2022 május 17 kedd
KezdőlapÉrdekességek8 számunkra furcsa szabály, amit jobb, ha követünk, ha külföldön étkezünk

8 számunkra furcsa szabály, amit jobb, ha követünk, ha külföldön étkezünk

-

Az étkezés terén, ami nekünk természetes és teljesen normális, az más országokban akár a tiszteletlenség jele is lehet. Ha Magyarországon kérünk egy kis sót vagy borsot az ételünkre, minden szó nélkül meg is kapjuk. Azonban, ha ezt külföldön tesszük, akkor azt akár sértésnek is vehetik. Ha külföldre utazol, akkor érdemes tisztában lenned néhány illemszabállyal, hogy semmiképp se sértsd meg a házigazdát.

Kazahsztánban és Dubajban fél csésze tea jár a szívesen látott vendégnek

Ezekben az országokban félig vagy még kevésbé töltik meg a teáscsészét, hogy a vendég érezze a házigazda szeretetét és tudja azt, hogy nem arra várnak, hogy ő mikor távozik. A vendéglátó ezzel jelzi, hogy szívesen látja őt és sokáig akar beszélgetni vele. Azonban, ha tele tölti a csészét, az azt jelenti, hogy alig várja, hogy vendége távozzon, utal rá, hogy elérkezett az idő az indulásra. Nekünk ez nagyon furcsa lehet, hisz mi pont a fordított esetben gondolnánk ezt normálisnak.

Kínában a tiszta teáskanna lélek nélküli teáskanna

Kínában sohasem használnak a teáskanna mosogatásához mosogatószert. Tiszta vízzel és speciális homokkal tisztítják azt, amely lerakódást okoz a kanna aljában, ezt tartják a teáskanna lelkének. Azt pedig tilos mesterséges anyagokkal “elpusztítani”.

Olaszországban sértés, ha extra sajtot kérsz az ételre

Sokan el sem tudjuk képzelni a tésztát és a pizzát extra sajt nélkül. Az olaszok is odavannak a sajtért, mégse jusson eszedbe plusz adagot kérni belőle. Ezzel azt sugallod, hogy nem ízlett az étel és a séfet is vérig sérted vele. Ő azt gondolja, hogy nem jó neked, ahogy ő készítette ételed, ezért akarod azt megváltoztatni.

Soha ne kérj sót vagy borsot, ha Portugáliában vagy Egyiptomban étkezel!

Ezekben az országokban hatalmas sértésnek számít, ha sót vagy borsot kérsz az ételhez. Az étel készítőjével azt tudatod, hogy nem elég ízletes a főztje, ezért te magad szeretnéd azt teljessé tenni.

Ne használj villát Thaiföldön!

Számunkra teljesen természetes dolog, hogy villával étkezünk. Thaiföldön azonban ez nem engedélyezett, csupán az megengedett, hogy villával segítsd fel az ételt a kanálra.

Hagyj ételt a tányérodon, ha ízlett! Kínában így szokás

Magyarországon akkor hiszik el igazán, hogy ízlett az étel, ha minden falatot eltüntetünk a tányérunkról. A szakács ekkor válik teljesen elégedetté. Kínában viszont ez az udvariatlanság jele. Számukra az üres tányér azt jelzi, hogy a vendég nem volt elégedett a felszolgált étel mennyiségével, vagyis még éhes is maradt. Ha a szakács kedvében szeretnél járni, akkor mindig hagyj egy keveset a tányérodon még akkor is, ha mindent meg tudnál enni, mert annyira ízlik neked.

Nagy-Britannia teázási illemtana

Nagy-Britanniában komoly hagyományai vannak az ötórai teának. Az angolok nem citrommal, hanem tejjel isszák a teát, de ez még mindig nem minden. Mi jobban szeretjük, ha a tea meleg, az angolok inkább hidegen isszák azt. Van még egy furcsa szokásuk is, méghozzá az, hogy csakis középen keverik meg a teát, hogy a kiskanál ne ütődjön a csésze széléhez.

Légy óvatos az evőpálcikákkal, ha Japánban étkezel!

Soha ne tartsd függőlegesen az evőpálcikát! Ugyanis a japánok ezt csak a temetéseken csinálják. Ha mindezt étteremben tennéd, megsértenéd a tulajdonost. Ugyanakkor az ételt sem szabad átadni evőpálcika segítségével, mivel a temetéseken pálcikával távolítják el a csontokat a hamvasztás során.

Te gondoltad volna ezeket?

Ezek is érdekelhetnek