2022 november 29 kedd
KezdőlapÉrdekességek8 ok, amiért a megszokott dolgok úgy néznek ki, ahogy

8 ok, amiért a megszokott dolgok úgy néznek ki, ahogy

-

Paul Harris, a Harvard Egyetem pszichológusa szerint a gyerekek körülbelül 40.000 kérdést tesznek fel 2 és 5 éves koruk között. Ahogy aztán idősödünk, úgy csökken a feltett kérdések száma is és egy idő után már nem kérdezzük meg, hogy miért pont olyanok a dolgok, mint amilyenek: miért kék az ég? Miért fehér a tej, és még sorolhatnánk. Az alábbiakban pontosan ilyeneket gyűjtöttünk egy csokorba, amiket természetesen meg is válaszolunk.

  1. Miért viseltek a tengerészek trapéznadrágot?

A kutatók szerint a tengerészek nadrágjának alakja jelentős volt. A trapéznadrág először 1813-ban vált a tengerészek ruházatának részévé. A nadrág szára könnyen feltekerhető volt, amely könnyen lehetővé tette a fedélzet felmosását. Valamint amikor a legénység elhagyta a hajót, a ruházatuk továbbra is száraz maradt. Ha véletlenül pedig vízbe estek, a nadrág könnyen levehető volt anélkül, hogy a cipőjüket le kellett volna venniük. Ez manapság már nem tartozik hozzá az egyenruhához.

2. Miért vörösek a londoni telefonfülkék?

Az első telefonfülke 1920-ban jelent meg Londonban. Betonból készültek, krémszínűek voltak, csak az ajtajuk volt vörös.

1924-ben új fülke tervezésére került sor, és Giles Gilbert Scott nyerte meg ezt a versenyt. De a projektjét kissé megváltoztatták: a kabinok vasból, nem acélból készültek, és a színt szürkéből vörösre változtatták, hogy az emberek észrevehessék a telefonfülkéket az utcákon.

Később ez a szín valóban hasznos lett a londoni köd miatt, beleértve az ipari vállalkozások szmogját is. Tehát az 1952-es londoni szmog miatt az emberek nem láthatták a színpadot a színházakban vagy a mozikban. De a piros telefonfülkék még mindig jól láthatóak voltak az adott időjárási körülmények között is.

3. Miért vannak az ajtók fogantyúi sárgarézből a nyilvános helyeken?

A helyzet az, hogy egyes fémek (ezüst, higany, cink, réz, ólom, arany) ionjai rendelkeznek oligodinamikus hatással, ami azt jelenti, hogy ellenállnak a penésznek, a vírusoknak és más mikroorganizmusoknak. A sárgarézből (réz és cink ötvözetéből) készített ajtófogantyúk rendkívül egyszerűen tisztíthatók és baktériumoktól mentesek, még nyilvános helyeken is.

4. Miért csíkos a tengerészing?

A tengerészek számára a csíkos ing kezdetben elfogadhatatlan volt, mert a rabok, a betegek és az örömlányok viseltek csíkos öltözéket. 1858-ban Napóleon megengedte, hogy a tengerészetben csíkos ingeket viseljenek. Azt mondták, hogy a csíkok segítenek azonosítani a fedélzeten lévő személyeket, és segítenek megtalálni a személyt, ha a vízbe esne. Egyébként az első fürdőruhák is csíkosak voltak.

5. Miért használnak a futball játékvezetők sárga és piros kártyákat?

1966-ban az Argentína és Anglia közötti mérkőzés során, egy nyelvi akadály miatt Antonio Rattin argentin futballista nem értette, vagy nem akarta megérteni Rudolf Kreitlein, német játékvezető szavait. Ezután a játékost kiállították a pályáról – körülbelül 9 percig vett részt a mérkőzésen. Az angol játékosok sem tudtak megérteni néhány figyelmeztetést, és az emberek sem tudták kitalálni, mi történik a pályán. Az eset után Ken Aston játékvezető a világkupán egyértelműbb büntetési rendszert hozott létre, és vörös és sárga kártya használatát javasolta.

6. Miért vannak a pilóta kabátok karjain zsebek?

1955-ben adták ki az első MA-1 kabátot. Ez volt a modern pilóta kabátok elődje. Eredetileg nehéz bombázók pilótáinak tervezték őket.

A tervezők a kabátot „karbantartási” zsebekkel látták el, amely a pilótáknak nagyon tetszett. Nagyon hasznos volt, mert be tudták tenni a kulcsaikat vagy a cigarettájukat, ezért a zsebet cigarettás zsebnek is hívták.

7. Miért vannak a viharkabátokon vállfülek?

A viharkabátok 1901-ben jelentek meg. Katonák viselték, szóval gyakorlati hasznuk is volt. A mellkason lévő viharfedelet úgy tervezték, hogy megvédje a katona vállát a puska hevederének dörzsölésétől. A modern viharkabátok gyakran vállfülekkel voltak ellátva . Kezdetben az volt a feladatuk, hogy megakadályozzák a patronzsák hevederének lecsúszását és a foltok nyomát. Mivel a puskát ugyanazon a vállon hordták, általában csak egy váll-lap volt.

8. Miért vannak lyukak a férfi cipőkön?

A bakancsot és a perforált cipőt először ír és skót marhahajcsárok viselték a 17. században. Mocsaras területeken dolgoztak, így lyukakat készítettek a cipőjükbe, hogy az hamarabb kiszáradhasson. Később ezek a perforációk dekorációvá váltak, és a nemes emberek körében népszerűvé vált a brouge cipő. VII. Edwardnak köszönhetően az emberek mindenhol elkezdték viselni ezeket a cipőket.

Ezek is érdekelhetnek