2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészség8 ok, amiért a félelem jót tesz a testünknek

8 ok, amiért a félelem jót tesz a testünknek

-

Azoknál az embereknél, akiknek valamifajta félelme vagy fóbiája van, a pszichológusok ma már rendkívül korszerű kezeléseket alkalmaznak. Az egyik ilyen a virtuális valóság. Vannak, akiket ezzel a technológiával képesek voltak kigyógyítani az arachnofóbiából, ami ugye a pókoktól való félelem. Az embereknek szembe kell nézniük a félelmeikkel, hogy le tudják őket győzni.

Azt viszont sokan nem tudják, hogy nem minden félelem igényel kezelést. Nem véletlenül találta ki ezt az érzetet a természet. Oka van és egyáltalán nem negatív, hanem éppenséggel hasznos lehet számunkra. Nézzük csak meg, hogy a félelem (ésszerű mértékben) miként lehet a hasznunkra.

Segíthet a fogyásban
A félelemérzet során kalóriát égetünk el. Amint a pulzusunk felgyorsul, megindul az adrenalin is. A pulzusunkkal együtt felgyorsul az anyagcserénk is, aminek hatására a cukor és a zsír elég. A Westminsteri Egyetem fiziológusai arra jöttek rá, hogy egy rémisztő horrorfilm nézése során több kalóriát égetünk el, mint egy félórás séta során.

Erősíti az immunrendszert
Az egyesült királyságbeli Ceventry Egyetem által végzett kutatások során az alanyokkal horrorfilmet nézettek, majd a film után mindenkitől vérmintát vettek. Az eredmények azt mutatták, hogy a félelem érzete aktiválta a fehérvérsejteket. Ezek azok a sejtek, melyek segítenek a betegségek elleni harcban és a test gyógyításában. Minél több a fehérvérsejt, annál erősebb az immunrendszer.

Erőt és motivációt ad
Nem csak adrenalin szabadul fel a félelemérzet során, hanem szerotonin is. Ez segít, hogy az agyunk hatékonyabban működjön, ergo a félelem ad egyfajta löketet. Egy futó, ha mindennap ugyanazon az útvonalon halad, akkor megunja és motivációt veszthet. Ha egy új, ismeretlen terepen fut, akkor az agyunk jobban dolgozik és a fizikai teljesítményünk is javul.

Segíti más emberekhez kötődni
Félelem során oxitocin szabadul fel. Ez a hormon segíthet kapcsolatokat építeni a körülöttünk élőkkel. Mindannyiunkban megvan a túlélési ösztön, és ez arra késztet minket, hogy összeálljunk más emberekkel a veszély legyőzéséhez. Tökéletes példa erre, amikor egy pár összebújik a kanapén, ha egy ijesztő filmet néznek.

Fókuszt és koncentrációt biztosít
A jövőtől és az ismeretlentől való félelem bárkit megijeszthet. Túl sok stressz esetén egy másik hormon is aktiválódhat. Ez a norepinefrin. Ez segít a pánikot koncentrációvá alakítani. Segít, hogy tisztábban lássunk stressz alatt. Több antidepresszánsban is felhasználják. Zavaró tényezők világában élünk. Bármikor negatív hatással lehet ránk valami. Tévézés, netezés közben is belefuthatunk olyanba, ami megrémít. Egy kis félelem segít koncentrálni.

Segít a szorult helyzetekben
Amikor éjszaka egy rosszul kivilágított utcán megyünk keresztül, és lépteket hallunk magunk mögött, akkor gyorsabban kezdünk járni és hamarabb akarunk biztonságos helyre élni. A félelem hatására az agy azonnal reagál és próbál megoldást találni. Kevesebb időbe telik a helyzet elemzése. Nem mellesleg az adrenalin hatására gyorsabban tudunk futni, erősebbek leszünk és tompul a fájdalomérzet is.

Segít abban, hogy pozitívan változzon az életünk
Az orvos megijeszt minket azzal, hogy magas a cukorszintünk és fennáll a diabétesz lehetősége. Emiatt elkezdünk diétázni és betartani az orvos utasításait. Ha nem lenne félelemérzet, akkor eszünkbe sem jutna az, hogy változtassunk a táplálkozásunkon vagy az életünkön.

Segít abban, hogy jobbak legyünk
Létezik egy pszichológiai állapot, amelyet Cronos-szindrómának neveznek. Az emberek attól tartanak, hogy életük bármely területén bárki más helyettesítheti őket, legyen szó munkáról vagy párkapcsolatról. A pszichológusok azt állítják, hogy mérsékelt dózisokban ez a félelem elősegítheti azt, hogy boldogabb életünk legyen. Egy ilyen félelem nélkül sokan a magánéletük vagy a szakmai életük hanyatlását érezhetnénk. Gondoljunk csak bele, hogy milyen hatással lenne az életünkre, ha ellustulnánk egy párkapcsolatban vagy a munkahelyünkön.

Ti féltek valamitől? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek