2022 augusztus 17 szerda
KezdőlapTech & Tudomány8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

-

Az egészségünk rendkívül törékeny. Megszámlálhatatlan betegségnek, kórnak vagyunk kitéve. Ezek közül sajnos sok olyan van, melyeket nehéz észrevenni. A legfőbb gond az, ha a problémákat későn vesszük észre. A bőrünkön megjelenő elváltozásokkal ilyen szempontból szerencsénk van, hiszen azokat egyből meglátjuk. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen elváltozás mit jelent, minek a következménye. Fontos, hogy tisztában legyünk a testünk által közvetített jelekkel.

Összeállítottunk nektek egy listát a leggyakoribb bőrproblémákról, melyek más betegségek mutatói lehetnek.

Sötét foltok

A bőrünkön hirtelen felbukkanó sötét foltok a mellékvese elégtelenségének, vagy az Addison kórnak a tünetei lehetnek. Ilyen esetekben fájdalmat érezhetünk az ízületeinkben és az izmainkban. Ha ezek a tünetek is jelentkeztek, akkor azonnal keressük fel a háziorvosunkat, ugyanis súlyos esetben anyagcsere összeomláshoz, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez vezethet.

Fehér foltok

Ezt a jelenséget vitiligónak nevezzük. Ilyenkor a bőr elveszti a pigmentációját mert a melanocitáknak nevezett sejteket elpusztítja a test immunrendszere. Ezáltal a bőrünk kifehéredik. A vitiligo a mellékvese elégtelenségét jelzi. Ilyen esetben egy endokrinológust vagy a bőrgyógyászunkat kell felkeresni.

Kiütések

A hirtelen megjelenő kiütések általában allergiás reakciók. Ezeket kialakulhatnak ételek, vegyszerek, gyógyszerek miatt, de lehet egy fertőző betegség, például bárányhimlő is. Mindenképpen célszerű utánajárni, hogy mi okozta a kiütéseket. Rosszabb esetben Stevens-Johnson szindrómához, vagy Lyell szindrómához vezethetnek. A bárányhimlő pedig felnőttkorban tud nagyon veszélyes lenni a különböző komplikációk miatt.

Ödéma

Az ödéma jelenléte esetén érdemes felkeresni egy endokrinológust, ugyanis ez jelezheti a pajzsmirigy alulműködését. A pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű hormont termelni. Száraz bőr, arc és végtag ödémák, hajhullás, törékeny körmök és súlygyarapodás lehet a vonzata. Ha valamelyik ezek közül jelen van, akkor azonnal fel kell keresni az orvosunkat.

Anyajegyek

Az anyajegyek megjelenésének számos oka lehet. Ezek között a legalapvetőbb az öröklődés. Ha a szüleinknek nagy anyajegyei vannak, akkor vélhetőleg nekünk is vannak vagy lesznek. Egyéb esetben a túlzott ultraibolya sugárzás és a hormonháztartás felborulása is okozhatja a megjelenésüket. Alapvetően ártalmatlanok, de ha hirtelen sok jelenik meg, melyek közül van olyan, ami fáj vagy megváltozik a színe, akkor azonnal orvoshoz kell menni.

Pattanások

Nagyon sokan küzdenek a pattanásokkal. A legfőbb oka a túlzott bőrzsír, amely eltömíti az arc pórusait. Ugyanakkor állhat a dolog mögött hormonprobléma és emésztési probléma is. A legtöbb esetben szakemberre van szükségünk ahhoz, hogy rájöjjünk a pattanás okára. A felületi kezelés fájdalmas és ritkán vezet megoldáshoz. Az okát kell megkeresni és megszüntetni.

Hámlás

Ennek az okai lehetnek vitaminhiány, hormonális problémák, allergiás reakció és egyéb betegségek is. Ha a hámlás intenzív és más tünetekkel is jár, akkor az súlyos betegségek jele is lehet. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Túlzott izzadás

Ha egy jól szellőző, optimális hőmérsékletű helyen tartózkodunk, nem vagyunk idegesek, akkor nem szabad izzadnunk. Legalábbis nem úgy, mintha épp egy edzésen lennénk. A túlzott izzadás jelenthet pajzsmirigy problémákat, azon belül is a Graves-kórt, melytől a bőr elvékonyodik és gyakran viszket. Érdemes orvoshoz fordulni.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek