2023 március 27 hétfő
KezdőlapEmberek7 szokás, amiről az emberek azt hiszik rossz, pedig valójában jótékony hatással...

7 szokás, amiről az emberek azt hiszik rossz, pedig valójában jótékony hatással van a párkapcsolatra

-

Azok, akik éltek már hosszú távú kapcsolatban tudják, hogy a közös boldogságért bizony meg kell dolgozni. Tisztelni kell a partnert, kompromisszumot kell kötni, közös döntéseket kell hozni, támogatni kell és még sorolhatnánk. A pszichológusok azt állítják, hogy egyes szokások, amelyeket a legtöbb ember mérgezőnek talál egy párkapcsolatban, valójában hozzájárulnak ahhoz, hogy a kapcsolat megerősödjön és fejlődjön. A mai cikkünkben családpszichoterápiás szakemberek tanulmányait elemeztük ki, és elmondjuk, hogy mely szokások azok, amik kívülről negatívnak tűnhetnek, de valójában sokat segíthetnek az összeszokásban.

1, Észrevételek megemlítése

Caitlin Kantor szexológus és terapeuta szerint a kritikát egyetlen párkapcsolatban sem lehet elkerülni. Mindenkinek megvan a saját véleménye, elképzelése, legyen szó akár a takarítási módszerekről, vagy egy rosszul megválasztott ruháról, külsőről…stb. Ez persze kellemetlenséget okozhat, ezért a legtöbben megpróbálják „lenyelni” a véleményüket csak azért, hogy bántsák meg a másikat.

Caitlin szerint a kritika kezelése, feldolgozása megmutatja, hogy a párokat ez negatív vagy pozitív irányba tereli. Ha van egyensúly a kritika és annak kezelése között, akkor mindenképpen egy mélyebb, bensőségesebb kapcsolatról beszélünk. Ha a partner csak egy jobb cél érdekében kritizál, akkor a megkritizált embernek meg kell értenie, hogy ezt mégis milyen célzattal teszi a párja.

01 1

2, Megoldatlan konfliktusok

John Gottman amerikai pszichológus és kutató 40 évet töltött a válás és a házasságok stabilitásának kivizsgálásával. Elmondása szerint a boldog párok 69%-a hagyja megoldatlanul a problémákat és konfliktusokat.

Egy kapcsolatban nagyon fontos a kommunikáció, valamint az érzések és érzelmek kifejezése. Viszont azt mindenkinek meg kell érteni, hogy soha nem fog olyan kapcsolatban élni, ahol nincs konfliktus. Egy vita, veszekedés megkezdése előtt érdemes végiggondolni, hogy az adott probléma megéri-e az energiapazarlást. Ha nem, akkor nincs értelme belekezdeni, mert egy idő után úgy sem fog rá emlékezni, sőt jelentéktelennek fogja tartani.

02 2

3, Vonzó számára más ember is

A flörtölés az emberi természet része, és az evolúciós pszichológiában jártas pszichológusok szerint ez a civilizáció egyik alappillére. Pontosan emiatt normális, ha más emberek iránt is vonzódunk vagy érdeklődünk. Ehhez persze semmilyen határt nem kell átlépni, nem kell semmit tenni.

Egy kapcsolatban bízni kell a másikban, és meg kell érteni, hogy miért áll fenn a féltékenység. A legtöbben nem a párjukban, hanem saját magukban nem bíznak, ezért vetítik ki az érzelmeket a partnerre. Persze ha látod, hogy a barátod/barátnőd folyton az ellenkező neműeket nézi, akkor megemlíthető, hogy ez kellemetlen. De ezt jobb, ha nem úgy teszi, mintha egy kihallgatáson lenne. A követelések és az irányítás pedig csak szétzúzza a kapcsolatot.

03 2

4, Együttélés házasság nélkül

Statisztikai adatok alapján Amerikában átlagosan 7 év együttlét kell ahhoz, hogy valaki megkérje a partnere kezét Oroszországban ez 5-9 év közé tehető. Viszont a házasság mindent felborít és általában ekkor van a legnagyobb esély a válásra.

A mai világban egyre kevesebben kötik össze az életüket és inkább csak a közös együttélést választják, ami lehet nem annyira hivatalos, mint a házasság de legalább a felek boldogok. A kapcsolat formájának kiválasztásakor fontos a kompromisszum, no meg persze az, hogy szót érts a másikkal.

04 2

5, Düh elrejtése

Az érzelmek elnyomása, nemcsak a kapcsolatnak árthat, hanem annak is, aki elrejti azt a másik elől. Dr. Ernest Harburg és csapata a Michigan-i Egyetem Közegészségügyi Karán már évtizedek óta tanulmányozzák ezt és arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik nem engedik ki a haragot nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot. Sőt, az élettartama is rövidebb lesz, mint azoké az egyéneké, akik kiadják magukból a haragot.

John Gottman szerint a harag nem károsítja a kapcsolatokat, mivel a boldog párok is lehetnek olyan dühösek, mint akik boldogtalanul élnek. Szerinte nem a gyakoriságon van a hangsúly, hanem, hogy az emberek miként reagálnak erre az érzelemre.

05 2

6, Kevés időt töltötök együtt

Mark Manson vállalkozó és blogger szerint, amikor az ember valakibe beleszeret, szabadon engedi az irracionális vágyakat és hiedelmeket. Sokan ilyenkor szívükből összeolvadnának a párjukkal, és minden időt vele töltenének, holott ez nem jó. A probléma az, hogy minél közelebb kerülnek egymáshoz, annál kevésbé tűnik olyannak, mint akibe beleszerettek.

Pontosan ennek elkerülése véget nem szabad olyan sok időt egymással tölteni. Fontos, hogy az embernek legyenek barátai, legyen hobbija, amit a párja nélkül művel. Így egyik sem érzi így, hogy a másik megfojtja őt.

06 2

7, Szarkasztikus viccek

A Martin Luther Halle-Wittenberg Egyetem pszichológusainak tanulmánya szerint sok ember számára a boldog párkapcsolat egyik jele az, hogy ironikus és szarkasztikus viccek tárgyává tehetik a partnert. De ez csak azokra igaz, akik képesek magukon nevetni és nem érzik úgy, hogy leszólták vagy megbántották őket. Példa erre Blake Lively és Ryan Reynolds kapcsolata, akik folyamatosan ugratják egymást még nyilvánosan is.

7
7 szokás, amiről az emberek azt hiszik rossz, pedig valójában jótékony hatással van a párkapcsolatra

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek