2022 augusztus 7 vasárnap
KezdőlapÉletmód8 jel, ami felhívja a figyelmedet arra, hogy depressziós vagy, de fogalmad...

8 jel, ami felhívja a figyelmedet arra, hogy depressziós vagy, de fogalmad sincs róla

-

A depresszió a kedélybetegségek egyik formája, amelynek többféle kísérőjelensége is van. Ilyenek például a szomorúság, a reményvesztettség érzése, érzelmi-és hangulatingadozások, valamint a gondolkodás lassulása és az aktivitás csökkenése.

Ugyanúgy, mint más egészségügyi betegségek, ez is kezeléseket igényel. Az első és legfontosabb, hogy minél előbb felismerjük a betegséget, és szembenézzünk azzal. Több tünet is segítségünkre lehet a betegség azonosításában. A következőkben ezeket vesszük számba.

  1. Lehangoltság és fáradtság

Ha folyamatosan úgy érzed, hogy nincs semmi energiád, felkelni sincs kedved, ha pedig mégis megteszed, akkor úgy érzed magad, mint egy használt mosogató rongy, akkor nagy eséllyel depressziós vagy, csak te magad sem tudsz róla.

2. Úgy érzed értéktelen vagy, azt sem érdemled meg, hogy élj.

Ebben az esetben nagy az esélye annak, hogy akár öngyilkos gondolataid is támadhatnak, mivel nem tartasz a haláltól. Ennek oka, hogy nem találsz okot arra, miért folytasd az életed.

3. Romlik a koncentrációs készséged és/vagy memória zavarral küzdesz.

Mivel nehezen tudsz koncentrálni a történésekre, nehezedre esik, hogy bárkit is meghallgass vagy csak elolvass egy újságot vagy könyvet. Gyakran elfelejtesz dolgokat, sőt a nevek vagy telefonszámok felidézése egyáltalán nem sikerül.

4. Alvászavarod van.

Az alvászavar kétféleképpen nyilvánulhat meg. Az egyik, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen tudsz elaludni, a másik, hogy a nap 24 órájában nem csinálnál semmi mást, csak aludnál.

5. Súlyváltozás

Vagy hirtelen fogysz vagy hízol. Előfordulhat az is, hogy az étvágyad hirtelen megnövekszik vagy csökken, egyáltalán nem tudsz enni, még az éhség érzete is elkerül.

6. Nem találsz örömöt semmiben

Nem szívesen mozdulsz ki, nem vagy kíváncsi még a barátaidra se. Azokkal a hobbijaiddal sem foglalkozol, amik korábban örömöt okoztak neked.

7. Hangulatingadozás – Leginkább rossz a hangulatod, a közérzeted

Mindennap feszült vagy, ideges és fogalmad sincs, hogy miért.

8. Az egészségügyi állapotod folyamatosan romlik

A különböző helyeken jelentkező fájdalmak (például hát-vagy ízületi fájdalmak), vagy gyakori emésztési panaszok jelentkeznek bármilyen megmagyarázható ok nélkül. Ezek sajnos gyógyszerrel nem kezelhetőek, nem segítenek a problémán.

Milyen módon kezelhető a depresszió és hogyan előzhető meg?

Az orvos javasolhat beszélgetős terápiát vagy gyógyszereket. A kezelések tartalmazhatnak állatterápiát, fényterápiát vagy szimplán csak több testmozgást.

A depressziónak is vannak bizonyos fajtái, például a szezonális depresszió, amely csak a téli hónapokban jelentkezik, de ez könnyen kezelhető a D-vitamin pótlásával. Saját magától semmiképp se kezdjen el senki gyógyszereket szedni, ha bármilyen tünetet észlel saját magán, először orvoshoz kell fordulni, hisz előfordulhat, hogy a baj korántsem olyan nagy, mint ahogy azt gondoljuk.

Mint minden egyéb betegséggel, a depresszióval is sokkal könnyebb megküzdeni, ha korai stádiumban ismerik fel.

Ezek is érdekelhetnek