2022 július 4 hétfő
KezdőlapÉrdekességek8 meglepő tény a fülzsírról, ami jelezheti, hogy milyen egészségügyi problémáid vannak!

8 meglepő tény a fülzsírról, ami jelezheti, hogy milyen egészségügyi problémáid vannak!

-

Az emberek minimum hetente egyszer kitisztítják saját fülüket, zuhanyozás vagy fürdés közben. Nagyon kevesen vannak tisztában vele, hogy a fülzsírnak természetes védő mechanizmusa van, ami elárulhatja, hogy szervezetünkben milyen egészségügyi problémák vannak. Egy fülpiszkáló segítségével, egyszerűen ellenőrizheted, színét és állagát is.

Összeszedtünk jó pár tényt a fülzsírról, ami nagy vonalakban meghatározhatja, mi a probléma. Nincs más dolgod, mint figyelni a fülzsír árnyalataira.

Szürke fülzsír.

A szürke színű fülzsír, önmagában nem sejtet semmi rosszat, ha nincsenek betegségre utaló fájdalmaid. Elképzelhető, hogy belement egy kis por a füledbe. Az ilyen fülzsír, normális azoknál, akik városban laknak, mert a levegő szennyezett, emiatt tapasztalhatunk ilyen jeleket.

Véres fülzsír.

Ha véres a fülpiszkáló, jelezheti azt is, hogy a dobhártyád beszakadt. Ebben az esetben a füleket fertőzés veszély fenyegetheti, ami ízületi gyulladást és hallás károsodást is eredményezhet. Keresd fel az orvosod vagy egy fül-orr-gégészt.

Barna fülzsír.

A nagyobb darabos vagy sötétebb színű fülzsír, jelezheti, hogy kifejezetten stresszes időszakon mész át. Relaxálj pár napig, és csinálj olyat, ami stresszoldó hatású.

Fekete fülzsír.

Ha csak egyszer fordul elő, nincs gond. Ha viszont, a füled viszketni kezd és csak erősödik, látogasd meg a háziorvosod, vagy egy szakembert. A fekete fülzsír gombás fertőzésekre is utalhatnak.

Fehér fülzsír.

Ha fehér színű a fülzsír, akkor a szervezetből fontos vitaminok és ásványai anyagok hiányoznak, mint a vas vagy esetleg a réz. Ilyen esetben egyél többször babot és zabpelyhet.

Kellemetlen szagú fülzsír.

Ha erős vagy kellemetlen szaga van, akkor valamilyen fertőzés van a középfülben. Mind ezek mellett különös zajt is hallhatsz. Ha ilyen tüneteket észlelsz menj el a fül-orr-gégészeti osztályra, vagy keress fel egy magánorvost, aki ezzel foglalkozik.

Folyós fülzsír.

Ha a fülzsír állaga nem olyan, amilyen általában szokott lenni, akkor egy ki nem fejlődött gyulladás jele is lehet. Menj el egy erre specializálódott orvoshoz, aki biztos diagnózist tud mondani.

Száraz fülzsír.

A fülzsír szárazsága jelezheti, hogy hiányoznak a szervezetedből a sovány zsírok. Lehet még bőrgyulladás és egyéb bőrbetegség miatt is, ami kiszárítja a bőrt.

Ezek is érdekelhetnek