2022 május 22 vasárnap
KezdőlapEmberek9 dolog, amit minden nőnek tudnia kell még a szülés előtt

9 dolog, amit minden nőnek tudnia kell még a szülés előtt

-

A várandósság egy új élet kezdetét jelenti, ami egy kissé félelmetes lehet, ám idővel minden a helyére kerül és mindenki belerázódik saját szerepébe. Egy kismamának nagyon sokat kell tanulnia a terhességről, a testmozgásról, étrend kialakításról, valamint különböző tevékenységek veszélyeiről stb… A mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy elhozzuk nektek azokat a dolgokat, amiket minden kismamának meg kell tanulni, meg kell ismernie még a szülés előtt. Lássuk hát mik azok.

1, Terhesgondozás

Miután kiderül a terhesség, a kismamának fontos olyan orvost találni, aki a leginkább megfelel az igényei számára. Olyan nőgyógyász kell, aki mindenről tájékoztatja a leendő anyukát és, aki elmondja mire kell figyelni, hogy problémamentes legyen a várandósság időszaka. Beosztja a havi ellenőrzéseket annak érdekében, hogy bebiztosítsa a szülőt, hogy minden a tervek szerint alakul. Így kiderülhet az is, hogy milyen egészségi állapotban van a születendő gyermek, illetve van-e korai stádiumban lévő rendellenessége. A nőgyógyász felkészíti a nőt a testének változásairól a terhesség első hónapjaiban, illetve, hogy hogyan fog fejlődni a magzat.

2, Családtörténet és lehetséges öröklődő betegségek megismerése

A kisbabák nemcsak a külső védjegyeket örökölhetik, hanem 7 generációra visszavezethető betegségeket is. A családalapítás előtt fontos áttanulmányozni mindkét családfát és felmérni milyen betegségek ütötték fel a fejüket. Minden szülőnek tisztában kell lennie azzal, hogy előfordult-e olyan fejlődési zavar, születési rendellenesség vagy genetikai betegség a családban, amit a baba örökölhet. Eme információk birtokában a szülők képesek lesznek időben kezelni a problémákat. A kórtörténetek alapján a nőgyógyászok, genetikai szaktanácsadók genetikai vizsgálat elvégzését javasolhatják a szülők számára. Ez segít azonosítani a csecsemő esetleges egészségügyi problémáit.

3, Fogyasztható és kerülendő ételek szülés előtt

A kettő helyett eszik kifejezés nem arra vonatkozik, hogy kétszer annyit kell enni, hanem, hogy kétszer annyi tápanyagot kell a szervezetbe juttatni gondolunk itt vitaminokra és ásványi anyagokra. A vasban, kalciumban, folsavban és fehérjében gazdag étrend létfontosságú a várandósság során, de ugyanennyire elengedhetetlen néhány plusz kalória bevitele annak érdekében, hogy az anya és a baba is megkapja a terhesség alatt szükséges összes egészséges tápláló ételt.

A várandós nőknek sokkal több vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, ezért a rossz étkezési szokások növelhetik a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami egészségügyi komplikációkhoz vezethet a szülés során.

Fogyasztható ételek:

Tejtermék – mivel magas a fehérje és a kalciumtartalma. Ez nélkülözhetetlen a növekvő magzat számra. Probiotikus tulajdonságai miatt a szakemberek a joghurt fogyasztását is javasolják.

Hüvelyesek – mert folátban és rostban gazdagok. Csökkentik a születési rendellenességek és a betegségek kialakulását.

Édesburgonya, sárgarépa – a béta-karotin kiváló forrása, ezt az anya szervezete A-vitaminná alakítja át, ami elősegíti a sejtek normális termelését.

Omega 3-ban gazdag ételek – a lazac például tökéletes az agy normál ütemben történő fejlődéséhez.

Leveles zöldségek – ezekben van a legfontosabb tápanyag a fejlődő csecsemő számára, mivel gazdag vas és rost forrás.

Sovány húsok – mert magas vas-, fehérje- és B-vitamin-forrás, ezek pedig fontosak a várandósság időszaka során.

Csukamájolaj – ez tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat, A-vitamint és D-vitamint. Ezek rendkívül fontosak a terhesség során, főleg akkor, ah az anyuka nem eszik halat.

Bogyók – gazdag C-vitamin, rost, antioxidáns forrás, mely segít a várandósság alatt kialakuló székrekedésben.

Teljes kiőrlésű gabonák – gazdag rost, növényi vegyület, B-vitamin, magnézium forrás, ami nagyon fontos a várandós nőknek.

Kerülendő ételek:

Főtt, nyers tojás – szalmonella veszély miatt.

Pástétom – listeria tartalma miatt.

Nyers, félig megsütött hús – toxoplazmózis kialakulásának kockázata miatt.

Felvágottak – például szalámi, pepperoni, chorizo ​​és prosciutto – a toxoplazmózist okozó paraziták miatt.

Máj – a túl magas A-vitamin tartalma miatt, mely károsíthatja a magzatot.

4, Várandósság alatt elvégezhető gyakorlatok

A rendszeres testmozgás elősegíti a várandós nők átalakuló testének normális működését. Mivel a szülés sok fizikai erőt és energiát igényel ezért a várandósság időszaka során ez a tevékenység elkerülhetetlen. A sporttal csökken a szövődmények kockázata mind a szülés közben mind a szülés után, sőt redukálja a terhességgel járó kellemetlenségeket és a szülés közbeni fájdalmat.

Ajánlott gyakorlatok:

Érdemes olyan aerob tevékenységeket választani, ami serkenti a pulzust és gyorsítja a szívdobogást, például sétálás, úszás, táncolás. Fáradtság esetén fontos szünetet tartani és oda kell figyelni arra, hogy mind edzés előtt mind edzés után elegendő mennyiségű folyadékot vigyenek a szervezetükbe. Súlyemelés esetén nagyon könnyű súlyokkal kell edzeni – maximum 3 kg. Emelés közben ki kell fújni a levegőt, ellazításnál pedig be kell szívni.

Kerülendő gyakorlatok:

Nagy súlyokkal történő edzés – mert megterheli a medencét és a hát alsó részét.
Lélegzet visszatartás edzés közben.
Háton történő edzés és olyan gyakorlatok elvégzése, ahol fennáll a kockázata annak, hogy a kismama elesik.
Kerülni kell minden olyan edzést, ami sérülést okozhat.

5, Legkényelmesebb és legoptimálisabb alvási pozíció megismerése

Terhesség alatt sűrűn előfordul, hogy a kismama elfárad, kimerül és ez fokozottan igaz az első 12 hétre. A terhesség előrehaladtával akadnak olyan aló pózok, melyek veszélyesek lehetnek. Az Országos Egészségügyi Szolgálat szerint a legoptimálisabb és egyben legbiztonságosabb póz, a bal oldalon történő fekvés.

Kutatások szerint a terhesség 28. hete után a háton alvás növelheti a halva születés kockázatát. Ez a pozitúra ugyanis korlátozza a kisbaba számára biztosított véráramlást és oxigént. Amennyiben a kismama a hátán fekve ébred, megváltoztathatja a testhelyzetét és elfordulhat az oldalára. De ki lehet próbálni a terhességi párnákat, amiket a lábak közé kell tenni. Ezek megakadályozhatják, hogy átguruljanak a hátukra.

6, Jóga és az öngondoskodás előnyeinek megismerése

A terhesség mind érzelmileg, mind fizikailag nagyon megterhelő. Szakemberek szerint azt amit az anya átél, bizony a magzat is átéli. Pontosan ebből kifolyólag fontos, hogy amennyire csak lehet a kismama odafigyeljen magára. Kerülni kell például a kellemetlen szituációkat és a stresszt.

Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a jóga többféle egészségügyi előnyt is kínál a test, és a lélek számára. Például segít kezelni a várandóssággal járó stresszhelyzeteket. Megelőzhető vele számos betegség, gondolunk itt ödémára, cukorbetegségre, magas vérnyomásra. Hangulatjavító hatása van, képes enyhíteni vagy megszüntetni a fájdalmakat. Megakadályozza a nem kívánatos súlynövekedést. Redukálja a szorongás mértékét.

7, Szülői létbe való váltás időszakának megismerése

Van egy időszak, amikor a szülők mind pszichológiai, mind társadalmi változásokon mennek keresztül, mely során próbálják felfogni, megérteni, elfogadni hogyan is alkalmazkodjanak a szülői léthez. Ez minden embernél más és más időpontban történik meg, viszont statisztikai adatok szerint nagyjából a 3-4. hónap körül következik be a változás.

Azok a szülők, akik ikreket vagy hármasikreket várnak, nagyobb stresszt élnek át, mint azok a szülők, akik csak egy gyermeket várnak. Ennek azaz oka, hogy több gyermek esetén nagyobb a felelősség valamint több szabadságra van szükségük a szülés utáni felépüléshez, és több segítségre is. Előfordul, hogy szülés előtt mindkét szülő nagy stresszt tapasztal, mert megpróbálják kitalálni, hogyan tudják mindezt kezelni.

Sok párnak nehezére esik kommunikálni egymással ezen időszak alatt, de szakemberek szerint nincs ok az aggodalomra, mivel ez teljesen normális. A baba születése után a stressz szép lassan megszűnik, és a legtöbb pár újszerű szülőként visszatér normális kerékvágásba.

8, Vajúdás és a szülés megismerése

A vajúdás erős pszichológiai és fizikai megpróbáltatásokkal jár. Ez az egyik legrosszabb fájdalom, amit egy nő átélhet, viszont mivel ez egy egész életet megváltoztató tapasztalat így az anyák nem érzik olyan fájdalmasnak ezt és idővel halványul is az emlék. Kutatások szerint a nők 90%-a tűrhetőnek találja ezt a fájdalmat és 3 hónappal a szülés után pedig szép emlékként gondolnak rá.

Annak érdekében, hogy a kismama észre vegye és megértse a vajúdás tüneteit fontos, hogy konzultáljon a nőgyógyászával. A vajúdás legegyértelműbb jele a gyakori összehúzódás, ami a szülés pillanatához közeledve egyre nő és fájdalmasabb lesz. A nőgyógyászok azt javasolják, hogy összehúzódásnál sétáljanak a nők, mert így enyhül a fájdalom.

A fájdalom egyébként 2 komponensből áll

Van a zsigeri fájdalom, ami a szülés korai szakaszában jelentkezik – ilyenkor a méhnyakra egyfajta nyomás nehezedik és megnyúlik. A szomatikus fájdalom később a szülés során jelentkezik, amit a szülőcsatorna és a gát megnyúlása vált ki.

Minden édesanya figyelmét felhívják, hogy mind szülés előtt, mind szülés után folyamatosan konzultáljanak az orvosukkal és osszák meg problémáikat. A fogyókúráról, testmozgásról is ugyanúgy szót kell ejteni, nehogy valami negatívan befolyásolja a babát.

9, Próbálj sokat olvasni a baba sírásának jelentéseiről

A baba megszületése után minden a feje tetejére áll, és a fáradtságtól az édesanyák elvesztik türelmüket és olykor nem tudják megfejteni, hogy épp miért sír a babájuk. Annak érdekében, hogy különbséget tudjanak tenni az “éhes vagyok” és a “fáj valami” sírás között fontos, hogy elolvassanak néhány könyvet, cikket, amiben leírják, hogy bizonyos sírásoknak milyen jellegzetességük van. Ez valamilyen szinten segít kiigazodni azon mire is vágyik a gyermek.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek