2022 május 21 szombat
KezdőlapTech & Tudomány9 jel, amivel a szervezeted próbál neked üzenni, hogy nem ittál elegendő...

9 jel, amivel a szervezeted próbál neked üzenni, hogy nem ittál elegendő vizet, jobb ha odafigyelsz rá mielőtt még komolyabb baj lenne

-

Sajnálatos módon nagyon sokan csak abban az esetben isznak vizet, ha már érzik, hogy szomjasak. Viszont ez nagyon nagy probléma, ugyanis, ebben az esetben már a szervezeten belül beindult a kiszáradásnak a folyamata. Mindenkinek meg kellene jegyeznie, hogy nem csak ekkor kell folyadékot bevinni a szervezetbe, hanem minden huszadik percben. A víz amúgy is jótékony hatással van ránk, például elősegíti az emésztést és hidratálja a bőrünket is. Ennek megvonása komoly problémákat eredményezhet, ugyanis nem csak a vesénk hatékonysága csökken, de akár még székrekedéshez is vezethet.

Személytől függ, hogy mennyi folyadékot kell meginni, de ajánlott napi két-három litert elfogyasztani.

Ma összegyűjtöttünk 9 jelet, amik egyértelműen arról árulkodnak, hogy nagyon kevés vizet fogyasztottál.

1) A vizelet színe

Ha pisilés után azt veszed észre, hogy a vizeletednek sötétebb színe van, például aranysárga, akkor az annak a jele, hogy kevés vizet ittál és itt az ideje pótolni a folyadékot.

2) WC-re járás gyakorisága

Ha napi két három alkalommal csak órák elteltével tudsz elmenni pisilni, az szintén annak a jele, hogy azonnal vizet kell fogyasztanod. Átlagosan körülbelül 6-7 alkalommal kellene elmenni WC-re. Ha nem iszol elegendő folyadékot az csökkentheti a vese tisztító képességét.

3) Száraz bőr

Ez amiatt alakul ki, mert nem iszol elegendő mennyiségű vizet, így a tested dehidratált lesz. Annak érdekében, hogy elkerüld a száraz bőrt, ajánlott napi három liter vizet meginni.

4) Éhségérzet

Abban az esetben is éhesnek érezzük magunkat, ha nincs a szervezetünkben elegendő vízmennyiség. Ha iszol egy pohár vizet csökken az éhségérzet, de az maximum csak 15 percig marad a gyomorban. Szóval ideig óráig el lehet húzni az evést, de ha már a folyadék sem segít akkor ideje enni.

5) Fáradtság

Fáradékonyság lesz úrrá azon az emberen, aki nem fogyaszt kellő mennyiségű vizet egy nap. Ha nincs elegendő folyadék, a szervezet kénytelen a vérből kinyerni a szükséges oxigénmennyiséget, ami hosszútávon komoly problémákat eredményezhet.

6) Fejfájás

Sokszor fájhat azoknak az embereknek a feje, akik nem ittak elegendő mennyiségű folyadékot. Annak érdekében, hogy kiderítsd tényleg ez a baj, kezdj el mozogni, ha érzed, hogy a fejfájás folyamatosan belenyilall a fejedbe, akkor igyál több vizet.

7) Idegesség

Feszültté és ingerültté válhatsz abban az esetben is, ha nem fogyasztottál elég vizet. Ennek az állapotnak a csökkentése és javítása érdekében, gyorsan igyál meg egy nagy pohárral.

8) Székrekedés

Ha hiszed, ha nem a beleidnek is nagy szüksége van a folyadékra. Mivel ott is szerepet játszik a kiválasztódás, ezért fontos, hogy sokat igyál. Ennek elhagyása székrekedési problémákat eredményezhet.

9) Sápadtság

Sápatag bőre lehet annak az embernek is, aki nem figyel oda a folyadékbevitelre. A víz elég fontos szerepet tölt be a vérhígítási folyamatokban, no meg az anyagcserében is, ennek nem megfelelő működése esetén alakul ki a sápadt bőr. Ennek elkerülésére igyál rendszeresen sok vizet.

Ezek is érdekelhetnek