2022 december 4 vasárnap
KezdőlapTech & Tudomány7 méregdrága nyaralóhely, aminek létezik egy olcsóbb alternatívája, ha kevesebb pénzből szeretnél...

7 méregdrága nyaralóhely, aminek létezik egy olcsóbb alternatívája, ha kevesebb pénzből szeretnél utazni

-

A világ tele van jobbnál-jobb és szebbnél-szebb helyekkel, amik csak arra várnak, hogy meglátogassák őket. Annak ellenére, hogy nagyon sok ember szeretne külföldre utazni, anyagi okok miatt nem mindig tehetik meg. Elképzelhető, hogy a bakancslistájukon egy adott város, ország, nevezetesség szerepel, amit szeretnének legalább egyszer látni életük során ám ez nem lehetséges. A világ azonban más alternatív lehetőséget nyújt a kirándulni vágyók számára, ugyanis több olyan hely is van, ami majdnem ugyanúgy néz ki, vegyük például Ausztriát és Magyarországot, Svájcot és Kirgizisztánt, vagy Olaszországot és Horvátországot. Mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy egy olcsóbb megoldást kínáljunk azoknak, akik meg szeretnék nézni a Grand Canyont vagy az északi fényt.

1, Garda-tó (Olaszország) – Ohridi-tó (Észak-Macedónia)

A Garda-tó Olaszország egyik legszebb helye. A kék vizet az Alpok veszik körül, így a tó mindig meleg. Több tucat kis olasz város található itt, amelyeket körülölel a zöldövezet. Ahhoz, hogy az ember megcsodálhassa ezt a tökéletességet nagyon ki kell nyitni a pénztárcát.

Egyetlen éjszaka egy háromcsillagos szállodában 32 ezer forintba kerül. A vacsorát egy helyi étteremben lehet elfogyasztani, melyért fejenként 9600 forintot kell fizetni. A városok között tömegközlekedéssel lehet utazni. Egy menetjegy 4800 forintba is kerülhet. Szerintem mind egyetértünk abba, hogy ez piszok drága hely.

Szerencsére van megfizethető alternatívája. Észak-Macedónia és Albánia között található az Ohridi-tó, mely egy kristálytiszta vizű tó. A tóban nagyjából 14-15 ezer forintért lehet búvárkodni, de egy 8 órás hajóútra is be lehet fizetni Albániában, mely kb. 11-12 ezer forintnak megfelelő összeg. Az éjszakát egy háromcsillagos szállodában vagy apartmanban lehet tölteni, mely 9000 és 13 ezer forint között mozog. Az ételek is olcsóbbak, például egy háromfogásos vacsora 2-3 ezer forint.

2, Bécs óvárosa (Ausztria) – Budapest óvárosa (Magyarország)

Ausztria és Magyarország nagyon hasonlít egymásra. Mindkét országban keskeny macskaköves utcák, hangulatos éttermek és monumentális építészeti remekművek találhatók. Azonban a magyarországi kirándulás jóval olcsóbb, mint az ausztriai.

Egy bécsi étteremben egy gulyásleves nagyjából 2-3 ezer forintban kerülnek, míg Budapesten ugyanez kb. 1-2 ezerbe. Egy cappuccino Ausztriában 800-900 forint, Magyarországon viszont nagyjából 400-500 forint. A sör is olcsóbb Magyarországon, ugyanis hazánkban 7-800 forint, addig Ausztriában 1000-1200.

3, Grand Canyon (USA) – Charyn Canyon (Kazahsztán)

Sokan álmodnak arról, hogy egy nap meglátogatják Amerikában a Grand Canyont, de a repülő út ára rendkívül húzós, amit nem mindenki tud kifizetni. Viszont ennek is van egy olcsóbb alternatívája, amit Kazahsztánban lehet megtekinteni. Az ott található látványosságot Charyn-Canyonnak hívják.

Utóbbi kanyon 12 millió éves üledékekből áll. A turisták odavannak az úgynevezett Zamkov-völgyért, mely egy 20–70 m széles földterület, amelyet mindkét oldalon kőfal díszít.

4, Brienzi-tó (Svájc) – Iszik-köl tó (Kirgizisztán)

Svájc a világ egyik legdrágább országa. Egy teljes vacsora ára két főre nagyjából 28 ezer forint, egy üveg olcsó bor 3200-3800 forint között mozog. Egyetlen éjszaka egy háromcsillagos szállodában 2 főnek, mondjuk Bern közelében körülbelül 42-44 ezer forintba kerül.

Svájc egyébként híres a hegyi tavakról, de kevesen tudják, hogy Kirgizisztán tájai is ugyanolyan szépek és jóval olcsóbbak is. Az Iszik-köl tó egy híres hegyi tó, mely 1609 méterrel van a tengerszint felett. Számos hegy, szurdok és strand veszi körül, ezért remek hely azok számára, akik pár napot szeretnének ennél a tónál eltölteni. Egy kétágyas szoba reggelivel együtt kb. 5-500 forint, míg egy tágas ház 40-60 ezer forintba kerül. A vacsoráért, nagyjából 4-5 ezer forintot kell fizetni.

5, Szardínia partjai – Horvátország strandjai

Olaszországban sok olcsó üdülőterület van, de az ottani árak sokkal magasabbak, mint a kevésbé népszerű Horvátországban. Horvátországban az Adriai-tenger által mosott homokos strandok ugyanolyanok, mint Szardínia strandjai.

Egy éjszaka egy háromcsillagos szállodában a Földközi-tenger partján kb. 21-26 ezer forint között mozognak, Horvátországban viszont 15-23 ezer forintot kell fizetni. Olaszországban egy 3 fogásos vacsora két főre kb. 16 ezer forintba kerül, míg Horvátországban ugyanez, csak 9-10 ezre forintba.

Horvátország ideális azok számára, akik a békét és a nyugalmat keresik, mivel kevesebb ember tartózkodik a tengerparton, ezáltal a tenger tisztább. Akik viszont bulizni és szórakozni szeretnének, azoknak a drágább és hektikusabb Olaszországba kell menniük.

6, Zájed sejk mecset Abu-Dzabi (Egyesült Arab Emírségek) – Ahmed szultán mecsetje Isztambul (Törökország)

Zájed sejk mecset az Egyesült Arab Emírségekben található,a mi a világ egyik legszebb épülete. Minden a gazdagságra emlékeztet az Iránból származó szőnyegek, az osztrák csillárok és az olasz márványpadlók.

Isztambulban viszont olyan mecset van, ami tele van nemesfémből készült dekorációval, festményekkel, sőt szökőkút is található az udvarán. Ez a mecset is van annyira szép mint ami az Egyesült Arab Emírségekben található.

A törökországi éttermek árai alacsonyabbak, mint Abu Dzabiban egy három fogásos vacsora 4-5 ezer forintban kerül, Abu Dzabiban kb 14-15 forintba. A közlekedés is olcsóbb egy havi bérlet 6-7 ezer forint, míg Abu Dzabiban 10-11 ezer.

7, Északi fények Reykjavík (Izland) – Északi fények Murmanszk (Oroszország)

A világ minden tájáról érkeznek turisták, hogy megcsodálhassák az északi fényt Izlandon és Norvégiában. Ám ez nagyon drága mulatság. Van viszont egy olcsóbb megoldása az északi fény megtekintésének, ám ahhoz Murmanszk kell utazni.

Az északi fények Murmanszkban augusztus végén jelennek meg, és április közepéig tartanak. A Moszkvába tartó járatok nagyjából 30-32 ezer forintba kerülnek. A tapasztalt turisták már tudják, hogy érdemes 2-3 napot eltölteni itt. Egyetlen éjszaka egy háromcsillagos szállodában 8-10 ezer forintba kerül. Összehasonlításképpen, egy 4 napos túra Reykjavíkban kb. 600-610 ezer forint között mozog.

Te hova mennél el legszívesebben?

Ezek is érdekelhetnek