2023 február 8 szerda
KezdőlapÉrdekességek7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

-

Bizonyára sokan egyetértenek abban, hogy a történelem volt az egyik legérdekesebb tárgy az iskolában. Ezeken az órákon rengeteget lehetett hallani és tanulni ősi kultúrákról, rég elfeledett helyekről és civilizációkról, valamint rejtélyes festményekről és szobrok történetéről. Ezek az információk valamilyen módon beindították a fantáziát és elgondolkodtattak, mi mindenről nem tudunk még a világon. Ha csak egy pillanatra visszatekintünk az emberiség történelmébe egy csomó olyan dolgot találunk, ami elsőre megmagyarázhatatlannak tűnik. A múlt számos titkát azonban a kutatók segítségével sikerült megfejteni és magyarázataik meglepően logikusnak tűntek.

Rejtett monogram Leonardo Da Vinci Mona Lisaján

Leonardo Da Vinci egyik leghíresebb festményét a Mona Lisat számtalan rejtély övezi. Nemcsak azt nehéz kitalálni, hogy valójában mikor készülhetett és miért pont őt festette le, de azt is, hogy a festő elrejtett-e benne néhány kódot az utókor számára. Utóbbi kérdésre a válasz igen. Mona Lisa jobb szemében látható egy “LV” monogram, ami nagy valószínűséggel Leonardo Da Vinci nevét jelenti.

Ezen kívül Silvano Vinceti egy mikroszkóp segítségével apró betűket és számokat vélt felfedezni a festményen. A 72-es számot a háttérben meghúzódó íves híd alatt fedezte fel. Elmélete szerint ezek újabb nyomok, melyek segíthetnek kitalálni vajon mikor készülhetett a kép. A 72-es szám egyébként már nem egyszer feltűnt a történelem során. Állítások szerint az párizsi Eiffel-toronyba is 72 tudós neve lett bevésve.

A 72-es szám gyakran szerepel a Szentírásban. A Biblia szerint Jézus 72 órát töltött holtan, és ennyi ideig volt Jónás is a Nagy Bálnában. De a csillagászatban is többször lehet vele találkozni. A szimbolika szakértők szerint a 72-es szám valójában Isten Arca, így számos értelmezése és szimbóluma van a vallásban valamint a tudományban.

mona lisa eyes hidden initials
7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

Michelangelo “Ádám teremtése” című festménye anatómiai képleteket rejt

Kétség sem férhet hozzá, hogy Michelangelo egyik legikonikusabb alkotása Ádám teremtése volt. Sokan nem tudják, hogy a képzőművészet legnagyobb alakja milyen sok művészeti ághoz értett. A szobrászat állt hozzá a legközelebb, de foglalkozott költészettel, építészettel, belsőépítészettel és festőművészettel is. Utóbbi esetében sokat hezitált, de a hosszas vívódás után megszületett Ádám teremtése, ami a Sixtus-kápolna mennyezetét díszíti.

1990-ben Frank Lynn Meshberger belgyógyász észrevette, hogy a festményen anatómiai ábrázolás látható. Pontosabban egy agy keresztmetszeti nézete. Mivel Michelangelo szobrászként értett az anatómiához, így valószínűleg intellektualitásának jeleit akarta elrejteni a festményében.

20244
7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

Az Amazonas rejtett ősi városai

Egykor emberek milliói népesítették be az egész Amazonas-medencét. Ősi civilizációk éltek Amazónia erdeiben. A múltban számos spanyol kalandor tartózkodott a vadonba annak reményében, hogy megtalálják Eldorádó városát. Rajtuk kívül más felfedezők is bedőltek a legendás városokról szóló történeteknek, ilyen volt például Z – Az elveszett város is.

Nem is olyan régen egy tudósokból álló csoport bizonyította, hogy ezek nem holmi legendák voltak. Egy képalkotó program segítségével képesek voltak átlátni az amazonasi esőerdőn és megtalálták a városok maradványait. Sajnálatos módon az ottani civilizáció teljesen elpusztult.

ce92155943ab15d4d8b05529cc
7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

A Bermuda-háromszög rejtélye

Évtizedek óta az egyik legérdekesebb rejtélyeket magába foglaló hely a Bermuda-háromszög. Sokan beszéltek róla és próbálták megfejteni mégis mitől lehet annyira titokzatos és egyben veszélyes. Egyesek azt állították, hogy a megmagyarázhatatlan eltűnéseket és katasztrófákat a terület rejtélyes erői okozták. A Bermuda-háromszög titkai azonban könnyen magyarázható az ott jelenlévő környezeti tényezőkkel.

Minden paranormális dolgot, ami a tengeren vagy a levegőben történt, a Bermuda-háromszögön áthaladó, rendkívül erős hurrikánok okoztak. Az óceán mindig is rejtélyes és veszélyes hely volt főleg ha rossz időjárási viszonyok alakultak ki, amihez navigációs problémák is társultak.

maxresdefault
7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

A kaliforniai Halál völgyében csíkokat húzó vándorló kövek rejtélye

A környékbeliek hosszú éveken át értetlenül álltak a Halál-völgyben található, Racetrack Playa néven is ismert kiszáradt tómederben zajló furcsa dolgok előtt. A benne található, közel 318 kilogrammos kövek nagyjából 10 évente indokolatlan és váratlan vándorlásba kezdenek hosszú nyomokat hagyva maguk után a sivatagban.

Az évek során számos elmélet született, de egyik sem bizonyult pontosnak. 2011-ben a Kalifornia-San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének kutatói úgy döntöttek, hogy végérvényesen megoldják ezt a rejtélyt. Két évbe telt, mire végül rájöttek a turpisságra. Kiderült, hogy télen a Racetrack Playa az esőzések következtében nagyon vékony vízréteggel töltődik fel, ami egy éjszaka alatt megfagy. Ezután még az enyhe szél is másodpercenként néhány centiméterrel arrébb csúsztatta a köveket. Így alakult ki a furcsa jelenség.

145ef25d7c886f80bf871432a0
7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

A húsvét-szigeti fejszobrok elveszett teste

Biztos te is rengeteg képet láttál a Húsvét-szigeteken lévő fejszobrokról. Ez idáig elég sokan hitték azt, hogy a szobroknak nincs teste, de a valóság az, hogy van, méghozzá a föld alá temetve. Erre nem is olyan rég jöttek rá egy feltárás során.

A szobrokat, mint oly sok más dolgot a Földön, az idő múlása is befolyásolta. Torzójukat elrejtették a sziklák és az üledékek, ami tulajdonképpen segített a megőrzésükben.

easter island heads bodies 1200x675 1
7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

Rejtett alak Pablo Picasso híres festményén

Sokak szerint a “Régi gitáros” egy kísérteties műalkotás, ami Picasso kék korszakában készült. Ha jobban megnézzük, egy nagyon halvány, szellemszerű női alakot láthatunk közvetlenül a gitáros nyaka felett.

Arról nincsenek információk, hogy ezek a festmények régi képek vázlataira kerültek rá, vagy szándékosan rejtette el őket a festékrétegek alá. Elképzelhető, hogy régen olyannyira szegény volt, hogy nem telt neki új festővászonra, így a megmaradt darabokat használta fel újra.

7ed97155289c9147e30b5be9ac
7 titokzatos rejtély a múltból, ami valódi értelmet nyert

Ezek is érdekelhetnek