2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességek9 rossz sztereotípia az egészséges életmódról, ami több kárt csinál, mint hasznot!

9 rossz sztereotípia az egészséges életmódról, ami több kárt csinál, mint hasznot!

-

Az egészséges életmód nagyon nagy divat lett a mai világban, amit mindenki nagyon szívesen követ. A kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás, a pihentető alvás, egészségesebb és boldogabb embereket eredményez. De amennyire lelkes ilyenkor az ember, annyira tudja követni a rossz sztereotípiákat, amik jól hangzanak, de valójában sokat tudnak ártani az emberi szervezetnek. Összegyűjtöttünk, néhány, sztereotípiát, melyről sokan hiszik azt, hogy hasznos, pedig az igazság az, hogy nem az.

A sötétebb húsú halak egészségesebbek.

A vadon élő lazac fajok húsa más színű, amelyiknek zsírosabb a húsa több Omega 3 zsírsavat tartalmaz. Egyes halaknak a húsa sokkal világosabb, ami arra utal, hogy nem annyira zsíros, tehát egészségesebb, így bátran lehet fogyasztani. Ha a szupermarketekbe sötétebb húsú halat látsz, és tudod róla, hogy annak nem olyan színűnek kell lenni, akkor ne vedd meg, mert valamelyik gazdaságban tenyésztették ki, ami életében nem látott tengervizet.

Az ergonómikus bútorok mindig jobbak a szokásosnál.

Az ergonómiai bútorokat a hátfájás enyhítése reményében hirdetik, de ez csak egy marketing fogás. Bizonyított: a helytelenül kiválasztott szék éppen ellenkezőleg hat, képes rontani állapotunkon. Ezenkívül az ilyen bútorok nagyon “érzékenyek” az ülésre és a testtartásra.

Az ergonomikus szék vizsgálata nagyon hosszú időt, és figyelmességet igényel. Ha nincs lehetőséged arra, hogy kipróbáld vásárlás előtt, akkor jobb elengedni az ötletet.

A szervezet rendszeres “méregtelenítése”.

Tanulmányok nem támasztották alá az otthoni beöntés, detox, speciális étrend, böjt és különböző gyógyteák hatékonyságát. De ezeknek a negatív hatásait viszont megállapították. Ha orvosi tanács nélkül kezdesz bele ilyen dolgokba biztos lehetsz benne, hogy bélflóra problémák, puffadás, hányinger, vese- és májelégtelenség tünetei jelentkezhetnek.

Mikrohullámú sütőben készült illetve melegített ételek károsak.

A mikrohullámú sütőben melegített ételek, illetve olyan ételek, amiket el lehet benne készíteni, nem károsodnak a mikrohullámok által, sőt nem veszítenek vitaminokat és hasznos anyagokat sem. Hasznosságuk csak az összetevők függvénye.

Ráadásul a mikrohullámú sütő alkalmasabb egyes ételek elkészítésére.

Minden gyümölcsöt és zöldséget meg kell hámozni.

Táplálkozási tanácsadók szerint, a legtöbb zöldséget, mint például az uborkát, tököt, paradicsomot, paprikát és a gyümölcsöket sem kell megfosztani héjuktól. Eltávolításával káliummal, magnéziummal, vitaminokban (C, K, PP, karotin, B-vitaminok) és antioxidánsokban hasznos rostoktól fosztjuk meg őket.

Azt viszont sose felejtsd el, hogy mind a gyümölcsöket, mind a zöldségeket, meg kell alaposan mosni, mielőtt elfogyasztanád.

Koránkelés hétvégén.

A Chicagói Egyetem tanulmányai megerősítették, hogy a hétvégén való hosszabb ideig tartó alvás az inzulinérzékenység és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát javította.

Hasonló eredményeket értek el Svédország tudósai is: a hétvégéken 9 órás alvás, 15% -kal csökkentette a korai halálozás kockázatát.

Edzés előtti nyújtás.

Amint azt Kanadából és az Egyesült Államokból származó tudósok tanulmányai kimutatták, a statikus nyújtás sérüléseket okozhat. Természetesen segít, hogy az izmok rugalmasabbá váljanak, de ugyanakkor gyengíti is őket, és erőteljes edzés közben rontja az állóképességet és a teljesítményt.

“Pozitív gondolkodás” – a lelki egészség kulcsa.

Pszichológusok azt állítják, hogy az egyre népszerűbb „pozitív gondolkodás” veszélyes. Ez a koncepció csökkenti a valóság észlelését, nem teszi lehetővé, hogy kiszámítsuk a negatív hatások és kockázatok lehetőségét, valamint nem tudjuk elkerülni a hibákat azon az úton mely céljaink felé haladnak és ez szorongást vagy depressziót vált ki.

A szőlőlé sokkal jobb, mint a cukrozott üdítők.

Ausztrál és Brit tudósok tanulmányai szerint, a szőlőlé által okozott kár összehasonlítható a cukrozott üdítők fogyasztásának következményeivel. A nagy mennyiségű cukor (függetlenül attól, hogy csomagolt vagy frissen facsart gyümölcslé) növeli az elhízás, a cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

 

Ezek is érdekelhetnek