2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapÉrdekességek9 hihetetlennek tűnő tény, melyek valóban igaznak bizonyultak

9 hihetetlennek tűnő tény, melyek valóban igaznak bizonyultak

-

A Google és a modern technológia segítségével szinte mindent meg lehet tudni a világról. Persze vannak olyan tények, melyeket nagyon nehéz elhinni, hiszen abszurdnak hangzanak, ilyen például, hogy a gombák közelebb állnak az állatokhoz, mint a növényekhez, vagy, hogy a jegesmedvék bundája nem is fehér színű. A mostani cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy 9 olyan állítást, tényt mutassunk be, amik valóban hihetetlennek hangzanak, de valóban igaznak bizonyultak.

1, A patkányok nevetnek, ha megcsiklandozzák őket

A tudósok arra jöttek rá, hogy a patkányok a világ egyedüli olyan emlősei (az emberen kívül), akik ugyanolyan csiklandósak, mint mi. A patkányok viszont csak akkor nevetnek emiatt, ha amúgy jó hangulatban vannak. Depresszió és félelem esetén viszont nem.

2, A jegesmedve bundája nem fehér

A jegesmedve bundájában nincsenek pigmentek, szóval gyakorlatilag áttetsző. Ezzel szemben a macik bőre fekete színű, ami segít nekik abban, hogy felmelegedjenek. Mint tudjuk a fekete szín jobban elnyeli a nap sugarait, sőt egy jeges merülés után gyorsabban is száradnak meg.

3, A zsír nagy része a kilégzés útján ürül ki

Ruben Meerman ausztrál fizikus szerint az ember képes kilélegezni a zsírt. Eme elméletét több kutatómunkával támasztotta alá. A kísérletek során arra a következtetésre jutott, hogy kb 10 kilogramm zsírból 8,4 kilogrammot szén-dioxid formájában távolítunk el a szervezetből. A maradék 1,6 kg vizelet, izzadság és könnyek formájában távozik a testből.

4, Az “Alice Csodaországban” nemcsak egy könyv, hanem egy ritka betegség is

Az “Alice Csodaországban szindrómát” Todd-szindrómaként is emlegetik. Ez egy ritka idegrendszeri rendellenesség, ahol a betegek érzékelési és észlelési problémával szembesülnek. Makropszia és mikropszia jellemzi a betegséget, vagyis az érzékelt tárgyak túl nagynak tűnhetnek, vagy épp ellenkezőleg a körülöttük lévő dolgokat látják túl kicsinek. Ezekhez társul még egyensúlyi, hallásbeli probléma, testtorzulás…stb. A betegséget 1955-ben azonosították és külön diagnosztizálható betegséggé nyilvánították.

5, A csokoládé okosabbá tesz minket

Egy neves kutató né szerint Dr. Franz Messerli szerint a csokoládéfogyasztás javíthatja az ember mentális képességeit. Rámutatott arra, hogy közvetlen összefüggés van egy adott ország csokoládé fogyasztó szokásai és az onnan származó Nobel-díjasok száma között.

6, Az Egyesült Királyságban dolgozó egészségügyisek nem viselhetnek gyűrűt

Az orvosoknak és az ápolóknak mindig minden körülmények között készen kell állniuk a munkára. Ha viszont gyűrűt viselnek, akkor az alatt lévő terület fertőző maradhat. Annak érdekében, hogy semmilyen körülmények közt nem lépjen fel probléma minden alkalommal le kell venniük, amint beérnek dolgozni. Ha valamit vallásuk miatt kell viselniük, az természetesen rajtuk maradhat.

7, A motort 16 évvel korábban fedezték fel, mint a kerékpárt

A legelső úgynevezett “Puffing Devil” gőzmotort Richard Trevithick angol feltaláló ésmérnök készítette el 1801-ben. Ezzel szemben a kerékpár első prototípusa Karl Drais feltaláló nevéhez köthető. A “Laufmaschine” névre keresztelt szerkezetet 1817-ben készítette el.

8, A gombák szerkezetüket tekintve inkább állatok, mint növények

Az iskolai biológia órákról emlékezhetünk arra, hogy a gombákat külön kategóriába sorolták. Tudósok azonban több molekuláris genetikai vizsgálatok alapján kimutatták, hogy noha a gombák valóban külön csoportba tartoznak sejtszerkezetük alapján közelebb állnak az állatok birodalmához, mint a növényekéhez.

9, Bármilyen ismeretlen terepen az ember inkább jobbra, mint balra fordul

Stefan Bitgood pszichológus professzor azt állította, hogy a jobb kezes emberek (felnőtt lakosság 90%-a) egy olyan helyen, amit nem ismernek és nem látnak információt vele kapcsolatban hajlamosak inkább jobbra menni. Ezt az elvet egyébként a marketingszakemberek alkalmazták is, és az árukat úgy rendezték el, hogy a polc bal oldalára az olcsó, jobb oldalára a drága termékeket tették. Ezzel próbálták megjósolni a vásárlók közlekedési pályáját.

Te melyiken lepődtél meg a legjobban?

Ezek is érdekelhetnek