2023 március 23 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek9 féle Android alkalmazás, amit jobb, ha azonnal törölsz

9 féle Android alkalmazás, amit jobb, ha azonnal törölsz

-

A Google Play egy nagyszerű dolog mind az Android tulajdonosok, mind a fejlesztők számára. Azonban fontos tudni, hogy nem minden alkalmazás megbízható. Vannak olyanok, amik a háttérben különböző személyes adatokat (pl. bankkártya adatokat) gyűjtenek és továbbítanak titokban. Természetesen egy átlagembernek nehéz megállapítania, hogy melyik alkalmazás megbízható és melyik nem. A legfontosabb talán az, hogy mennyire népszerű az adott alkalmazás (figyeljük meg az értékelések és letöltések számát), ki a fejlesztője, valamint milyen engedélyekre van szüksége.
Most 9 gyanús alkalmazásfajtát gyűjtöttünk össze, amit jobb, ha azonnal törölsz!

1. Időjárás-alkalmazások
Az időjárás alkalmazások eléggé elszaporodtak az utóbbi időben, de a nagyobb baj az, hogy közülük sokról kiderült, hogy személyes adatokat gyűjt és továbbít. Ha teheted, használd a népszerű alkalmazásokat, vagy nézd meg a böngésződből egy weboldalon.

01 9

2. Közösségi alkalmazások
Ezek az alkalmazások természetesen megbízhatóak (feltéve persze, ha a hivatalos változatról van szó). A probléma velük kapcsolatban inkább az, hogy túlzottan lassítják és merítik a telefont. Illetve sok ember szerint jobb és könnyebb a böngészőn keresztül használni ezeket a szolgáltatásokat.

02 9

3. Optimalizáló alkalmazások
Az efféle programok többsége szinte nem ér semmit, vagyis nem nyújt többet, mint maga az Android.

03 9

4. Gyárilag beépített böngészők
Az efféle programok sokkal kevesebbet tudnak, kevésbé biztonságosak és gyorsak, mint a legnépszerűbb böngészők, ezért érdemes törölni őket.

04 9

5. Antivírus alkalmazások ismeretlen fejlesztőktől
A rosszindulatú fejlesztők leginkább antivírus programokba rejtik a vírusaikat, illetve ezzel gyűjtik legfőképp a személyes adatainkat is. Ennek az a magyarázata, hogy a gyanútlan felhasználó simán engedélyezi az összes olyan jogot egy ilyen alkalmazásnak, amit az kér a telepítésnél.

05 8

6. Böngészők kiegészítő szolgáltatással
Ezek olyan alkalmazások, amik a böngészésen kívül további szolgáltatásokat is kínálnak (pl. filmek online megtekintése). Ezek többnyire dugig vannak reklámokkal, valamint az előbbihez hasonlóan szintén sok jogosultságot igényelnek, ami gyanússá teszi őket.

06 9

7. Memória-növelő alkalmazások
Egy szoftver nyilván nem fogja megtöbbszörözni a fizikai memóriát. Az efféle alkalmazások csak törlik a felesleges adatokat (amit az Android amúgy is tud), reklámokat dobálnak fel, illetve sok esetben szintén személyes adatokat gyűjtenek.

07 7

8. Hazugságvizsgálók
Az efféle programok nyilván csak viccből készülnek, hiszen semmiféle olyan érzékelő nincs a telefonba építve, ami tudná detektálni a hazugságokat. Itt is érdemes figyelni a jogosultságokra, hiszen egy ilyen alkalmazásnak nincs szüksége ahhoz, hogy hozzáférjen pl. a Kapcsolatainkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
A legjobb, ha le sem töltünk ilyesféle programokat!

08 7

9. Töredezettségmentesítő alkalmazások
Az ilyen programok szintén teljesen feleslegesek és hasztalanok és szintén csak arra vannak, hogy adatokat gyűjtsenek rólunk.

09 7

 

Írd meg hozzászólásban, hogy volt-e olyan alkalmazás a telefonodon, ami itt fel volt sorolva!

Ezek is érdekelhetnek