2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességek8 izgalmas tény a nyelvről, amit eddig valószínűleg te sem tudtál

8 izgalmas tény a nyelvről, amit eddig valószínűleg te sem tudtál

-

Az emberi nyelv egy olyan szerv, amiről szinte soha nem beszélünk, mégis hatalmas szerepe van életünkben, mindennapjainkban. Nincs olyan nap, amikor ne használnánk, hiszen eszünk, beszélünk, de ennyiben nem merülnek ki funkciói. Tulajdonképpen nem foglalkozunk vele, tudjuk, hogy van, hogy segít nekünk néhány dologban, amit egyébként teljesen természetesnek vesszük és ennyivel le is zárhatjuk a témát. De!!!

Azt biztosan nem tudtad, hogy a nyelv az egyik legrugalmasabb szervünk. Vagy azt, hogy meg is tud hízni. Nos, cikkünkben ilyen és ehhez hasonló érdekességeket osztunk meg veled, amikről eddig fogalmad sem volt.

Testünk izmai elfáradnak, ezzel szemben a nyelvünk soha nem merül ki.

Nyelvünk izomból áll, ennek ellenére soha nem fáj és nem is fárad el. Mindez azért van, mert az emberi nyelv nyolc izomból áll. Persze egy-egy betegség esetén előfordulhat, hogy fájdalmat érzel, de alapvetően ez nem jellemző.

Minden nyelv különböző.

Ahogy nincs két teljesen egyforma ember, hiszen az ikrek is különböznek egy kicsit, úgy a nyelvünk is teljesen egyedi. Ugyanúgy, mint az ujjlenyomataink, a nyelvünk is szolgálhatna arra, hogy azonosítson minket.

Te be tudod tekerni a nyelved?

Még a szakemberek sem találnak logikus magyarázatot arra, hogy miért van az, hogy valaki képes hengert formálni a nyelvével és van, aki nem. A legtöbb vélemény szerint mindez a génektől függ. Vagyis, ha a szülők nem képesek erre a mutatványra, akkor nagy valószínűséggel gyermekeiknek sem fognak menni. Egyes tudósok úgy vélik, a beszélt nyelvek is közrejátszanak ebben a képességben.

Meghízhat

Ahogy az ember teste hízik, úgy a nyelvünk is hízhat vele együtt. Ennek következményei pedig a veszélyes és kissé bosszantó horkolás, valamint alvászavarok.

Nyelvünk nem érzékel különböző ízeket.

Nyelvünknek nincsenek külön területei arra, hogy érezze az édes, a sós vagy éppen a keserű ízeket. Ez a tévhit egy német tudós, David Hänig nevéhez fűződik, de állítását végül ő maga is megcáfolta.

Nyelvünk nem elegendő ahhoz, hogy érezzük az ízeket.

Egy étel vagy ital megkóstolásával, megnyalásával nem lehet eldönteni, hogy milyen íze van, ugyanis ehhez az orrunk is kelleni fog. Azt ugyan a nyelv is eldönti, hogy az íz édes vagy sós, a pontos íz megállapítására önmagában képtelen.

Nyelvünk testünk leggyorsabban gyógyuló szerve.

Biztosan te is észrevetted már, hogyha elégeted a nyelved vagy ráharapsz, az esetek 99 százalékában néhány perc múlva már nem is érzel fájdalmat. Sőt, azt is elfelejted, hogy megsérült. Nyálunknak köszönhetően gyorsan regenerálódik a nyelvünk.

A nyelvünk színe árulkodik az egészségi állapotunkról.

Ha a nyelved halvány rózsaszín, akkor biztosra veheted, hogy egészséges vagy. Minden egyes szín más-más jelentéssel bír. Az élénkvörös megfázásra, a sárga gyomor-vagy májproblémákra utal. Minden színváltozás esetén érdemes orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

Ezek is érdekelhetnek