2022 május 22 vasárnap
KezdőlapEmberek8 állásinterjú-trükk, ami szavaidnál is többet árul el rólad

8 állásinterjú-trükk, ami szavaidnál is többet árul el rólad

-

Testünk sokszor többet árul el rólunk, mint azt gondolnánk. Egy-egy gesztus vagy testhelyzet rendkívül fontos lehet például egy állásinterjú során. Ugyanis, az ilyen alkalmakkor nemcsak kimondott szavainkat figyelik, hanem testbeszédünket is. Cikkünkből megtudhatod, melyek azok a testhelyzetek, amiket egy-egy állásinterjún érdemes elkerülnünk annak érdekében, hogy megkaphassuk a hőn áhított munkát.

A nyak érintése

Joe Navarro, korábbi FBI-nál dolgozó és az emberek viselkedését kutató ügynök megfigyelte, hogy az emberek stresszhelyzet esetén hajlamosak a nyakukat vakarni vagy dörzsölni. Ez a reflex abszolút öntudatlan, ugyanis ilyenkor agyunk igyekszik megvédeni testünk egyik legsebezhetőbb pontját, vagyis a nyakunkat. A férfiak leginkább a nyakuk hátuljához érnek tenyerükkel, ezzel szemben a nők, a nyakuk elejét csipkedik vagy a nyakláncukat csavargatják. Ez a gesztus arra utal, hogy az illető ideges, aggódik és rendkívül bizonytalan.

Ülés közben keresztbe tett lábak

A nők számára kényelmes ülésmódnak számít a keresztbe tett láb, főleg, ha szoknyát viselnek. Megfigyelések szerint azok az emberek, akik jó problémamegoldó képességgel és kreatív gondolkodásmóddal rendelkeznek, nem a combjuknál, hanem a bokájuknál teszik keresztbe a lábukat.

Az egyik váll magasabban van, mint a másik.

Az aszimmetrikus testtartás határozatlan és gyenge személyiségre utal. Sőt, ez a testtartás a testünkben lévő hormonokat is befolyásolja, ami azt jelenti, hogy önérzetünket is jelentősen rontja. Mivel a testtartás elcsúszik, a kortizol szint megemelkedik, a tesztoszteronszint pedig lecsökken. A HR-es szakemberek ezeket az embereket külön csoportokba sorolják az állásinterjúkon.

Elrejtett kezek

A kezeink sokkal árulkodóbbak lehetnek, mint azt gondolnánk. Ha el akarjuk őket rejteni, az szorongásról árulkodik. Az interjúztató szemében jó fényben tűnhetünk fel, ha látja a kezünket, mivel ez őszinteséget és közvetlenséget sugall.

Beszéd közbeni szünet és szétnézés

Amikor egy állásinterjún jobbra vagy felfelé nézünk, akkor valószínűleg egy hazugságon törjük a fejünket. Abban az esetben, amikor balra nézünk, egy múltban történt eseményre igyekszünk visszaemlékezni. Azonban, arra is figyelnünk kell, hogy ne tartsunk folyamatos szemkontaktust, ugyanis ezt az agresszió jelének tekinthetik. A szakemberek szerint az állásinterjú körülbelül hatvan százalékában nézzünk az interjúztató szemébe.

Keresztbe tett karok

A keresztbe tett karok egyfajta védelmi testhelyzetnek felelnek meg. Ilyenkor karjainkkal védjünk a legfontosabb szervünket, vagyis a szívünket. Ha így teszünk, akkor az annak a jele, hogy minél előbb meg szeretnénk szabadulni beszélgetőpartnerünktől.

Felemelt vállak

Ez az úgynevezett teknősbéka-pozíció, vagyis a vállak magasra húzása. Ezáltal a nyakunk szinte láthatatlan lesz, ez pedig bizonytalanságot és félelmet sugall. Ilyenkor az ember hajlamos akár hazudni is. A természetes és egyenes testtartás viszont, őszinte és magabiztos személyiségről árulkodik.

Túlzott haj igazítás

A frizura babrálása és folyamatos igazgatása irritáló lehet beszélgetőpartnerünk számára. Emellett azt a benyomást kelti, hogy nem érdekel minket, amit a másik fél mond, illetve, hogy éppen egy hazugságon törjük a fejünket. Hajunk piszkálása helyett inkább vegyünk mély levegőt, így csökkentsük a stresszt.

Létezik egy úgynevezett két másodperces szabály, ami azt jelenti, hogy a válaszadások előtt tartsunk egy pillanatnyi szünetet, ezzel ugyanis magabiztosságot sugallunk és átvehetjük a beszélgetés irányítását is.

Bónusz: Amy Cuddy pszichológus tanácsa – “A versenytársak legyőzése már az állásinterjú kezdete előtt”

Minden tévhittel ellentétben, nemcsak az állásinterjúm, hanem már várakozás közben is követhetünk el hibákat. Okostelefonunkat babrálva növeljük testünk kortizol szintjét. Azonban, létezik egy hatásos módszer, mégpedig az, ha kimegyünk a mosdóba és gyakoroljuk a képen látható győztes testtartást. Ez megemeli testünk tesztoszteron szintjét, így erőre kapunk és sokkal magabiztosabbnak tűnünk majd az állásinterjú ideje alatt.

Ezek is érdekelhetnek