2022 november 29 kedd
KezdőlapÉrdekességek7 veszélyes üzenet, amire kedvenc meséink hívják fel a figyelmünket

7 veszélyes üzenet, amire kedvenc meséink hívják fel a figyelmünket

-

Minden egyes mesének van egyfajta mondanivalója. Azonban ezek, a legtöbb esetben elkerülik figyelmünket. Pedig, nem ártana jobban odakoncentrálnunk, ugyanis akár ellentmondó dolgokkal is szembesülhetünk. Vegyük például, Hamupipőke történetét. Charles Perrault meséje két, ellentmondó erkölcsi közléssel fejeződött be. Először is, állítása szerint a jóság sokkal fontosabb a látszatnál, másodszor pedig, ugyan cinikus hangon, de azt is hozzátette, hogy a bátorság és az intelligencia is rendkívül fontosak, de egyáltalán nincs rájuk szükség, ha van valaki, aki egyengeti utunkat és segít előre jutni az életben. Vagyis, ha van protekciónk, akkor mindent elérhetünk. Ebben persze, mai világunkban nem kis igazság van.

A mesék gyermekkorunk nélkülözhetetlen részei voltak és a mai napig szeretjük is őket. Néhány irodalmi alkotást vagy mesefilmet viszont, nem ártana megbeszélnünk gyermekeinkkel, hogy valóban megértsék azok mondanivalóját.

Posztunkban eláruljuk, hogy melyek azok a dolgok, amiket el kell mondanunk gyermekeinknek, hogy tisztában legyenek a mesék és történetek valódi tanulságaival.

Jónak lenni nem egyenlő azzal, hogy a nőknek háziasszonynak kell lenniük.

Ez az üzenet jó néhány Disney mesében megtalálható, mint például a Hófehérke és a hét törpe, a Hamupipőke vagy a Szépség és a Szörnyeteg. Ezek az úgynevezett “otthoni korszak” meséi. Ezekben a történetekben a pozitív karakterek tökéletesek a házimunka elvégzésére, míg ezzel szemben a negatív karakterek semmit sem csinálnak. Szóval, nagyon úgy tűnik, hogy a jó nő háziasszonyt jelent, aki mos, főz és takarít. Ez az elmélet azonban, egyáltalán nem helytálló.

A házasság nem a legjobb jutalom, csupán egy lehetséges forgatókönyv.

A legtöbb mese a következő séma szerint épül fel: probléma-kaland-jutalom. A fiúknak, férfiaknak járó jutalom általában a szerelem, az igazságosság vagy éppen a gazdagság. A lányok, hölgyek esetében viszont, a legmagasabb díj a házasság intézménye. Ugyanakkor a modern kori társadalom már nem a házasságot tartja az egyetlen célnak, illetve az érettség jelének. Manapság a lányoknak már egyáltalán nem a férjhez menés az elsődleges célja. Ezzel szemben áll a jólét, a karrier és akár a gyermekek világra hozása, házasságkötés nélkül.

Időnként csak mi magunk menthetjük meg saját magunkat.

Keira Knightley, színésznő egy tavalyi interjúban elárulta, hogy lányának nem engedi megnézni a hercegnőkről szóló meséket. Keira szerint ugyanis, ezekben a történetekben a hősnők mindannyian tehetetlenek és arra várnak, hogy valaki megmentse őket.

Hamupipőke például, soha nem áll ki a személyes szabadságáért, csak némán szolgálja a gonosz mostohát. Később persze a herceg megmenti őt, de a való életben ilyenről szó sincs. Mindenki a maga szerencséjének kovácsa, ezzel egyet is érhetünk a színésznővel. A mai világban nem repül a szánkba a sült galamb, nekünk kell megtennünk az első lépést, küzdenünk és megvalósítanunk kitűzött céljainkat.

Te döntöd el, hogy ki csókolhat meg.

Kristen Bell, amerikai színésznő a Hófehérke és a hét törpe meséjének történetét vitatta meg lányaival. A herceg megcsókolja Hófehérkét, aki ezek után visszatér az életbe. Természetesen a történet szempontjából ez egy fontos jelenet, de a való életben egy magatehetetlen nőt egyetlen férfi sem csókolna meg, semmilyen okból.

A kapcsolatba való beleegyezés nem másodlagos dolog, a csókot mindkét félnek akarnia kell. Különös tekintettel arra, hogy Hófehérke a csók elcsattanásának idején valószínűleg csak tizennégy éves volt.

Ha senki nem hallgat meg téged, az nem azt jelenti, hogy a hangodat is el kell veszítened.

Ariel viselkedése, miszerint elrejtőzik, meghallgatja, megérti környezetét és mindent képes kockára tenni a herceg miatt, napjainkban egyetlen fiatal lányra sem jellemző. A hang elvesztését a való életben a gondolatokkal és az intelligenciával társítják, így egy herceg szerelmének a megnyeréséhez ez korántsem a legjobb viselkedés.

Egy igazi egészséges lány soha nem fog úgy kinézni, mint egy hercegnő.

Tanulmányok szerint, azoknak a lányoknak, akik rendszeresen néznek hercegnőkről szóló meséket, a jövőben alacsonyabb lesz az ön értékelésük. Ez egyáltalán nem meglepő dolog, mivel a hősnők illusztrációi egyszerűen tökéletesek és kifogástalanok.

Annak érdekében, hogy egy nő jól nézzen ki, vigyáznia kell magára, az egészségére és meg kell találnia a saját stílusát. A való életben, a hercegnőkhöz hasonló tulajdonságok azonban, egyáltalán nem szerepelnek a nők listáin.

Megjelenés alapján nehéz megkülönböztetni a rossz embert a jótól.

Végül, de nem utolsó sorban, a mesék pozitív karakterei mindig sokkal vonzóbbak, mint a negatívak. Ez a minta azonban, helytelen sztereotípiákhoz vezethet. Szintén a Hamupipőkéből mondunk egy példát. Emlékezzünk csak vissza mostoha nővéreire, akik gonosz személyiségük ellenére nagyon is szépek.

Tehát az, hogy valaki szép, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy jó is. A szép külső mögött ugyanis, gyakran rejtőzik el a gonosz. Ha a valóságot vesszük alapul, akkor ez a sztereotípia sem helytálló.

Ezek is érdekelhetnek