2022 augusztus 17 szerda
KezdőlapÉletmód7 jele annak, hogy a testednek több A-vitaminra van szüksége

7 jele annak, hogy a testednek több A-vitaminra van szüksége

-

Testünk számára minden vitamin nélkülözhetetlen, hiszen hihetetlen mennyiségű napi funkciót képes ellátni ezekből. A jó látás, az egészséges bőr vagy a hatékony szaporodási rendszer hátterében az A-vitamin áll. Ez pedig sokféle ételben megtalálható, de az A-vitamin hiánya kockázatos lehet a várandós anyáknál, a csecsemőknél vagy a növekedés korai szakaszában lévő gyermekeknél.

Testünk azonban, különböző fizikai jelekkel figyelmeztet minket az A-vitamin hiányára. Íme a részletek!

Száraz bőr

Az A-vitamin az egyik legfontosabb eleme a szervezetnek, amelynek szüksége van rá a bőr állapotának megóvásában és hidratálásában. Az A-vitamin-hiány nagyon gyakori tünete az ekcéma megjelenése, amely akkor fordul elő, amikor a bőr annyira kiszárad, hogy vöröses színűvé válik, mintha sérült lenne. Ez pedig kellemetlen viszketéssel is jár.

Éjszakai vakság

A következő jel az egyik leggyakoribb, amely Nyctalopia néven is ismert. Ez egy olyan szemprobléma, amely megnehezíti a sötétben való látást. Halványan megvilágított környezetben a szemrendszer látóképessége gyengül és lehetetlenné válik a sötét képek feldolgozása.

Pattanások

Az A-vitamin a bőr szövetének egyik javítója. Ennek hiányában az arc kiszáradhat, ennek következtében pedig túl sok olajat termelhet, amely kiválthatja a pattanások megjelenését. Ezért lehet az A-vitamint felhasználni pattanásokkal kapcsolatos problémák esetén.

A fogamzás problémái

Ha problémád akad a fogamzással, annak az A-vitamin hiánya lehet az oka. A férfiak és a nők reproduktív rendszerei akkor működnek a legjobban, ha A-vitamint fogyasztanak. Az A-vitaminban gazdag ételek fogyasztása elősegítheti a termékenységet is. Ezen túlmenően, egy esetleges vetélés is kapcsolódhat az A-vitamin hiányához.

Lassú sebgyógyulás

A test a kollagéntermelésnek köszönhetően rövid idő alatt meggyógyítja a sebeket. Ez a protein megtalálható az egészséges szervezetekben és ennek köszönhetően a bőr és a vér is egészséges maradhat. Ha észreveszed, hogy a bőrödnek problémái vannak a sebgyógyulással, ellenőrizd, hogy fogyasztasz-e elég A-vitamint tartalmazó ételt, például sárgarépát, narancsot, tejet és vörös húst.

Lassú növekedés

Ez az egyik olyan jel, amelyre a legnagyobb figyelmet kell fordítanunk, különösen csecsemők és gyermekek esetében. A terhesség harmadik hónapjában is fontos az A-vitamin bevitele egészen a gyermek egy éves koráig. Ez ugyanis felelős a gyermek látásának és immunrendszerének, valamint a gyermek testének növekedéséért és az anya fizikai állapotáért.

Száraz szem

Az A-vitamin hiányának egyik legfontosabb jele a könnytelenség és a szemgolyó szárazsága. Ha ez a kellemetlenség hosszú ideig fennáll, akkor a szaruhártya teljes gyengüléséhez és látásvesztéshez is vezethet.

Bónusz: Ételek, amelyekben megtalálható az A-vitamin

Tojás: Egy főtt tojás a napi A-vitamin bevitel nyolc százalékát tartalmazza.
Lazac: 100 g-ban van az A9-vitamin 149 százaléka.
Spenót: Egy csésze főtt spenót az A-vitamin 105 százalékát tartalmazza.
Édes burgonya: Ez az A-vitamin egyik legjobb forrása, mert egy csészében a napi vitaminbevitel 122 százaléka található meg.
Sárgarépa: Egy csészében 148 százaléka van az A-vitaminnak.

Ezek is érdekelhetnek