2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességek7 olyan történelmi tény, amelyről a tudósok mélyen hallgatnak

7 olyan történelmi tény, amelyről a tudósok mélyen hallgatnak

-

A történelem és a kulturális tanulmányok nagy része kitaláció. Leggyakrabban az emberek maguk felelősek a valóság torzulásáért. A tényeket lerövidítjük és értelmezéseket adunk hozzá. Ennek eredménye a rengeteg fals információ. Ezek az információk fokozatosan felváltják az igaziakat és egyre többen hisznek majd benne.

Mutatunk ezekből párat.

Nem a patkányok terjesztették Európában a pestist.

Az emberiség szilárd meggyőződése, hogy a patkányok terjesztették el a pestist a középkori Európában. Nyilván a rágcsálók hordái terjesztették el a parazitákat, ami miatt óriási járványt okoztak. Ezáltal a patkányokat veszélyes betegségek hordozóinak tartották.
Valójában az Oslói Egyetem tudósai bebizonyították, hogy ez nem így van. Valójában a bolhák és a tetvek terjesztették a fertőzést. Ezek inkább az embereken telepedtek meg és nem a rágcsálókon.

Kleopátra nem volt egyiptomi

Kleopátra az egyike a leghíresebb egyiptomi régenseknek. Noha abban az országban született, valójában görög eredetű. Egyenes ági leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz fáraónak, aki a makedóniai Arszinoé és Lakusz fia volt. A görög nyelv és görög kultúra mellett Kleopátra az egyiptomi nyelvet is teljességgel elsajátította, és ezzel a háromszáz éve uralkodó Ptolemaida-dinasztiának ő volt az első tagja, aki népe nyelvét is folyékonyan beszélte, noha elődei is egytől egyig egyiptomi rítus szerint uralkodtak, és magukat egyiptominak és az egyiptomi istenek leszármazottainak tartották. Kleopátra legalább 9 nyelven beszélt.

A salemi boszorkányok nem égnek.

A salemi boszorkányok ismert szereplői a filmeknek és az irodalomnak. Ezekben a tények kicsit el lettek ferdítve ugyanis mindenhol azt olvashatjuk és láthatjuk, hogy ezeket a nőket elégették. Salem boszorkánysága valóban történelmi esemény. Boszorkánysággal vádolt nőket valóban kivégezték, de nem elégették, hanem felakasztották őket.

Nem Franklin találta fel a villamos energiát.

1752-ben Benjamin Franklin előterjesztett egy hipotézist, miszerint a villám és a villamosság ugyanolyan jellegű. Ugyanebben az évben azt írta a Pennsylvania Paper-ben, hogy a hipotézist megerősítő kísérlet sikeres volt. Ezek történelmi tények.
15 évvel később Joseph Priestley, egy tudós írta egy jelentésében, hogy Franklin felfedezte a villamos energia jellegét. Idővel ezeket a szavakat olyan kijelentéssé alakították át, hogy Franklin találta fel a villamos energiát. Valójában a 18. század közepére már sokan hallottak a villamos energiáról, és maga Benjamin sem mondta soha, hogy feltalálta a villamos energiát. Csak elvégzett egy kísérletet.

JK Rowling nem volt munkanélküli, amikor a Harry Pottert írta.

Róla azt írják, hogy egyedülálló anyaként élt, majd miután megírta a Harry Potter-t meggazdagodott.
Valójában angol tanárként hagyta el Portugáliát, mikor eszébe jutott a varázslófiú ötlete. Miután visszatért a szülővárosába, már egy bőröndnyi jegyzet volt nála. Az elkövetkező 5 évben valóban voltak munkanélküli “időszakai”, de az első regény megjelenésekor iskolában tanított.

Albert Einstein Izrael elnöke lehetett volna

1952-ben Izrael első elnöke, Haim Weizman elhunyt. Ezt követően az ország miniszterelnöke levelet írt Albert Einsteinnek, és felkérte őt, hogy vegye fel az elnökséget. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök megígérte neki, hogy elegendő idő áll rendelkezésre a tudományos munka elvégzésére, Einstein visszautasította.

A tudós azt válaszolta, hogy egész életében a tudománnyal foglalkozott, és nem rendelkezett elég tapasztalattal ahhoz, hogy az embereket irányítsa és fontos politikai döntéseket hozzon.

Az esküvői gyűrűk viselése az egyiptomiak találták ki

A gyűrűk cseréjének hagyománya a középkorban széles körben elterjedt – először Európában, majd az egész világon. Kiderült, hogy ez a szokás sokkal korábbról indul a történelemben. Az elsők, akik a gyűrűt a szeretet jelének titulálták az egyiptomiak voltak.

A gyűrűsujjra helyezték mert azt hitték, azon keresztülhalad a véna és közvetlenül a szívhez vezet. Az akkori gyűrűk bambuszból készültek, később fából és egyéb tartós anyagokból. A drága fémekből készült gyűrűket már a modern kor hozta magával.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek