2022 november 26 szombat
KezdőlapÉrdekességek7 tény a terhességről, ami bizonyítja, hogy az emberi test tényleg egy...

7 tény a terhességről, ami bizonyítja, hogy az emberi test tényleg egy csoda

-

Sokan tudják, hogy az újszülött kisbabák olyanok, mint a szuperképességgel rendelkező emberek. Például tudnak egyszerre nyelni és levegőt venni, míg a felnőtt egyének erre nem képesek. Olyan erős fogóképességük van, mely szinte mindent túlszárnyal. Viszont a kisbabák a születésük előtt is sok mindenre képesek. Érzik azoknak az ételeknek az ízét. amit édesanyjuk eszik, és meg tudják különböztetni az ő hangját a többi hangtól. Mai posztunkban +7 érdekes tényt hoztunk el a várandósságról, melyek bizonyítják, hogy az emberi test valóban egy csoda.

1, Az édesanya immunitása megváltozik terhesség alatt

A várandósság legveszélyesebb időszaka az, mikor a megtermékenyített pete beágyazódik a méh falába. Ilyenkor a nő teste az embriót potenciális fenyegetésnek látja az apa genetikai örökítőanyaga miatt, hisz számára idegen.

Annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben menjen és az embrió biztonságban legyen a szervezettől, a női test “aktiválja” azokat a védő mechanizmusokat, melyek megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását.

2, Várandósság alatt a női test új szerveket hoz létre

Úgy, ahogy az embrió, a méhlepény is a megtermékenyített petesejtből képződik. Miután a petesejt beágyazódik megkezdődik a magzat és a méhlepény fejlődése. Utóbbin belül erek épülnek fel, melyek a magzat vérellátásért felelnek. Annak ellenére, hogy a nő testében van a méhlepény, mégis inkább a magzattal van genetikailag szorosabb kapcsolata.

A placentának nagy szerepe van, ugyanis egy immungátként funkcionál. Ez segít a szervezetnek elfogadni a “idegen” magzatot. Kettő dologban viszont nem tud védelmet nyújtani az egyik a nikotin a másik a szeszes ital káros hatása.

3, A gyermek neme a 12. héten látható, de nem mindig biztos

A modern orvoslásnak és eszközöknek hála az orvosok képesek már a 12. héten megállapítani a baba nemét. Persze ilyenkorra a nemi szervek még nem alakulnak ki teljesen, de az orvosok bizonyos jelekből meg tudják mondani, hogy kislány vagy kisfiú lesz. A megállapításuk pontossága kb. 87%.

4, Az ujjlenyomatok már a 10. héten kialakulnak

Az ujjlenyomatok a várandósság 2-3. hónapjában kezdenek el kialakulni, mikor a magzat mérete kb 10 centiméter. A 6. hónapra azonban ez teljes mértékben kialakul. Nagyon érdekes, hogy ezeket a mintákat olyan dolgok befolyásolják, mint a magzati szervek, a táplálkozás, az édesanya általános állapota, a magzat helyzete és az amniotikus folyadék sűrűsége. Ez lehet az oka annak, hogy az egypetéjű ikreknek is eltérő ujjlenyomata fejlődik ki.

5, Egy pontig a fej a test fele

A várandósság 11. hetében, mikor a magzat súlya 7 gramm a magassága pedig 4 cm a fej mérete a test felének felel meg. Ennek nagyon szegyszerű magyarázata, mégpedig, hogy az agya gyorsabban fejlődik, mint az összes többi szerv. Viszont innentől fogva kezd el annak növekedése lelassulni és a 28. hétre minden normális méretű lesz.

6, A karokon és a lábakon a körmök nem egyszerre jelennek meg

A magzat az 5-6. hétben elkezdi növeszteni a karjait a 7. hétben pedig a lábak következnek. A 10 hétre ujjacskái közül eltűnnek a membránok, és a karok valamint a lábak hasonlóak lesznek, mint s felnőtteké. A 12. hétre a magzat megtanulja ökölbe szorítani a kezecskéit, a 14. hétre pedig elkezdenek nőni a körmök. Érdekesség, hogy a kezeken és a lábakon eltérő időpontban alakulnak ki. A kezeken a 34. a lábakon 4 héttel később jelennek meg a körmök.

7, A méhlepény jelzi a szülést

A tudósok nem jöttek rá arra, hogy a magzat tudja-e mikor van itt az ideje a szülésnek. De feltételezések szerint a méhlepény bizonyos jeleket ad, mely beindítja a vajúdást. A tudósok szerint a sejtek az idő múlásával annyira elöregednek, hogy a testben megindul egy olyan folyamat, mely a gyulladáshoz hasonló. A hormonok hatására a nő teste úgy épül fel, hogy a méh elkezdjen összehúzódni és a baba végre meglássa a fényt.

Te mit gondolsz? Érdekesnek tartottad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek