2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességek9 fotó, a világ leghíresebb épületeinek építése előtt és után

9 fotó, a világ leghíresebb épületeinek építése előtt és után

-

Nem kell ahhoz művészetkedvelőnek lenni, hogy egy-egy híres épületre rácsodálkozzunk. Ha az építészet csodáira gondolunk, akkor egyből valamelyik híres épület jut eszünkbe. Ezek élénken élnek a képzeletünkben. Ezek már évtizedek óta állnak és a jellegzetes formái miatt azonnal be tudjuk azonosítani. Néha olyan érzésünk van, mintha mindig is ott lettek volna. De milyen volt a vidék még azelőtt, hogy megépültek? Nehéz elképzelni. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy az Eiffel-torony helyén egy szimpla park volt. Most pedig az egyik leghíresebb terület az egész világon.

Hoztunk nektek egy válogatást a világ leghíresebb épületeiről, és egy fotót még azon időszakból, mikor nem álltak ott. Sajnos számtalan ilyen épület van még a világon, amit a listánkra vehetnénk, csak nincs mindegyik helyről fotó. Gondoljunk csak a Gízai piramisokra. Biztos érdekes lenne megnézni a helyet piramisok nélkül is. De sajnos ez lehetetlen. Sőt! Még abban sem biztosak a tudósok, hogy miként építették a világ egyik legnagyobb csodáját.

A Louvre üvegpiramisa
1989-ben építették. A bal oldalon egy fotó, ugyanarról a helyről még az építése előttről.

Eiffel-torony
A torony még nem állt ott, de a Mars-mező már akkor is figyelemre méltó volt. Az Eiffel-torony Párizs szimbólumává vált és 1889-ben épült.

Szabadság-szobor
A Szabadság-szobor valamivel idősebb, mint az Eiffel-torony. A Szabadság-sziget korábbi állapotáról csak régi metszetek árulkodnak.

Sydney Operaház
A Port Jackson kikötőben1973-ig egy villamossági raktár működött.

A Megváltó Krisztus szobra
A világ egyik legismertebb szobra és a brazil főváros jelképe. A Corovado-hegyen áll. A bal oldali kép 1920 előtt készült. A szobrot 1931-ben fejezték be.

Hív a szülőföld
Egy szobor, melyet a sztálingrádi csata hőseinek állítottak. 1967-ben építették. A bal oldali kép még a háborús időkből való. Ha megfigyelitek, akkor még az ágyúkat is látni rajta.

Golden Gate híd
San Francisco-ban található és 1937-ben adták át. Az USA 5. legnépszerűbb építménye.

Táncoló ház
Prágában (Csehország) található. A bal oldali kép 1945 környékén készült.

Flatiron Building
Az amerikai felhőkarcoló már 1902 óta áll. Korábban Cumberland-ház volt. A bal oldali fénykép 1884-ben készült.

Mit gondoltok? Íjrátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek