2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberek9 hely, ahol egy nagy titok egyesíti a lakosokat

9 hely, ahol egy nagy titok egyesíti a lakosokat

-

Rengeteg csodálatos és hihetetlen hely van a világon, ahol szinte minden idegennek tűnhet számunkra. Így az emberek, szokásaik és tulajdonságaik. A helyi lakosokat egyetlen, hatalmas és közös titok köti össze. Íme kilenc hely, amiről most lerántjuk a leplet.

A Kis Nép Királysága, Kína

A fogyatékkal élők számára a társadalmi élet nem könnyű. Kunming közelében azonban, van számukra egy úgynevezett mágikus királyság. Chen Mingjing teremtette meg ezt a világot és ajánlotta fel az alacsony növésű embereknek. A hely népessége körülbelül 125 fő, akik 19 és 48 év közöttiek.

Gnómok, angyalok, tündék, hercegnők és őrök ünnepi ruháját viselik. Fák és gomba alakú házak vannak a településen. Legtöbben azokban a kollégiumokban élnek, amelyekben speciális fürdőszobák és bútorok vannak. Az élet kényelmes és senki sem neveti ki őket a hátuk mögött.

Mindenkinek van munkája is. A turisták számára előadásokat és szervezett sétákat tartanak. Vasárnap házi feladatokat oldanak meg, pókereznek és röplabdáznak, illetve ingyenes angol órákra járnak.

Annak ellenére, hogy az emberek véleménye eltér a faluról, a lakosok rendkívül elégedettek vele. Saját hangulatos világban élnek, ahol házaik és munkahelyük van. Az infrastruktúra magába foglal egy iskolát, kórházat, szupermarketeket, kávézókat és egy virágboltot is.

A Pirahã nép – A legboldogabb törzs

Az Amazonas esőerdő egyik törzsét Brazíliában a legboldogabb törzsnek nevezik. A törzs tagjai nem tudnak számolni, csak két számot ismernek, a „néhányat” és a „sokat”, valamint két színt, a „sötétet” és a „világost”. Nem tudják a dátumot, nem ismerik a naptárt, naponta 1-2 alkalommal esznek. Nagyon rövid időszakokra, 20-20 percekre alszanak csak el, mert úgy tartják, hogy a hosszú alvás megfosztja őket az élet kínálta lehetőségektől és a cselekvéstől.

A Pirahã csak a három fokú kapcsolatot ismeri: a baba, a szülő és a testvér. Nincs hierarchia, nincs lopás vagy bűncselekmény.

Nincs tulajdonuk és nincsenek előítéleteik. Nyelvükben mindössze három magánhangzó és hét mássalhangzó van.

A pirajai emberek boldogok, sokat énekelnek és úgy gondolják, hogy az álmok és a valóság egyaránt fontosak. Hét évente egyszer megváltoztatják a nevüket. Emlékeznek több ezer növény és állat nevére és azok jellemzőire. Gyerekeik fákkal, virágokkal, kutyákkal és az erdő szellemeivel játszanak, a szokásos játékok helyett.

Ikaria – a centenáriumok szigete

Ikaria minden harmadik lakosa kilencven éves koráig él. A lakosság túlnyomó része viszont, a száz éves kort is eléri. A titok az Égei-tenger paradicsomában, nyolc gyógyító forrásban és a kevés turistában rejlik. Itt senki sem magányos, ugyanis tízezren élnek a területen.

Az Alzheimer-kórról és az életkorral összefüggő kellemetlenségekről csak kevesen tudnak.

Az emberek dolgoznak, nincs rohanás, túráznak a hegyi ösvényeken és saját gyümölcsöseikből fogyasztják a gyümölcsöket. Az emberek szeretik az olívaolajat, az erjesztett savanyú kenyeret, a kecsketejet és a gyógyteákat. Esténként pedig szívesen elfogyasztanak egy kancsó bort a szomszédokkal. Amikor egy 101 éves hölgyet megkérdeztek a titokról, tréfás választ adott: “Csak elfelejtünk meghalni itt!”

Cândido Godói – Az ikrek földje

A brazíliai Cândido Godói az ott született ikrek nagy számáról híres. Itt nyolcvan család 44 ikerpárt nevel. Az első világháború alatt a legtöbb család Németországból költözött ide. A 90-es évek elején a szokatlan jelenség felkeltette az újságírók figyelmét. A helyi hatóságok imádták a világ érdeklődését és az ikrek földjének nevezték a helyet, múzeumi kiállítást nyitottak és termékenységi szobrot állítottak fel.

A tudósok különböző elméletekkel magyarázták ezt a jelenséget, beleértve a speciális víz hatását, a régió elszigeteltségét, valamint Josef Mengele, orvos genetikai kísérleteit. A feljegyzések szerint a helyi tanárok nehezen tudják megkülönböztetni az iker tanulókat az órákon.

A vaDoma törzs – A strucc népe

Ökodaktilizmusnak nevezik ennek a törzsnek a genetikai rendellenességét, ami a lábaiknál vehető észre. A három középső ujj hiányzik, ezért nevezik a törzset strucclábúnak. A tudósok úgy vélik, hogy a rendellenesség oka a régi törvényekben rejlik, amelyek tiltják a törzsön kívüli házasságot.

Az Amish

Az Amish emberek pacifista protestánsok. A csoport alapítója, Jakob Ammann beszélt a külvilággal való kapcsolat korlátozásának támogatásáról. XIV. Lajos azonban elindította a nem katolikusok üldözését, ezért az Amisoknak az Új Világra kellett költözniük.

Manapság nagyon sok ilyen település található az Egyesült Államokban (Pennsylvania, Ohio és más államok) és Kanadában (Ontario) is. Nem használnak fegyvereket, nem fizetnek adót és nem fogadnak el semmilyen kormányzati segítséget sem. Fő tevékenységük a gazdálkodás és a kézművesség.

Az Old Amish az összes hagyományos szabályt követi: Nem vezetnek autót, nem használnak ekét, nem használnak áramot, telefont vagy számítógépet. Hűtőszekrény helyett pedig egy jéggel feltöltött dobozt használnak. Az új amídok azonban, inkább telefonokat és kombájnokat használják.

Családjaikban legalább öt gyermek született. A nőknek tilos hajat festeni vagy vágatni és ékszereket sem viselhetnek. A férfiak házasságkötés után nem borotválhatják le a szakállukat.

A gyerekek nem kapnak oktatást a 8. osztály után, valamint 15 éves korukban megkezdődik a rumspringa időszaka, ami azt jelenti, hogy a tizenévesek elhagyhatják a közösséget és megsérthetik a szabályokat is. Fogyaszthatnak alkoholt, dohányozhatnak és viselhetnek modern ruhákat. Ezen időszak után pedig el kell dönteniük, hogy folytatják-e életüket a közösségben vagy más utat választanak maguknak.

Manapság sok ember érdeklődik az Amish közösség iránt. Sőt, még valósági show-k is vannak az Amish tinédzserekről, akik New Yorkba mennek, hogy megtapasztalják a városi életet. Azok az amerikaiak, akiknek elege van a gyorséttermekből, elmennek az Amish piacokra, ahol friss zöldségeket és gyümölcsöket, lekvárt, süteményeket és egyéb termékeket vásárolhatnak.

Art Colony, Arden, Delaware

1900-ban két barát, a szobrász, Frank Stephens és az építész, Will Price egy földet bérelt Delaware-ben és egy művészeti falut alapítottak. Itt az emberek gondtalan vidéki életet élhetnek, önálló munkát végezhetnek és csak egy földi adót kell megfizetniük.

A szabadságszerető művészeknek, zenészeknek és íróknak elnyerte a tetszését ez a koncepció. Arden polgárai magukat a Georgismus követőinek tartják, vagyis mindenkinek kizárólag saját alkotása van, a természet ajándéka pedig minden emberé.

A falu a boldogság helyévé vált. A turisták azért érkeznek ide, hogy részt vegyenek piaci vásárokon és fesztiválokon,megvásárolják a helyi emberek eredeti termékeit és megcsodálják a középkori Anglia stílusában kialakított házakat.

Hogewey – A Truman Show idős emberek számára

Ebben a hangulatos faluban vannak házak, szupermarketek, kávézók és szökőkutak. Azonban a lakosok demenciával küzdenek. A tudósok becslése szerint 2030-ra csaknem 65 millió ember diagnosztizálható lesz ezzel a betegséggel.

A Hogewey lakói sem betegségük miatt, sem pedig magány miatt nem szenvednek. Minden apartmanházban 5-6 fő él, akiket az eladók, fodrászok és más dolgozók gondoznak.

Minden úgy van megszervezve, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk a falut. “Fő célunk, hogy az idős emberek normális életet éljenek.”

A séta és a bevásárlás mellett a lakosok kerékpározhatnak és olyan hobbikkal foglalatoskodhatnak, mint a zene, a festészet, a kertészkedés és a főzés. Foglalkozási terápiában is részt vehetnek: segíthetnek a mosásban, főzésben vagy valaki más gondozásában.

Az ételek felmelegítésére használt mobilkonyháknak köszönhetően úgy tűnik, mintha saját otthonukban főzték volna azokat.

De még ezt a nagyszerű projektet is kritizálták. Azok azonban, akik elsősorban az emberekre gondolnak, rájönnek, hogy minden lakos szereti a „falut”. Az étvágyuk javul, beszédesebbé válnak és kevesebb gyógyszert szednek.

Finca Bellavista – A Treehouse Paradise

A Costa Rica faházközösségének története nagyon érdekes. Egy napon az újdonsült házas Matthew és Erica Hogan 600 hektáros földet vásárolt egy dzsungelben, amelyet a lebontás veszélye fenyegetett.

Tíz évvel később egy ökofalu jelent meg a Csendes-óceán partján. Itt az emberek napelemeket, szénmentes elektromosságot használnak, esővizet gyűjtenek, gyümölcsöt és zöldséget termelnek, valamint a hulladékot is biofeldolgozzák. Minden új lakos útmutatást kap az erőforrásokról és az útvonalakról.

Erica szerint minden ház egyedi és csodálatos kilátás nyílik az ablakaikból. A turisták hangulatos szobát vagy kényelmes lakást bérelhetnek. Van egy étkező és hozzáférés a Wi-Fi-hez.

Ezenkívül a fákon élő emberek sok figyelmet fordítanak a helyi fauna képviselőire. “Minél több zajt adnak az emberek, annál több madár és állat gyűlik össze itt.”

Matthew és Erica azt mondják: “A falu létrehozásakor a szívünket, nem pedig a befektetőket követtük.”

Ezek is érdekelhetnek