2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberek9 otthoni módszer a fülfájdalom enyhítésére

9 otthoni módszer a fülfájdalom enyhítésére

-

Többféle betegség is károsíthatja egészséget, és az egy kellemetlenséget okozó probléma a fülfájás. Ez a bosszantó fájdalom befolyásolja a munkát, az iskolai teljesítményt, valamint a szabadidő és a kikapcsolódás perceit is. Szerencsére vannak olyan otthoni jogorvoslatok, melyek segítenek a probléma csökkentésében.Mai posztunkban úgy döntöttünk, hogy ezeket mutatjuk be nektek.

1, Miért fordul elő fülfájás?

A fülfájás leggyakoribb oka az akut otitis media (AOM). Ez a betegség elsősorban a gyermekeket érinti, és akkor fordul elő, amikor az eustachian (halló) cső el van zárva. Az elzáródást folyadék felhalmozódás okozza a fülüregben, és gyulladást idéz elő valamint középfül fertőzést okozhat. Az ilyen típusú fájdalom további okai a túl sok fülzsír, a fogászati ​​problémák, az orrmelléküregek vagy a torok fertőzése… stb.

Annak ellenére, hogy legyengíti a szervezetet és zavarhat a mindennapi élet során, nem kell minden esetben antibiotikumot beszedni rá. A kellemetlenség néhány forrása nem bakteriális eredetű vagy fertőzésekből származó. Vannak olyan otthoni gyógymódok, melyek csökkentik a kellemetlenséget.

1, Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

Néhány vény nélküli gyógyszer segíthet a fülfertőzéshez kapcsolódó fájdalom kezelésében, például az acetaminofen, az ibuprofen és az aszpirin. Fontos, hogy kövesd a betegtájékoztatóban leírt utasításokat, és mielőtt gyermekednek adnád, konzultálj az orvosával, mivel az ő esetükben kisebb adagokra van szükség. Ne feledd, hogy a kiskorúak számára nem biztonságos az aszpirin szedése.

2, Hideg vagy meleg kompressziók

Melegítő párnák vagy fagyasztóba tehető zselés tasakok használhatók a fájdalom enyhítésére. Helyezd őket a füledre 10-10 percre, természetesen váltogasd a meleg és a hideg párnákat. Ez a módszer felnőtteknél és gyermekeknél is alkalmazható. Figyelj arra, hogy ezeket ne tedd közvetlenül a gyerek fülére. A gyermekek pedig soha ne használják ezt a módszert felnőtt felügyelete nélkül.

3, Olívaolaj

Annak ellenére, hogy nincs tudományosan alátámasztva ez az elmélet, pletyka szerint az olívaolaj nagyon jó gyógyszer fülfájdalom esetén. Textúrája segít csökkenteni a viasz felhalmozódása által okozott fájdalmat. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia rámutat arra, hogy néhány csepp meleg olívaolaj gyulladás és fájdalomcsökkentő lehet, ha a gyerek fülébe csöppentesz.

4, Masszázs

A rágóizmok problémái okozhatnak ilyen fájdalmat. Ebben az esetben próbáld meg óvatosan masszírozni a területet a fülek mögött, majd a nyak felé haladj. Ez a fajta masszázs segíthet enyhíteni a fülfertőzés és a felesleges folyadék által okozott fájdalmat is.

5, Homeopátiás fülcseppek

Ezeket a cseppeket gyógyszertárban és online is be tudod szerezni. Ezek a cseppek gyógynövény-kivonatokból készülnek, és felhasználhatók a fülviasz valamint a folyadékok által okozott nyomás csökkentésére. Felfedezték, hogy az ilyen típusú cseppek ugyanolyan hatékonyak, mint az antibiotikus kezelések; javasolt azonban orvoshoz fordulni, mielőtt csecsemőknél alkalmaznád őket.

6, Gyömbér

A gyömbér aktív természetes tulajdonságai, illetve az antimikrobiális és gombaellenes hatásai hozzájárulhatnak a fájdalom csökkentéséhez. Ehhez nem kell mást tenned, mint felvinni egy kevés, meleg gyömbérlevet a külső fülcsatorna köré anélkül, hogy közvetlenül a fülbe menne.

7, Fokhagyma

A fokhagymát gyulladásgátló és mikrobaellenes tulajdonságainak köszönhetően évek óta használják fájdalom enyhítésre és fertőzések megelőzésére. A fájdalom és a kellemetlenség enyhítésére áztasd néhány percig szezámolajba a zúzott fokhagymát. Ezután csepegtesd le majd vidd fel a fülcsatornára.

8, Aludj anélkül, hogy a fülre nyomást gyakorolnál

Figyelj arra, milyen pózban alszol, mivel vannak olyan testhelyzetek, melyek súlyosbíthatják a fertőzés okozta fájdalmat. Ahelyett, hogy az érintett fülre feküdnél, próbálj a másik oldaladra vagy a hátadra feküdni. Utóbbi elősegíti a fül fájdalmának csökkentését.

9, Édesgyökér

Tanulmányok kimutatták, hogy az édesgyökér gyulladáscsökkentő és antibiotikus komponensei enyhíthetik a fülfájást. Melegíts fel egy evőkanál édesgyökért és egy evőkanál tisztított vajat. Keverd össze majd várj 5 percig, míg lehűl. Helyezd a keveréket a fülcsatorna külső oldalára, és hagyd állni 15 percig, majd óvatosan öblítsd le.

Bónusz: Hogyan lehet megelőzni a gyermekek fülfájásait

Nem mindig lehet megelőzni a gyermekek fülfájásait, de tehetsz bizonyos intézkedéseket annak megakadályozására, hogy gyermekeid olyan fertőzést kapjanak, melyek ezt a fájdalmat okozzák. Például:

Az oltások legyenek naprakészek;

A baktériumok átterjedésének megakadályozása érdekében gyakran moss velük kezet;

Kerüld a dohányfüst vagy más füstöt okozó forrásokat;

Kerüld a betegekkel vagy a beteg gyermekekkel való érintkezést.

Annak ellenére, hogy ezek az intézkedések segíthetnek elkerülni a fülfertőzést, ne feledd, hogy nem helyettesíthetik az orvost, így indokolt esetben mindenképp látogasd meg!!

Ezek is érdekelhetnek