2022 május 20 péntek
KezdőlapEmberek7 gyereknevelési trükk egy lusta pszichológus anyától, akinek módszereit már a világ...

7 gyereknevelési trükk egy lusta pszichológus anyától, akinek módszereit már a világ minden táján elismerték

-

A pszichológusként dolgozó Anna Bykova egy lusta édesanya és ezt nem is szégyelli elárulni az egész világnak. Anna több könyvet is írt már, amiben feltünteti, hogy ő igen is lusta, de nem úgy, ahogy sokan gondolják. Ne úgy képzeljük őt el, hogy egész nap a kanapén fekszik és nem csinál semmit, hanem a gyereknevelési módszere kicsit pihentebb. Anna nem szándékozik mindent egymaga csinálni és megpróbálja gyermekét is arra sarkallni, hogy önszántából segítsen neki. Van, hogy otthagyja a mosogatnivalót a mosogatóban, vagy kint hagyja az ételeket az asztalon, hogy hat éves gyermeke is tanuljon egy kis felelősséget. A mai cikkünkben bemutatjuk, hogy ő hogyan is nevelte a kezdetektől fogva lányát. Ezek a kis trükkök számos édesanya életét megkönnyíthetik, legalábbis, ha megfogadják azokat.

Hogyan szoktassuk bilire a gyereket?

Fokozatosan és türelmesen

A bilinek olyan helyen kell lennie, ahol a gyermek mindig látja. Lehetőleg ne nagyon változtassuk annak helyét és semmi esetre se kényszerítsük arra a gyermeket, hogy használja.

Kezdetben folyamatosan dicsérni kell a kicsit, ha elér valamilyen eredményt, ha nem. Akkor is célszerű szép szavakkal illetni, ha csak egyszerűen megpróbál ráülni. Csak idő kérdése, hogy el tudja-e benne végezni a dolgait vagy sem.

Hogyan lehet megakadályozni a hisztit?

Először is, az érintett tárgyakat olyan helyre tedd, ahol nem veszi észre.

Ha olyan tárgyat akar megfogni, amit mi nem szeretnénk, ígérjünk neki valami jobb és érdekesebb dolgot, amivel jobban szórakozhat például buborékfújót.

“Az olló nem gyerekeknek való, de ha nagyon meg akarod nézni, akkor anya ölébe megteheted, viszont csak nagyon óvatosan.” – ha ezt mondjuk a gyerekünknek és közben tényleg nagyon figyelünk rá, akkor nem lesz baj. A túl sok tiltás miatt korlátozódik a gyerek fejlődése, ami semmi esetre sem tesz jót.

Kössük feltételhez a dolgokat. “Igen fogunk, de előtte…” vagy “Persze játszunk, csak előtte aludj egy picit.”

Ha eljött az ideje az étkezésnek, akkor játékosan hívjuk fel rá a figyelmét, például, ha építőkockákkal játszik, mondjuk azt, hogy a munkásoknak most ebédszünete van és neki is jó lenne valamit harapnia.

Hogyan nyugtassuk meg a gyermeket, ha már hisztizik?

Próbáljuk elterelni valamivel a figyelmét.

Vezessünk be nyugtató rituálékat. Amikor a gyermek elkezd hisztizni, énekeljünk neki egy dalt vagy mondjunk fel egy mondókát, indítsunk el neki egy mesét… stb. Ezen kívül készíthetünk neki egy varázsszert, ami segít megnyugtatni őt, persze az üvegbe sima vizet teszünk.

Figyelmen kívül is hagyhatjuk. Ha már mindent megpróbáltál, de a hiszti még mindig tart, akkor hagyjuk a gyermeket egymagában sírni, vagy csak egy ideig figyelmen kívül hagyni. Egy idő után észreveszi magát és abbahagyja a hisztit.

Hogyan vegyük rá az evésre?

Mivel a szervezetnek szüksége van a táplálékra, ezért mindig minden körülmények között fog jelezni. Lehetőleg ne időhöz kössük az etetését, mert ő is ember tudja mikor és mennyit akar enni.

Amikor változatos és sokféle ételt kínálunk a gyermeknek, fontos, hogy ne kezdjük el arról győzködni, hogy ez mennyire finom és, hogy egyen belőle. Jobb, ha a gyermek maga jön rá mindenre, sőt ha az étkezésekkor pozitív pillanatokat él meg, akkor a későbbiek folyamán sokkal jobban elfogadja az új ételeket.

A gyermeket a főzési folyamatokba is be lehet vonni, ilyenkor a konyhában mutassunk meg neki pár összetevőt és elkészítési folyamatot, kóstoltassuk meg vele mit készített… stb. Ezzel is több étel elfogyasztására tudjuk majd őt rávenni úgy, hogy ő észre sem veszi.

Semmi esetre se erőltessük rá az evést, ha ő nem éhes. Ha pedig eszik és valamennyit a tányéron hagy ne szidjuk meg érte, ne viselkedjünk úgy vele, mint anno velünk a szüleink. Nem kell félni attól, hogy a gyerek éhes marad, mert biztos érzi, mikor van tele a hasa. Az erőszakos étkeztetés negatívan hat a gyermekre.

Mit csináljunk, ha a gyermek nem akar enni?

Ha a gyerek a főétkezések alatt nem akar enni, akkor a köztük lévő kajálásokat kell első körben megszüntetni, hogy hozzászokjon, a reggelihez, ebédhez, vacsorához.

Próbáljuk kerülni, hogy a gyerek folyamatosan nasit egyen, mert annyira rá fog kapni az ízére, hogy azokon kívül semmi mást nem fog megenni.

Kevesebb édességet adjunk nekik.

Gyakrabban menjünk vele sétálni, biciklizni, játszani. A sport és a fizikai tevékenységek következtében minden ember megéhezik, ez ugyanúgy igaz a gyerekekre is.

Hogyan altassuk el a kicsit?

Vegyük fel a lélegzetét. – A kezünket tegyük a baba testére és próbáljuk felvenni a lélegzetvételét, majd kezdjünk el egyre lassabban venni levegőt. Az oszcilláló és a lassuló légzés miatt, hamar megnyugszik a gyermek és gyorsan álomba szenderül.

Monoton olvasás. – Próbáljunk úgy olvasni, hogy relaxációs állapotot idézzünk elő a kicsinél. Tegyünk bele olyan szavakat, melynek hallatán a kicsi egyből nyugalmi állapotba kerül. Például, ülés, fekvés, pihenés, evés, szunyókálás… stb.

Hogyan tanítsuk meg a gyermeket, hogy külön aludjon?

Adjunk olyan játékot a gyereknek, amivel könnyen elalszik. Ezzel a plüssel, takaróval, vagy cumival nemcsak otthon lesz képes egyedül elaludni, hanem bárhol.

Amennyiben a gyerek a szüleivel aludt az ágyukban, először az édesanyával kell átmennie a sajátjába, hogy megszokja az új ágyat. Amint ahhoz hozzászokott már nincs szükség az anyukának a jelenlétére, mert már egymaga is képes elaludni.

Nyilván minden édesanya nevelési technikája más ezért nincs kőbe vésve, hogy ezeket kell követni.

Ezek is érdekelhetnek