2022 május 21 szombat
KezdőlapÉletmód8 furcsa tény, amit még nem tudtál a nyelvedről.

8 furcsa tény, amit még nem tudtál a nyelvedről.

-

A nyelvünkkel érzékeljük az ételek ízét, segítségével tudunk lélegezni és beszélni. A nyelvünk több funkcióval is rendelkezik, ami elengedhetetlen szervezetünk normál működéséhez. Nélküle enni és inni sem tudnánk, mégis ezzel az érzékszervünkkel foglalkozunk a legkevesebbet. Kevesen tudják, hogy a legrugalmasabb szervünk. Most bemutatok 8 tényt a nyelvedről, ami elsőre furcsának tűnhet, de fontos hogy tudd!

1.A nyelved nem fárad el gyorsan, a többi izmoddal ellentétben.

A nyelvünk a többi izmunkkal ellentétben, soha nem fáj és nem tud elfáradni. Kialakításának köszönhetően gyors munkára képes, ezt a 8 izma teszi lehetővé. Rendkívül izmos, és rugalmas szervünk. Gondoltad volna?

2. Nem csak az ízérzékelés szempontjából fontos.

Az ízeket eddig úgy tudtuk, hogy különböző területen érezzük a nyelvünkön, mint például: elöl az édes ízt, hátul a keserűt. David Hänig német tudós 1901-ben mutatta be kutatásának eredményét, amelyben azt állította, hogy a nyelv ízérzékelésre szolgáló szervünk , de munkája során tévesen értelmezett egy grafikont, ami az ízérzékelés területét ábrázolta. 1974-ben Virginia Collings tudós megerősítette, hogy az ízek a nyelv bármely részén kimutathatóak. A területeken intenzívebb az ízérzés. Szóval, az ízlelőbimbók valójában megvédenek a veszélyes ételektől, italoktól, mert érzékelik a rossz vagy mérgező ételeket, így nem fogyasszuk el.

3. A nyelvnek a legjobb, a regenerálódó képessége.

A nyelvünk regeneráló képessége a legkitűnőbb a többi szervvel ellentétében, ha megsérül, gyorsan meggyógyul a felülete. A szájban termelődő nyálnak és alkotóelemeinek köszönhetően pillanatok alatt gyógyul. Biztos te is haraptad már el a nyelvedet, és pár perc múlva már nem is emlékeztél rá hogy megtörtént, mert nem fájt tovább. De azért ne próbáld ki! Nem kellemes érzés.

4. A nyelvnek nincs szüksége pihenésre, de hízásra hajlamos. Furcsa igaz?

A nyelünk mindig használatra készen áll, nincs szüksége relaxálódásra. A hízásra viszont hajlamos, ami azt jelenti hogy túlsúly esetén zsír rakódhat le a nyelven. A horkolás és az alvás problémák is valójában a kövér nyelvnek köszönhetőek!

5. A nyelv csak ízek érzékelésére képes, az ízek meghatározására nem.

A nyelv csak íz érzékelésére képes, az ízek meghatározására nem funkciója. Nem ugyanaz? Természetesen nem. Próbálj édességet enni, úgy hogy befogod az orrod. A nyelved tudni fogja, hogy édes vagy sós, de nem azt nem tudja, hogy csokoládé vagy eper ízű, mert az ízek megkülönböztetése az illat alapján történik, az orrban.. Gondolj arra, amikor el van dugulva az orrod, és nem érzel ízeket, ez pont azért van mert a szaglóhám segítségével érzünk illatokat, és a nem a nyelv funkciója.

6. Te is megtudod csavarni a nyelvedet?

A nyelvét nem mindenki tudja csavarni,forgatni a szájában. Egyéni a rugalmassága a nyelvünknek, emberenként változó lehet. Biztos te is próbáltad már, de a barátodnak még jobban ment, és te nem értetted, hogy miért. A rugalmassága miatt tudjuk össze-vissza csavargatni. A tudósok szerint a genetika alapján dönthető el, kinek rugalmasabb, kinek nem. Nem próbáltad még? Itt az ideje.

7. A nyelv különböző formájú.

Nincs két egyforma nyelv a világon, van amelyik hosszabb, rövidebb, de van akinek keskenyebb,kövérebb. A nyelv lehet akár repedezett, sima felületű. Olyanok, mint az ujjlenyomatok, egyediek és minden embernek különbözőek, ha már nincs ujjlenyomatod a sok kézfertőtlenítő használatától, legközelebb lehet már a nyelveddel azonosítanak.

8. A nyelved színe, elárulj az egészséged állapotát.

A nyelved színe tükrözheti az egészségi állapotodat, gondolj csak arra, amikor kiskorodban orvoshoz mentél, mert beteg voltál és mondta hogy mutasd a nyelvedet. A dehidratáció első jele lehet a száraz, fehér, lepedékes nyelv. A nyelv színe különböző árnyalatú lehet, és mindegyik szín más-más betegséget jelezhet. Ha nagyon piros, egy kisebb fertőzéstől kezdve, a szívproblémáig bármire utalhat. A sárga szín, a gyomor- vagy májproblémákat jelezheti. A rózsaszín nyelv a legoptimálisabb! Neked milyen?

Ezek is érdekelhetnek