2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapEmberek8 jel, ami annak a jele, hogy mérgező családban nőttél fel

8 jel, ami annak a jele, hogy mérgező családban nőttél fel

-

Önbizalom, önértékelés hiány, szorongás, a valódi érzelmek elrejtése – sajnos ez csak néhány dolog, amit egy mérgező család aggat a fiatalabb generációra. Egoizmusuk és közömbösségük óriási hatással van a gyermekeik lelki világára, mely egy idő után rossz irányt is vehet. Például a gyerekek elkezdik kritizálni saját magukat, tehetetlennek érzik magukat, nem tudják megoldani a problémáikat, és a társadalmi életük is romokban hever, mert senkiben sem bíznak meg.

Ma úgy döntöttünk, hogy beleássuk magunkat egy kicsit ebbe a témába, hogy segítsünk olvasóinknak jobban megérteni a belső világot. A félelem és szorongás okának megismerése jobbá teheti az életet.

1, Manipulációtól való félelem

Előfordul, hogy egy toxikus családban a tagok manipulálják egymást, hogy elérjék céljaikat. Ez a viselkedés pedig nem normális és hosszútávon érzelmi labilitáshoz vezethet. Ezzel a családtagok csak azt érik el, hogy a későbbiek folyamán nem fogsz megbízni senkiben és nem tudsz kapcsolatokat kialakítani.

2, Nehézségek a társas kapcsolatokban

Van, aki kénytelen feszült légkörben élni, mert a szüleire van utalva. Ám az ilyen családokban rendszeres a mentális erőszak, mely mély nyomot tud hagyni egy fiatal lélekben. Ha emiatt a gyerek nem kap annyi figyelmet, nem kapja meg a szükséges támogatást az élethez, akkor nehéz lesz neki megbízni azokban az emberekben, akik segíteni szeretnének neki.

A fizikai és érzelmi bántalmazás, a rossz bánásmód és az elhanyagolás sajátos képet alkot számukra a kapcsolatokról. Ezek az emberek nem fogják tudni és érteni, hogy egy egészséges kapcsolat hogyan is néz ki.

3, A kudarc nem megfelelő kezelése

A toxikus környezetben nevelkedett gyerekek állandóan úgy érzik, hogy nem elég jók. Ez főleg abban az esetben rossz, ha a szülők túl sokat követelnek tőlük, amennyiben nem teljesítik az elvártakat, akkor megszidják őket. Ez alacsony önértékelési szinthez, önelégültség hiányához vezethet. Ez az oka annak, hogy a legkisebb kudarc és hiba feldühíti és agresszívvá teszi őket.

4, Önértékelés hiánya

A mentális egészség szempontjából nagyon fontos a család véleménye és kritikája, majdhogynem egy szinten van a szeretettel és a törődéssel. Ha a gyermek azt látja, hogy a szülei közötti viszony egyáltalán nem rózsás, akkor a gyereknek saját magával szemben is lehetnek problémái, sőt belső világa is megtörhet, önértékelésüket pedig elvesztik. Ez szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet.

5, Kritikával kapcsolatos problémák

A mérgező szülők által okozott problémák alacsony önértékeléshez vezethetnek, mellyel úgy érezheti magát a gyerek mintha nem lenne elég jó. Ez annyira negatívan befolyásolja a lelkét, hogy folyamatosan kritizálni fogja saját magát, sőt tétovázni fog és háromszor is átgondolják a dolgokat. Fiatalon elfogadják, hogy “rosszabbak”, mint mások ezért mentálisan szenvednek. Viszont a szükséges támogatás nélkül nem tudnak változtatni.

6, Utolsó helyre sorolt érzelmek

A verbálisan vagy fizikailag bántalmazó szülők nem foglalkoznak gyermekeik érzelmeivel. Ezenkívül, ha a gyermekek érzelmeik kifejezésénél csak negatív élményben részesülnek egy idő után mindenki elől el fogják rejteni fájdalmukat és haragjukat.

Az érzelmek elnyomása befolyásolja az önértékelést is. Nehezen értik meg magukat és azt mit is akarnak az élettől. Ezzel párhuzamosan nem fejlesztik magukat, mert szellemileg visszatartja őket a bizonytalanság és a korábbi közelség hiánya.

7, Gyakori szorongás

A toxikus családokból származó gyermekeknél gyakran diagnosztizálnak szorongást és depressziót. Ez a családi instabilitás, a mentális és fizikai rossz bánásmód, valamint a biztonság hiánya okozza. A szorongással küzdő gyermekek nehezen tudnak koncentrálni, ingerlékenyek, nyugtalanok, aggódók és feszültek.

Te milyen családban nőttél fel?

Ezek is érdekelhetnek