2022 május 16 hétfő
KezdőlapEmberek8 titok a dolgok memorizálására!

8 titok a dolgok memorizálására!

-

Egész életünk során tanulunk, de soha nem emlékszünk mindenre, hiszen rengeteg dolgot elfelejtünk. De miért történik ez?

Az agyunk megóvja magát a túlterheléstől azaz a “haszontalan információktól”. Ezért minden új információt a rövid távú memóriában tárol, nem a hosszú memóriában. Ha nem ismételjük meg az adott információt, vagy nem használjuk akkor gyorsan elfelejtjük azt.

Kutatók megállapították, hogy az információk felét elfelejtjük a tanulás után 1 órával, egy héttel később pedig már csak a 20%-ára emlékszünk. Annak érdekében, hogy ne felejtsük el ilyen gyorsan az információkat, meg kell próbálnunk a hosszú távú memóriában elhelyezni. A kényszeres emlékezés ebben az esetben nem hatékony. Ha sokáig emlékezni akarsz a dolgokra, meg kell hosszabbítani a memorizálási időt. Ez akár több nap vagy hetek is lehetnek.

További 12 emlékeztető tipp:

  1. Próbáld meg megérteni amit tanulsz. Azokat a dolgokat, amiket megértesz 9x gyorsabban tárol el az agyunk.

2. Ismerd meg a legfontosabb információkat. Be kell állítani a prioritást.

3. Az agyunk a tanulás elején és végén lévő dolgokat jegyzi meg a legjobban.

4. Ne tereld el a figyelmedet másik témára. A hasonló emlékek keverednek.

5. Tanulj ellentétes dolgokkal. Például ha idegen nyelvet tanulsz emlékezz arra, hogy nappal-éjjel. Az ellentétek könnyebben megjegyezhetőek.

6. Új szavak társítása azokkal, amiket már ismersz.

7. Történet kialakítása. Ha sok információt kell megjegyezned egy bizonyos sorrendben, akkor tedd az egészet egy történetbe. Így könnyebben fog menni.

8. Használj hangfelvételt. Ez a módszer jobb azoknak akik jobban memorizálnak hang alapján.

Ezek is érdekelhetnek