2022 július 6 szerda
KezdőlapPárkapcsolat9 lelki feladat, hogy tartós legyen a kapcsolatod vagy házasságod

9 lelki feladat, hogy tartós legyen a kapcsolatod vagy házasságod

-

A párkapcsolat rendkívül bonyolult dolog, akkor is, ha csak együtt élünk és akkor is, ha már házasok vagyunk. Egy kapcsolatért mindig tenni kell, soha nincs megállás, ellenkező esetben ugyanis, halálra van ítélve. Vajon hogyan és miért tarthat ki a szerelem egy életen át? Mi az, ami örökre összetart két embert? Honnan tudhatjuk, hogy valóban kiválasztottunk-e az igazi?

Rengeteg kérdés és még annál is több válasz, hiszen mindannyian másként gondolkodunk. Abban viszont mindannyian egyet érthetünk, hogy a szenvedély, a vágy és a kémia bizony szépen lassan elhalványul. Két hasonló ember viszont, aki együtt mindenre képes, akik szövetségesek, akik kiegészítik egymást egy életre szóló kapcsolatot köthetnek.

Sokszor hallhatjuk, hogy ellentétek vonzzák egymást, ez azonban így, ebben a formában nem igaz. Vonzzák egymást ez kétségtelen, de képtelenek együtt és főleg képtelenek boldogan élni. Két hasonló embernek hasonló céljai, érdeklődési köre és nem utolsó hasonló érzései, értékei vannak. Két összeillő ember otthon van, nyugodt és boldog a párja közelében, ami pedig a legfontosabb, hogy őszinte lehet és magát adhatja. Soha nem kell attól tartania, hogy meg kell játszania magát, hogy teljesen másnak kell lennie, mint aki valójában.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy mindez már megvan, akkor üti fel a fejét a következő kérdés. Hogyan tarthatjuk meg ezt? Hogyan lehet kapcsolatunk megbonthatatlan?

A szülőkről érzelmileg és fizikailag is le kell válnunk.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítanunk szüleinkkel, hiszen miért is tennénk ilyet? Az elszakadás az elköteleződésről és egy új családról szól, ami már a miénk. Függetlenek vagyunk anyagilag és érzelmileg. Meg kell valósulnia az elszakadásnak és a ragaszkodásnak, méghozzá együttesen. Az egymáshoz való ragaszkodás pedig, egy benső egységet jelent. A ragaszkodás segít abban, hogy túléljük a jövőbeli kríziseket.

Meg kell tartani a közelség és a távolság egyensúlyát.

Fontos, hogy közel legyünk partnerükhöz, ha szüksége van ránk, ugyanakkor mindkettőnknek meg kell tartani a személyes terét, egy olyan intim szférát, amit örömöt okoz és kikapcsol, pihentet, hogy aztán feltöltődve újra egymásra találjunk és közben érezzük, hogyha külön vagyunk, hiányzunk egymásnak. Még akkor is, ha csak néhány külön töltött óráról vagy napról van szó. Ezáltal ugyanis, fenntartjuk a szenvedélyt és megtanulunk vágyakozni egymás iránt.

Óvnunk kell az intimitást.

Az intim együttlét soha nem egy olyan dolog, ami képes összetartani két embert, főleg nem egy életen át, legyen az bármennyire is fantasztikus. Természetesen nagyon sok köze van ahhoz, hogy boldogok legyünk, de nem ez az elsődleges oka. A vágy lankad, a szenvedély csillapodik, de azt nem szabad hagynunk, hogy a munkánk, a hobbink vagy akár bármilyen lényegtelen tevékenység elé helyeződjön. Ugyanis, ha már így van, akkor beszélgetünk kell párunkkal annak hiányáról és el kell gondolkodnunk jövőnkről is.

Egy gyermek születése után is férfinak és nőnek kell maradnunk.

Egy gyermek születése mindig nagy boldogságot jelent. Egy újabb célt ad az életünknek, ő egy igazi ajándék. Ugyanakkor az anya és az apa számára is nehéz időszak az első egy év, amikor hajlamosak vagyunk megfeledkezni egymásról, sőt, kettőnkről. Nyilvánvaló, hogy új szerepköröket töltünk be, aminek meg szeretnénk felelni, de ez nem jelenti azt, hogy el kell veszítenünk önmagunkat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy létezünk mi és létezik a szülői szerep. A mi kiegyensúlyozott és harmonikus kapcsolatunkban nevelhetünk fel egy boldog gyermeket.

Válságkezelés

Életünkhöz hozzátartoznak a kritikus helyzetek, hiszen minden kapcsolatban és házasságban vannak hullámvölgyek. Ezeket a helyzeteket pedig, le kell reagálnunk, mégpedig a lehető legjobb módon és együtt. Ellenkező esetben ugyanis, érzelmi falakat építünk egymás közé, végül pedig, akár teljesen el is zárkózunk párunktól. Együtt kell kilábalnunk a krízishelyzetekből, közös erővel, nem azonnal olajra lépni. Meg kell beszélnünk az adott helyzetet, tragédiát és egymásba kapaszkodva tovább lépni. Ha bajban is együtt vagyunk, összetartunk, akkor az már a valódi elkötelezettség jele és lényege.

A köteléket a konfliktusok kezelése és feloldása tartja szorosan.

Életünk soha nem lehet teljesen konfliktusmentes, ilyen élet nem létezik. Ugyanakkor, ha képesek vagyunk kimondani érzéseinket, megnyílni a párunknak, akkor a kapcsolatunk is levegőhöz jut és életet viszünk bele. A negatív gondolatok és érzések kimondása, az őszinteség, ami nem hagyja, hogy felgyűljön bennünk a harag, a keserűség és társai. A lényeg, hogy együtt, elégedetten zárjuk le a témát. Ez vezet egy életre szóló szoros kötelékhez.

Humor

A feszült pillanatok humorral viszonylag nagyon hamar oldhatók. Amikor értjük egymás humorát, tudunk egymáson és együtt nevetni. Amikor elég csak egy félmosoly, egy pillantás és a feszült helyzet már a múlté. Viszont, ha két ember nem érti meg egymást, nem értik egymás humorát, akkor egy bizonyos idő elteltével a humort is kiölik egymásból.

Gondoskodás, érzelmi támasz

Az, hogy tudjuk, mire vágyik a párunk, ismerjük az igényeit, gondoskodunk róla, felelősséget vállalunk érte és törődünk lelki, fizikai komfortérzetével, hosszú ideig működteti kapcsolatunkat. Ezáltal mindketten boldogok vagyunk, hiszen pontosan ismerjük társunkat, valamint meg is adjuk neki azt, amire vágyik.

Kapcsolatunk folyamatosan fejlődik és változik.

Ha látjuk párunk erősségeit, akkor támogatni is tudjuk abban. Inspiráljuk, biztatjuk és felemeljük őt. Kapcsolatunk nem lehet mindig olyan, mint a legelején, azt az intimitást és rózsaszín ködöt nem tudjuk visszahozni, ez egész egyszerűen lehetetlen. Kapcsolatunk lényege, hogy bármilyen életszakaszba is lépjünk, az egymáshoz vezető utat mindig megtaláljuk. A szenvedély, a tűz és a szerelem szelídebb lesz, ettől függetlenül, ha mindketten úgy akarjuk, akkor átemelhető kapcsolatunk szakaszain.

Ezek is érdekelhetnek