2023 június 10 szombat
KezdőlapÉrdekességek9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

-

Bár a világ tele van csodálatos és felfedezésre váró látnivalók sokaságával , vannak olyan területek , amelyeket hét lakattal őriznek a kíváncsi szemek elől. Vagy saját érdekükben tartják távol a területtől a a látogatókat azért, mert veszélyes lehet számukra, vagy azért mert éppen valamilyen fontos állami titkokat őriznek a vidéked, de másutt előfordulhat az is, hogy a helyiek nem kérnek a kéretlen vendégekből látogatásaiból.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ilyen tiltott helyet a nagyvilágból, amelyet érdemes elkerülni.

  1. Észak-Szentinel sziget, India
North Sentinel Island
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Az Északi-Szentinel-sziget egyike az Andamán-szigetcsoportnak, melyhez a Déli-Szentinel-sziget is tartozik a Bengáli-öbölben. Ez az egyetlen olyan sziget , amely még a mai napig érintetlen a modern civilizáció számára. A sziget őslakosai egy nomád törzs, a szentinelézek elutasítanak minden kapcsolatot a külvilággal. Mai napig vadászattal, halászattal és gyűjtögetéssel tartják fenn magukat.

sentinel
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

A törzsről a modern civilizáció nem rendelkezik semmilyen további információval , nyelvük, kultúrájuk ismeretlen, pár sikertelen kísérlettől eltekintve a modern civilizáció nem tudott kapcsolatba lépni velük. Minden külvilágtól érkező közeledést ellenségesen fogadnak, íjakkal és nyilakkal támadnak a látogatókra. A szigetre látogató turisták vagy halászok gyakran esnek áldozatául ellenséges viselkedésüknek.

2. Pluto Kapuja, Törökország

A törökországi Hierapoliszban található Plútó kapujának nevezett képződmény , melyet az ókori rómaiak az alvilág kapujának hittek. A hidelmek szerint , aki lement a kapuhoz , az soha többé nem jött vissza, ugyanis a kaput egy túlvilági átjárónak vélték, amely elveszi az emberek lelkét. Szertartásokat is tartottak , különböző állati áldozatokkal. Melynek oka , az volt , hogy minden állat , aki a kapu közelébe került , azonnal elpusztult.

Ceberus 01 499x400 1
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Bár a barlang a római civilizáció bukása után egy időre feledésbe merült, 9 évvel ezelőtt egy egyetemi kutató csoport bukkant rá újra. A kutatók méréseket végeztek a barlang bejárata környékén és kiderítette, hogy a halálos köd jelenségét a felszín alatti szeizmikus aktivitás idézi elő, mely hatására nagy mennyiségű széndioxid szabadul fel és egy repedésen keresztül jut a felszínre.

3. Poveglia sziget, Olaszország

poveglia 10
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Poveglia egy kis méretű sziget Velence közelében, Olaszországban. A sziget jenlegleg lakatlan. Hátborzongató hírnevét annak köszönheti , hogy a római korban 177-tól karanténállomásként használták a szigetet és ide szállították a pestis járvány idején a fertőzött betegeket és a felépített városokban szállásolták el őket. Későbbi becslések szerint több mint 200 ezer ember halt meg a szigeten.

128420
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Történészek az elmúlt évek ásatásainak nyomán, a feltárt 87 tömegsír alapján úgy vélik, hogy a sziget talajának több mint 50%-a emberi maradványokból áll.

27071801 71dca8d1b162e186690bac09cb9c45ce wm
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Bár a pestis kórházakat 1814-ben bezárták rémálom nem ért véget , ugyanis az olasz kormány úgy döntött , hogy a kórház céljából felépített és egy ideig elhagyatott épületeket felújítja és elmegyógyintézetként működteti. A helyi legendék szerint az ott tevékenykedő orvos kegyetlenül bánt a páciensekkel , brutális emberkísérleteket végzett rajtuk , értelmetlen és veszélyes műtéteket végzett. A betegek többször vélték hallani a pestisben meghaltak sikolyát, ami csak tovább rontott a kaotikus viszonyokon a szigeten. Később a kiderült, hogy az elmegyógyintézet brutális főorvosának elméjét is megtámadták a hangok és 1930-ban kiugrott a világítótoronyból.

poveglia 3
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Ezekután 1968-ban felszámolták az intézetet és a betegeket egy másik intézménybe szállították a szigetet pedig lezárták és csak az ott élő gondoknak engedélyezték a lakhatást, aki végül haláláig élt ott macskáival és gondozta a szőlőültetvényeit.

4. Csernobil-zóna, Ukrajna

unnamed 19
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

A Csernobilben történt eseményeket a legtöbb ember maga is ismeri , továbbá a HBO csatornáján levetített siker sorozatnak köszönhetően rendkívül megnőtt az érdeklődést Ukrajna 30 km-es zónája iránt, amely a csernobili atomerőmű-baleset után került kitelepítésre és néptelenedett el a sugárzás hatására. A katasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben.

csernobil 1
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Ez az eset volt a világ eddig legsúlyosabb atomenergia katasztrófája. A robbanás következtében radioaktív anyag került a légtérbe , nagyjából 320 ezer négyzetkilométeres területet érintett a robbanássorozat és megközelítően 200 000 embert kellett kitelepíteni.

Bár az érintett területek egy része már látogatható, és a katasztrófa turizmust kedvelők számára igencsak kedvelt is, a 30 km-es zóna még mindig szigorúan tiltott a látogatók számára, a magas sugárzás veszélye miatt.

5. Surtsey sziget, Izland

Az Izland partjaitól délre található vulkanikus eredetű sziget, az ország legdélebbi pontja és egyben a legfiatalabb szigete, melyet 2008-ben a világörökség részének nyilvánítottak. A sziget 1963-ben jött létre egy 3 év leforgása alatt egy vulkánkitörés következtében. A sziget mindössze 155 méterre emelkedik ki a tengerből és teljes területe bár kezdetben még 2,4 km volt, mostanra azonban a szél és a hullámzás eróziós tevékenysége miatt 1,4 km nagyságúra zsugorodott. A szigetet teljes mértékben tiltott a látogatók számára , védett területté nyilvánították , csak tudósok léphetnek a felszínére hiszen ez a lehetőség kiváló alkalmat adott számukra , hogy megfigyeljék miképp alakult ki az ökoszisztéma egy ilyen területen , emberi beavatkozás nélkül.

6. Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, Norvégia

Az építmény egy magtároló amely a világ legészakibb területén található, a norvégiai Spitzbergákon. A norvég kormány azzal a céllal hozta létre a bunkert 2006 és 2008 között, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén. A létesítmény úgy alakították ki , hogy akár 3 millió mag befogadására is alkalmas, melyeket −18 °C hőmérsékleten tárolnak, így akár évszázadokon keresztül megőrizhetőek és gondozásukhoz nincs szükség állandó személyzetre.

7. Kígyók szigete (Ilha Da Queimada Grande), Brazília

kigyo sziget 4
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

A sziget az úgynevezett arany lándzsakígyó otthona, a lakatlan szigeten hatalmas számban élnek a halálos mérgű kígyók, egyesek szerint a populáció a szigeten olyannyira magas , hogy négyzetméterenként akár 4-5 kígyó is előfordulhat. Azarany lándzsakígyó egy endemikus viperafaj, mérge megbénítja áldozatát, majd a megmart áldozatnál vérzékenység és szövetelhalás következik be és egy egy órán belül meghal. Mivel a kígyó megtalálható a 43 hektáros sziget minden pontján a brazil hatóságok úgy döntöttek, hogy teljesen elzárják a szigetet a látogatók elől.

8. Mezsgorje , Oroszország

27963959 c15e70fecf1e30efe8c594e099b4bdca wm
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

Mezsgorje egy a külvilág számára teljesen lezárt város Oroszországban, a Baskír Köztársaságban. A várost 1979-ben alapították, az Ural hegység legnagyobb, 1650 méter magas Yamantaw hegyének vonzáskörzetében. A városhoz tartozik egy földalatti létesítmény is , mely funkciójáról az amerikai kormány többször is próbálta kideríteni az általuk vélt igazat, de az orosz kormány elmondása szerint a város mindössze azt a célt szolgálja , hogy megóvja Oroszország kincseit, illetve élelmiszereket őrző övezetként funkcionál, valamit egy atomháború esetén biztosít bunkert a vezetőség részére .

9. Niihau szigete, Hawaii

Niihau sep 2007
9 hely a földön, ahová erősen ajánlott nem betenni a lábunkat

A tiltott szigetként elhíresült sziget az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii állam egyik szigete. Valaha körülbelül tízezer ember élt itt, akik jamgyökér és cukornád természeteséből éltek. Majd a szigetet 1864-ben a skót Elizabeth Sinclair megvásárolta 10 000 dollárért V. Kamehameha királytól. Azzal céllal, hogy megőrizze területén az ősi hawaii kultúrát, ennek Következtében a szigeten ma sincsenek modern aszfaltozott utak és villamos energia. A lakosság száma mára 200 fő körülire becsülheti. Az 1952-ben kitörő gyermekbénulással járó járvány miatt pedig teljes ki- és bemeneteli tilalmat vezettek be.

Ezek is érdekelhetnek