolgokat csinálsz gyerekként, ami a szüleidet zavarja, például, fára mászol, gyufával játszol vagy mély gödrök felett ugrálsz, akkor ilyenkor a saját gyerekkorukban tapasztalt dolgokkal próbálnak arra ösztönözni, hogy ezt ne tedd. Az édesapák visszaemlékeznek a gyerekkorukra, és felelevenítik a törött végtagok emlékeit, a tűzveszélyes anyagok használatának veszélyeit és a többi. Természetesen valamelyiket megfélemlítési szándékkal mondják, ami be is jött, de egyben haragudnak is rájuk a gyerekek.

6, A magabiztosság a legértékesebb dolog.

A magabiztosság csak bizonyos fokig jó, ám egy időt után ez nagyon könnyen átválthat, egoizmusra, ami már egy negatív viselkedési forma. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a tudás, a szépség és a magabiztosság között, ugyanis csak így lehetünk sikeresek az életben.

7, A siker és a kudarc nem számít.

A fiatalok 16 évesen rengeteget drámáznak az “elszenvedett” kudarcaikon, de felnőttként rájönnek, hogy azok semmik voltak a mostaniakhoz képest. A sikereket is túlértékelték, de később rájöttek, annál van sokkal fontosabb is. Viszont azt meg kell jegyeznünk, hogy akármennyire is népszerűek voltunk a suliban, nem biztos, hogy felnőttként is olyanok leszünk. Előfordulhat, hogy alárendeltként fogunk robotolni a saját családunknak, akik persze ezt ki is használják. Ezért fontos, hogy mindenki minden életszakaszban valamit értékeljen magában, ne pedig csak várják, hogy később is ugyanolyan népszerűek lesznek.

Te mit gondolsz?

Ezek is érdekelhetnek