2022 december 2 péntek
KezdőlapÉletmód7 izgalmas tény, ami bemutatja az arab feleségek valódi életét

7 izgalmas tény, ami bemutatja az arab feleségek valódi életét

-

Az emberek rengeteg sztereotípiát állítottak fel az arab országokkal szemben, amiknek fele sem is igaz. Általában hiányos információk kerülnek nyilvánosságra, amit a legtöbben természetesen el is hisznek. Igen tény, hogy ezekben az országokban a szülők döntik el, hogy kihez menjen férjhez a lány, viszont kevesen tudják, hogy ebbe a leendő arának is van beleszólása. Sokan gondolják, hogy a nők teljesen ki vannak szolgáltatva a férfiak akaratainak, ám az iszlám törvények nemcsak a gyengébbik nemre vonatkoznak, hanem az erősebbikre is, ha pedig megszegik azokat, akkor számolniuk kell a következményekkel. Cikkünkben olyan tényeket osztunk meg veletek az arab nők életéről, amelyekről eddig talán nem is hallottatok.

Előre erendezett házasság

Az arab országokban a házasságok legalább fele már jó előre el van rendezve, a szülők akarata szerint. A legtöbben feltételezik, hogy a házasság körülményeibe az újdonsült aráknak semmilyen beleszólásuk nincs. Az igazság viszont az, hogyha a jövendőbeli arának kifogása van a neki szánt vőlegénnyel kapcsolatban, joga van elutasítani a lánykérést.

A házassági szerződés kérdése sokakban megfogalmazódik, mielőtt valakivel egybekötik az életüket. Nos, az arab államokban nincs kérdés, ugyanis a házassági szerződés kötelező érvényű.

A keleti nők csak ritka esetben házasodnak más vallású férfiakkal, mivel ezért ki is utasíthatják őket az országukból. A férfiakkal azonban más a helyzet, ők feleségül vehetnek zsidó vagy akár keresztény nőket is. Ám az ilyen vegyes házasság esetén a nő nem kapja meg az állampolgárságot, illetve válás után a gyerekek az édesapjukkal maradnak.

Az arab országok többségében a házasságkötésnek van alsó korhatára. A férfiak esetében ez tizennyolc év, a menyasszonyok átlagéletkora azonban huszonöt év. A fejlődő országokban azonban még mind a mai napig népszerű a korai házasságkötés. Például Jemenben és Szaúd-Arábiában a lányok többsége már tizennyolc éves kora előtt férjhez megy.

Esküvői szertartás

Az esküvői hagyományok országonként eltérőek, az arab menyasszonyok és vőlegények bizony külön ünneplik meg a házasságkötésüket.

A férfiak esküvői ünnepségét nem egyazon napon tartják, mint a menyasszonyokét. A vacsora nem tarthat tovább négy óránál, kávézással és egyéb szokásokkal együtt. A menyasszony viszont ennél hosszabb ideig ünnepel. A nagy szabású rendezvény hatalmas termekben történik, pincérekkel és artistákkal. A nők ilyenkor felvonultatják a gyémántokat, a divattervezők kollekcióit, amiket minden más esetben a hidzsáb vagy abaya és a fátyol eltakar.

Az ünnepélyen a fotós, az énekes és a személyzet többi tagja is csak nő lehet, a férfiaknak szigorúan tilos a belépés. Egy híresség is csak külön teremben léphet fel, a műsort pedig az ünnepségen résztvevők egy kivetítőn keresztül láthatják.

Ha a férj megjelenik az ünnepélyen, akkor minden résztvevő köteles eltakarni magát, ha pedig az apjával érkezik, akkor ez a menyasszonyra is igaz. A férj rokonai nem láthatják az újdonsült feleség fedetlen arcát.

Az arab kultúra része, hogy nem fogyasztanak alkoholt, így nászajándékba se adható még pezsgős vagy boros pohár. A férfiaknak nem lehet arany ékszert vagy selymet ajándékozni. A nászajándék általában készült berendezési tárgy, ami az ifjú leendő otthonában kap majd helyet.

Többnejűség

A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb házasság ezekben az országokban is monogám. Az arab férfiak sem mind engedhetik meg maguknak, hogy több feleségük legyen. Az iszlám vallás összességében négy feleséget engedélyez, de minden feleségnek saját háza kell legyen, illetve a férjnek meghatározottan havonta egyforma értékben ajándékot, ékszert és figyelmet kell biztosítani a hölgyeknek. Az arab világban a férfiak szerelmüket és megbecsülésüket aranyakkal és ékszerekkel fejezik ki. A több feleség a sejkek és a gazdagok kiváltsága, ettől függetlenül azonban az első feleség számít a legfőbbnek, mivel ő lesz a rangidős.

Amennyiben a férj újabb feleséget szemel ki magának, a többieknek el kell fogadniuk uruk akaratát és érzelmeiket sem nyilváníthatják ki. Az asszonyok külön házakban élnek és nem csak ritkán találkoznak egymással.

Válás

A hagyományok szerint a férfiaknak háromszor kell elismételniük válási szándékukat. “Elválok tőled” – ezt kell mondaniuk. A válás után a feleség még egy ideig a férj házában él. Ennek az az oka, ha terhes, akkor az időben kiderüljön. Ez alatt az idő alatt a férj meggondolhatja magát a és ha háromszor elismétli, hogy “Visszaveszlek”, akkor a válás semmisnek tekinthető. Ez a procedúra háromszor ismételhető meg, ezt követően már nem veheti vissza feleségét.

A nők viszont akkor kérhetik a házasság felbontását, ha férjük nem bánik jól velük. A bíróságon átvizsgálják az esetet, de általában a nőknek adnak igazat. A nők helyzete azonban nem mindig ilyen “egyszerű”, mert a bíróságon az esetek többségében a férj javára döntenek.

A nők jogai

Az arab kultúrában a nők nem szenvedhetnek hiányt semmiben, a férfiak nagy tiszteletben tartják őket. Az arab nők az elsők között voltak, akiknek jogukban állt saját akaratuk szerint házasodni, kezdeményezni a válásukat és saját tulajdonnal rendelkezni. Ez már a hetedik század óta így van, ami azért nagy szó, mert más országokban akkoriban a nőknek még nem voltak ilyen jogai. Az iszlám törvények szerint a férfiak és a nők közötti házasság csak mindkét fél beleegyezésével köthetők meg.

Hetente egy nap csakis a nőké. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Arab Emírségekben minden csak a hölgyek számára tart nyitva. Ilyen a strand, a szépségszalonok vagy az aquaparkok is. A férfiak ilyenkor nem léphetnek be ezekre a helyekre.

A muszlim feleségek csak férjeik beleegyezésével tehetnek mindent. Engedélyt kell kérniük, ha el akarnak menni valahova.

Öltözködés

Az arab nők kötelesek elrejteni a testüket, emiatt bő ruhákat viselnek. Ezek alatt azonban gyakorlatilag bármit viselhetnek. Rövidnadrág, miniszoknya, farmer és így tovább. Az arab nők, mint minden nő a világon odavannak a divatért, ennek ellenére mindenhol el kell takarniuk magukat, ugyanis szépségükben csak és kizárólag férjeik gyönyörködhetnek. Más férfi nem láthatja őket, az ünnepségeken is csak nők jelenlétében mutathatják meg magukat. Az egyetlen olyan arab ország, ahol a nők szabadon európai ruhákat viselhetnek és nemcsak a bő ruhák alatt, az Kuvait. Az öltözködésüknek azonban visszafogottnak kell lennie. Ezzel szemben Szudánban és Jemenben a nők fekete köpenyt viselnek, ami tetőtől talpig eltakarja testüket.

Oktatás és munka

Az arab nőknek nincs megtiltva, hogy iskolába járjanak, sokan tanulnak közülük külföldön is. Az Egyesült Arab Emírségekben a nők 77 százaléka jár iskolába, főiskolára. A háztartás vezetése azonban csakis a nők feladata. Természetesen a gazdag országokban szobalányok végzik el ezt a munkát, így a feleségeknek kizárólag a gyerekneveléssel kell foglalniuk.

Az arab nők azon kívül, hogy tanulhatnak, karriert is építhetnek. Az Egyesült Arab Emírségekben az igazgatói posztok két százalékát a nők teszik ki, az ország munkaerejének 35 százalékát is ők adják. Dolgozhatnak kormányzatban, bíróságon, parlamentben. Az egyetlen kikötés, hogy a férj vagy a gondviselő engedélyezze a munkát.

Ezek is érdekelhetnek