A fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb? Íme a bizonyíték! Gondoltad volna?

Nyilván a házadban, lakásodban van konyha. Ha szeretsz főzni, akkor van egy nélkülözhetetlen dolog. A vágódeszka. Elengedhetetlen az életek előkészítéséhez. Két fajtát különböztetünk meg. Műanyag és fa. A főzés és a saját egészségünk biztonságáért rendkívül fontos ezek tisztántartása. Na de melyiket hogy és mennyire?

Kezdjük a műanyaggal…

- Hirdetés -

 

415439027.gastro muanyag barazdas vagodeszka 60x40x3 cm feher A fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb? Íme a bizonyíték! Gondoltad volna?

A műanyag vágódeszka legfőbb előnye, hogy mosogatógépben is mosható. A mosogatógép egy meglehetősen drasztikus eljárás a mosatlan edények tisztán tartására. Erős vegyszerek, forró víz. Meglehetősen alapos munkát végez. A műanyag vágódeszka legfőbb problémája, hogy könnyebben sérül, mint a fa. Egy éles késsel rendkívül könnyedén elég mély karcolásokat ejthetünk rajta, amiben megtelepedhetnek a különböző baktériumok.

A fa vágódeszka

- Hirdetés -

proppmatt vagodeszka 0711760 PE728452 S4 A fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb? Íme a bizonyíték! Gondoltad volna?

Azt gondolnánk, hogy a műanyag vágódeszkát könnyebb tisztítani, ezáltal biztonságosabbak? Ez nem igaz. A fával az a baj, hogy nem lehet mosogatógépben tisztítani, ugyanis megszívhatja magát vízzel, ami nem tesz jót az anyagnak. A fa vágódeszka megválasztásánál különös figyelemmel kell eljárni. Jobban bírják a „gyűrődést” viszont fokozottan figyelni kell a tisztítására. Mindkettő anyag esetén kell fertőtlenítőt használni. Főleg akkor, ha nyers húst dolgoztunk fel rajta. A domestos jól jöhet ilyenkor. A fa belsejébe is beivódhatnak a baktériumok, de ezek rendszerint már nem életképesek. A műanyagok általában jobb alapot szolgáltatnak a baktériumok elszaporodásához. Furcsa mód egyes éttermekben betiltották a fa vágódeszkák használatát.

Na de akkor most melyik a jobb?

shutterstock 2 A fa vagy a műanyag vágódeszka a jobb? Íme a bizonyíték! Gondoltad volna?

- Hirdetés -

Igazán győztest nehéz kihirdetni. Egy vizsgálat során tízféle fa deszkát, négyféle műanyag polimert, valamint egy keménygumi deszkát „fertőztek meg” különböző fertőző baktériumokkal. Olyanokkal, amik e feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribbak.

Azt tapasztalták, hogy a fa vágódeszkán perceken belül kipusztultak a baktériumok 99,9 százaléka, míg a műanyag változaton inkább burjánzásnak indultak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a műanyag változatokon rendre elterjedtek a különféle kórokozók.

Tény és való, hogy a műanyag deszkákról könnyebben lemoshatóak a baktériumok, de ez csak a vadonatúj eszközökre érvényes. A kórházakban is gyakran következnek be fertőzések emiatt.

A lényeg, hogy mindig alaposan figyeljünk ezek tisztítására, továbbá legyen többféle is a különböző ételekhez. Nagyon csúnya betegségeket kaphatunk el.

Ti milyet használtok otthon? Írjátok meg kommentben.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!