2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapEmberek9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

-

Előfordul, hogy bizonyos beszélgetések során olyan szavakat, mondatokat és kifejezéseket használnunk, amiket nem lenne szabad, mert nagyon könnyen megbánthatjuk vele az embereket, vagy épp a családunkat. A tiszteletteljes kapcsolat fenntartása érdekében fontos megérteni, hogy a cikkben bemutatott mondatokat miért nem szabad használni. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket, más alternatívákat csatoltunk a képekhez, amik nem hangoznak annyira durván.

1, Ne panaszkodj már annyit.

Természetes dolog, hogy az emberek megosztják aktuális problémáikat a barátaikkal, családjukkal. Viszont ha nincs elegendő erőd és türelmed ahhoz, hogy meghallgasd a másikat, akkor halaszd el máskorra a találkozót. Célszerűbb a problémákat olyan időpontban megbeszélni, amikor a másik felet nem sértegeted.

Mit mondj: “Sajnálom, hogy ez történt veled.”

2, Megbeszéltük.

Általában akkor válaszolnak így az emberek, amikor az adott témát nem akarják feszegetni, viszont néha bele kell menni főleg akkor, ha a témát pont a kedvesük indítja el. A konfliktus elkerülése érdekében célszerű ezzel a mondattal hárítani a helyzetet:

“Most nem szeretnék erről beszélni. / Majd később visszatértünk rá.” Ezzel egy ideig el tudod halasztani a nem kívánatos beszélgetést.

3, Hagyd majd én megcsinálom / Egyedül is meg tudom csinálni.

Ezzel a mondattal egyszer, s mindenkorra ki lehet az emberből ölni azt a vágyat, hogy segíteni akarjon. Ez főleg a gyerekeknek esik rosszul. Egyesek azért utasítják vissza a segítséget, mert a személyes terük megsértésének tekintik, még akkor is, ha az illető komolyan gondolja a segítséget.

Mit kellene helyette mondani: “Köszönöm, nem kell. Meg tudom csinálni. / Persze, gyere ezt csináld meg…”

4, Ne szenvedj.

Ez a legidegesítőbb mondat a világon, főleg akkor, ha valakinek tényleg fáj valamije. Sajnos nem mindenki tud azonosulni mások gondjaival és ilyenkor túl lőnek a célon. Az ilyen helyzetek csak még jobban felbosszantják a már nehéz helyzetben lévő beszélgetőpartnert.

Ha nem tudsz őszintén együtt érezni a másikkal, akkor jobb, ha csendben maradsz.

5, Nem sértés, de…

Egyszer azt mondták, minden, ami a “de” szó előtt van az nem számít, mert ez csak felvezetője egy gonosz vagy rosszindulatú megjegyzésnek. Ezt azonban nem idegenek csinálják, hanem közeli hozzátartozók, rokonok, barátok. Ezzel igazából a másik figyelmét akarják felhívni, de ezt normálisabb köntösbe is bujtathatnák.

Mit kellene helyette mondani: “Számomra úgy tűnik. / Szerintem…”

6, Nekem lennének ekkora gondjaim.

Minden embernek a saját problémái a legfontosabbak, ám a közeli barátok, család problémáját megpróbálják hasonlóképpen kezelni. Attól mert valakiről úgy tűnik mintha nem lennének gondjai, az nem jelenti azt, hogy nincs is. Viszont van az a réteg, aki nem tud együttérzést tanúsítani mások problémájával szemben.

Elképzelhető, hogy a beszélgetőpartnernek csak erkölcsi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy átlendüljön a problémáin. Nem szabad egyből leugatni azért, mert neki kisebb gondjai vannak, mint neked.

7, Ha ne változtatsz, akkor minden így marad.

Az emberek szeretnek panaszkodni a saját helyzetük miatt, ám soha semmit nem tesznek annak érdekében, hogy változtassanak rajta. Attól mert valaki nem tesz semmit még nem jogosítja fel a másik személyt arra, hogy lehurrogja. Ezzel a hozzáállással nem segít rajta, csak még nehezebbé teszi neki a dolgokat.

Mit kellene tenni: Adj tanácsot, hogyan lehetne kiszabadulni egy lehetetlen helyzetből.

8, Semmi, nem tartozik rád.

Egyesek szerint, akik túlzottan érdeklődnek a magánélet iránt, megsértik a személyes terüket. Ilyenkor az emberek udvariatlanná válnak, mert nem akarják, hogy kívülállók belelássanak az életükbe. Viszont van szebb formája is annak, ha nem akarjuk elmondani a hétvégi programunkat.

Mit kellene mondani: “Sajnálom, nem szeretnék erről beszélni.” Ezzel válaszoltál is, meg nem is így a másik fél tudja hol a határ.

9, Hagydd, légy te az okosabb.

Ezt a mondatot nagyon gyakran lehet hallani a boltokban, legyen az szupermarket, írószeres vagy posta… stb. Az egyik fél ezzel a mondattal csak lecsitítja a másikat, ám az indulatok és a harag ugyanúgy benne fog tombolni. Persze bizonyos helyzetekben jobb, ha visszafogjuk az indulatokat és nem bonyolódunk bele egy konfliktusba, mert nincs semmi értelme, viszont a problémák rendszeres elnyomása károsítja a mentális egészséget.

Mit mondjunk helyette: “Nem kell vele foglalkozni.”

Szerinted miért használjuk sokszor ezeket a kifejezéseket?

Ezek is érdekelhetnek