2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapEmberek8 téves túlélési mítosz, amit mind a mai napig elhisznek az emberek.

8 téves túlélési mítosz, amit mind a mai napig elhisznek az emberek.

-

Bizony nem egy film és nem egy TV műsor szólt arról, hogy milyen túlélési módszerekkel lehet átvészelni néhány napot vagy hetet a vadonban. Ám ezek a műsorok nem minden tekintetben fedezik a valóságot, mert például egy flakon víz a perzselő napsütésben közel sem fog annyi ideig kitartani, ahogy azt a TV-ben látjuk, és a nedves ruhákban való közlekedés sem jó egy fagyos vidéken. Az ilyen felvételek mögött általában rengeteg ember áll, akiket mi nézők egyáltalán nem is látunk, pedig vannak ott orvosok, mentősök és különféle szakemberek, akik ugranak, ha valami probléma adódik. De a valóság nem ilyen, hiszen senki sem lesz ott veled, ha véletlenül eltévedsz túrázás közben. Ott sajnos csak magad vagy és az ösztöneidre valamint megszerzett képességeidre és tudásodra kell hagyatkozni, ám ha azok nem jók, akkor sokkal több kárt okozol magadnak. Ma összegyűjtöttünk néhány tévhitet ezekkel kapcsolatban, amit mind a mai napig elhisznek az emberek.

A barlang a megfelelő hely a tűzrakáshoz.

Elsőre úgy tűnhet, hogy biztonságos és romantikus, de a hő hatására a kövek felmelegednek, ami a barlang összeomlásához vezethet. A tüzet célszerű a barlang előtt megrakni.

A frissen fogott halat nyersen meg lehet enni, pontosan úgy, mint a szusit.

A kórokozók és a baktériumok miatt komoly gyomorfájásod, ételmérgezésed lehet, ha így fogyasztod el a halat. Gyógyszer vagy esetleg mentő híján pedig nem célszerű kockáztatni. Jobb, ha azt a halat, amit kifogsz szépen megsütöd.

A felforralt víz 100% -ban biztonságos.

A forralás csak a vízben lévő baktériumokat pusztítja el, annak káros részecskéit nem. Mindegy mennyi ideig forralod mondjuk a sáros vizet, az soha nem lesz olyan biztonságos, mint a normális csap vagy palackozott víz. Forralás előtt mindenképpen szűrjük le a vizet egy tiszta rongy vagy póló segítségével. Hagyjuk állni addig, ameddig az aljára le nem süllyed a piszok.

Ha eltévedsz, kövesd a folyót és előbb-utóbb eljutsz egy lakott területre, ahol emberek vannak.

Inkább utóbb, mint előbb, mert gyakran napokba vagy akár hetekbe is telhet, mire eljutsz egy faluba vagy városba, ha követed a folyót. Például Szibériában vagy a távol-keleten elég kicsi az esély arra, hogy rövid időn belül ilyen helyre bukkansz. Ez idő alatt pedig ugyanúgy kell magadnak élelmet és meleg helyet biztosítanod. Ha túrázás közben elvesztél jobb, ha a az adott helyen maradsz, mert a vezető biztos a keresésedre indul, ha nem talál a csapatban.

Nedves ruhában még mindig jobb, mintha nem lenne rajtad semmi.

Ez nem minden esetben van így. Például, ha a hőmérséklet nulla fok körül van és nedves vagy átázott ruha van rajtad, akkor az sokkal gyorsabban elkezdi hűteni a tested, mert nem saját magát kezdi el fűteni, hanem a ruhákat. Ennek következtében a belső szerveid szép lassan elkezdik felmondani a szolgálatot.

A sivatagban először vizet kell találnod.

Ez nem igaz, először olyan helyre kell húzódni, ahol árnyék van és ha a hőmérséklet kicsit lejjebb ment, akkor kell keresni ivóvizet. Nem szabad hagyni, hogy a nap az utolsó csepp vizet is kiszárítsa belőled, mert onnantól fogva vége a dalnak. Maradj távol a forró talajtól, ha van rá mód inkább ülj egy fára, vagy tegyél valamit magad alá.

El kell osztani a vizet, hogy későbbre is jusson.

Ha túl meleg van, akkor célszerű leülni és ott elfogyasztani a vizet. A napsütés miatt a víz szép lassan elkezd párologni a flakonból, így esély sem lesz arra, hogy beoszd azt a keveset.

A túlélésről szóló TV-műsorok felkészítenek a való életben előforduló szélsőséges helyzetekre.

Természetesen ez nem így van. Egy ilyen műsor elkészítéséhez több tucat emberre van szükség, akik a színfalak mögött vannak és a nézők nem látják őket. Például vannak ott orvosok, aki készen áll arra, ha olyan probléma történne, ami azonnali beavatkozást igényel. Szóval nem kell elhinni mindent, amit a TV-ben lehet látni. Ha elveszel a vadonban, senki nem fog a segítségedre sietni, mert azt sem tudják, hogy ott vagy.

Te is elhitted ezeket a tévhiteket?

Ezek is érdekelhetnek