2022 május 19 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek7 érdekes tény a terhességről, amit valószínű még a több gyermekes édesanyák...

7 érdekes tény a terhességről, amit valószínű még a több gyermekes édesanyák sem tudtak.

-

Sokan gondolják azt, hogy szinte mindent tudnak a várandósságról, pedig ez nem így van. Még egy három-négy gyermekes édesanya sem tud mindent ezen időszakról. Mivel minden terhesség és ember más, így szinte egyiket sem lehet összehasonlítani. Előfordul, hogy mindegyik terhességnél más tüneteket tapasztaltok, olyanokat, amiről eddig még nem is hallottatok. Egyébként gondoltátok volna, hogy napi szinten közel 350.000 kisbaba látja meg a napvilágot?Nem igaz, milyen soknak hangzik. A terhesség alatt egy nő teste és szervezete szinte teljesen átalakul, például nagyobb cipőt kell venniük, vagy épp több hajat növesztenek. A mai cikkünkben elhoztunk néhány érdekességet a babavárással kapcsolatban, amik elképzelhető, hogy meg fognak lepni benneteket.

A leghosszabb terhesség melyről az orvosoknak ismerete van, az 1 év és 10 napig tartott.

Köztudott, hogy a terhesség általában 38 hétig tart, de ebben az esetben ez nem így volt. A 25 esztendős Los Angelesben élő nő 375 napig volt várandós a gyermekével. Ezért ez az eddigi leghosszabb terhesség, amiről az orvosok beszámoltak.

A várandós kismamáknál és a már megszült édesanyáknál még akkor is automatikusan beindul a tejelválasztás, ha sajátjukon kívül más kisbabákat is hallanak sírni.

Az oxitocin felszabadulás serkenti a tejtermelést. Ám ezt a hormont nem csak a gyermek szoptatása idézheti elő, hanem más külső ingerek is, úgymint egy kisbaba fényképe, mosolya, síró hangja… stb. Sőt, akkor is beindul náluk, ha nem saját gyermekük csinálja mindezt.

A méh egy őszibarack méretétől fogva egészen egy görögdinnye nagyságáig tágulhat várandósság alatt.

A méh nagysága a terhesség alatt exponenciálisan nő. Kezdetben őszibarack méretűre nő, majd a második trimeszterben nagyjából egy papaja méreteinek megfelelőre növekszik. A harmadik trimeszterben pedig akkora lesz, mint egy görögdinnye.

A terhesség ideje alatt a nők lábai akár egy cipőmérettel is megnőhetnek a folyadékvisszatartás miatt.

A feldagadt lábak a várandósság ideje alatt normálisnak tekinthetők, mivel sokkal több vér és 50%-kal több folyadék van ilyenkor a szervezetben. Ez amiatt van, hogy minden feltétel adott legyen a kisbaba fejlődéséhez. A dagadás általában a lábakban, kezekben, arcon, fordul elő.

A legtöbb nőnek több haja lesz a várandósság ideje alatt.

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások pozitívan befolyásolják a hajnövekedést, ugyanis a hajszálak megerősödnek és megvastagodnak. Ám ennek van hátránya is, mert ezek olyan helyen is megjelenhetnek, mint például az arc, has, vagy a bimbók környéke.

Epidurális érzéstelenítés nélkül is meg lehet szülni egy 6,3 kilós gyereket.

Az epidurális érzéstelenítést azért alkalmazzák, hogy a kismamának több energiája maradjon a nyomás alkalmával. Azonban egy ausztrál származású édesanya enélkül akarta megszülni gyermekét, aki 6,3 kilósan világra is jött.

Te és a gyermeked is szerethetitek ugyanazt az ételt.

Az az étel, amit egy várandós nő eszik bekerül a magzatvízbe, amit a pici az anyaméhben elfogyaszt. Ez később hatással lehet az ízlésére is, mikor már annyi idős lesz, hogy szilárd halmazállapotú ételt is ehet.

Természetesen semmi sincs kőbe vésve, hiszen minden terhesség más, így nem biztos, hogy ugyanazok a tünetek fognak mindenkinél jelentkezni. Ha ti tapasztaltok valami mást is, akkor osszátok meg velünk.

Ezek is érdekelhetnek