Napi 5,5 milliárd Google keresés történik a világon. 2012-ben ez a szám 2-szer kevesebb volt. Az emberek folyamatosan új dolgokat tanulnak és megpróbálják bővíteni perspektíváikat. De néha még a legáltalánosabb kérdések is összekeverhetnek bennünket: például hogyan tud Dumbledore professzor pálca nélkül varázsolni vagy, hogy miért mutat minden iPhone 9:41 percet? Ma úgy döntöttünk, hogy ilyen kérdésekre adunk választ.

Mi történik amikor úgy érezzük, hogy egy pillangó van a gyomrunkban?

Ha már voltál szerelmes, akkor ezt az érzést biztosan ismered. Tudod, amikor meglátod és úgy érzed, mintha a hasadat elöntené a forróság és pillnagók repdesnének benne…

Mint minden érzelemnek, a szerelemnek is vannak fizikai és kémiai tünetei, amikor szeretett párunkkal találkozunk, nem véletlenül érzünk megmagyarázhatatlan boldogságot, esetleg "pillangók repkedését" a gyomrunkban. Amikor vonzalmat érzünk, kémiai anyagokból álló koktél szabadul fel bennünk, úgy mint: dopamin, oxitocin, feniletilamin.

Ezek az anyagok idézik elő a félelem, vonzalom, ragaszkodás érzéseket. Némelyik anyag, amelyet szervezetünk szabadít fel, igencsak additív lehet. Igen, jól olvasod! Akár ezeknek az anyagoknak a függőjévé is válhatunk (szakemberek egy csoportja a tartós szerelmet endorfin-függőségként magyarázza).

Miért jutnak eszünkbe zseniális gondolatok zuhanyzás közben?

Egész nap foglalkoztatott egy kérdés amit nem tudtál megoldani, és zuhanyzás közben egyszer csak bevillant a válasz? Nem kell meglepődni ez teljesen normális. Az agyad ilyenkor egy kis időre "kikapcsol" és a tested kellemes érzéseket érez. A gondolkodás szabadsága és a zuhany kellemes érzése kreatívabbá teszi az agyunkat. A zuhany, az edzések és a jó zenék stimulálják a dopamin termelést a vérben. Pihensz, valami másra koncentrálsz és nem kényszeríted az agyadat munkára, ami ezt nagyon hamar meg is hálálja.

Miért sósak a könnyeink?

A könnyek 99 %-a víz a maradék 1 % nem szerves vegyület beleérve a sót is. A só mennyisége függ az érzelmi állapottól. Azok az emberek, akik boldogtalanok és bánatukban sírnak a könnyük sokkal sósabb, mint azoknak az embereknek, akik örömükben pityeregnek.

Miért hívják az automatikus korrekciót T9-nek?

A T9-et nem azért hozták létre, hogy kijavítsa a helyesírási hibákat, hanem hogy segítsen nekünk beírni egy szót. A régi 9 gombos készülékeken nehézkes volt bepötyögni egy egy mondatot, de néha még egy hosszab szó is nehézkes volt. A rendszer segített kitalálni, hogy a felhasználó milyen szóra gondol, mit kezdett el begépelni és ha felismerte akkor egy gombnyomással beilleszthetük ez egész szót. A neve nemes egyszerűséggel a Text 9 szóbol ered, ami utal a 9 gombos telefonkészülékekre.

Miért van szüksége a varázslónak pálcára, hogy varázsolni tudjon?

Ronald Hutton professzor a Bristol Egyetem professzora szerint a pálca a bűvész számára egy hasznos kellék, hiszen így tudja az összes erejét a szükséges tárgyra irányítani és persze nem utolsó szempontban a közönség figyelmét is.

Miért támaszkodnak egymáson az emberek a régi fényképeken?

Régen az embereknek nagyon sokáig kellett mozdulatlanú maradniuk, hogy jó fénykép készüljön róluk. Ezért a legtöbb fényképész különböző lehetőséget kínált az emberek számára, hogy könnyebbé tegyék a fényképezéssel járó nehézségeket. Például olyan szobrokat tettek melléjük, amire támaszkodni lehetett. Vagy ha egy csoportkép volt amin több ember szerepelt, akkor egymásra támaszkodtak.

Miért mutat mindig 9:41-et az iPhone-ok órája, amikor bemutatják?

2007. január 9.-én kedden a Macworld konferencián Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t, egészen pontosan 9:41-kor. Azóta minden egyes új iPhone bemutatásakor 9:41-et mutat a készülék.

Miért nincs WC-kefe az amerikai filmekben?

Az angol WC-ktől való elszakadás akkor kezdődött, amikor az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 1992-ben elfogadta az új Energia Törvényt, melynek értelmében a gravitációra épülő WC-k nem használhatnak el egy lehúzás alkalmával 1,6 gallonnál (6 liter) több vizet. A gyártók azonnal nekiálltak új WC-ket fejleszteni. Több kudarcba fulladt verzió után eljutottak az úgynevezett pressure assisted WC-khez, melyek ugyan kevés vizet használnak, de a nyomásnak köszönhetően tökéletesen tisztítanak. Ha lehetőségünk van a tartályhoz hozzáférni és kinyitni, láthatjuk, hogy belül egy második tartály található. Ebben a tökéletesen zárt tartályban túlnyomás uralkodik, így amikor 'lehúzzuk' a WC-t, nemcsak a gravitáció, de a kompresszió ereje is működik. Ezek a WC-k nagyon tiszták, 'szagtalanok'. Az egyetlen ellenük szóló érv, a hangerejük. Irodaépületekben, ahol rengetegen, naponta többször is használják a mellékhelyiséget, a tisztaság nagyon fontos tényező. Ezek a WC-k nemcsak vizet, de takarítási időt, energiát is spórolnak.