10 világhírű színész, aki nem használ kaszkadőrt

- Hirdetés -

A hollywoodi produkciók számtalan olyan jelenetet tartalmaznak, amik bizony rendkívül veszélyesnek minősülnek. Éppen ezért a színészeket a legtöbb esetben képzett kaszkadőrök helyettesítik, hogy ne essen bántódásuk. Lövöldözés, autósüldözés, üvegen átugrálás, bukások, robbanások és még sorolhatnánk azokat a filmkockákat, amikben nem a főszereplők vesznek részt, hanem kaszkadőreik.

Cikkünkben viszont olyan színészeket mutatunk nektek, akik szembe néztek a kihívással és saját maguk vettek részt a legveszélyesebb jelentekben is. A tehetséges és bátor színészek azonban a stúdiók és a producerek miatt olykor kénytelenek a „kispadról” végignézni, hogy a tapasztalt kaszkadőrök a helyükbe lépnek, ugyanis a filmek készítői nem vállalnak felesleges kockázatot.

Jackie Chan

- Hirdetés -

Chan 56 éves pályafutása során több, mint kétszáz filmet forgatott, amik alatt számtalan sérülést szerzett és ezek listáját holnapig olvashatnánk. Ezek között volt áramvezeték okozta égés, valódi üvegen átugrás a bekészített hamis helyett, törött koponya, megvakulás az izzó parázson fetrengés miatt és így tovább. A színész annyira merész volt, hogy még legrizikósabb jelenteket is képes volt többször megismételni. Jackie Chan tehetsége egyáltalán nem kétséges, hiszen számos alkalommal tett erről tanúbizonyságot. 2016-ban elismerték munkásságát és tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták.

Tom Cruise

Tom Cruise már bőven elmúlt ötven esztendős, de ez nem jelenti azt, hogy nem teszi próbára védőangyala kitartását. A színész az egyik legmerészebb kollégái közül, aki bizony szereti kihagyni kaszkadőreit még a legrizikósabb jelenetekből is és ő maga elvégezni a „piszkos munkát”. A legkeményebb mutatványokat a Mission Impossible filmekben mutatta be, amikor magas épületekre mászott fel és szaladt le rajtuk, természetesen kötelek és tapadókorongok segítségével, de megcsinálta. A hatodik részben már helikoptert vezetett és ejtőernyős ugrásokat hajtott végre. Persze neki is voltak kisebb-nagyobb sérülései, ami nem is csoda, hiszen a profik sem mindig ússzák meg az akciójeleneteket csak úgy.

- Hirdetés -

Arnold Schwarzenegger

Bennie Dobbins, kaszkadőr elmagyarázta a színésznek, hogy mennyire fontos, hogy ő maga játssza el a legrázósabb jeleneteket is. A Kommandó című film forgatásán találkoztak egymással, ahol Schwarzenegger valódi kaszkadőr-kiképzést kapott. Dobbins sok mindenre rávette a színészt, mint üvegen átugrás, magasban lógás, motor után húzás… A Vörös zsaru című forgatása alatt Bennie elhunyt, de továbbra is ő maradt Schwarzenegger legnagyobb példaképe. A Terminátor című filmben viszont már szükség volt a kaszkadőrökre is, hiszen a színész rendkívül értékes volt ahhoz, hogy ő maga játsszon a veszélyes jelenetekben. Mostanra pedig már korából kifolyólag sem engedik dublőrök nélkül forgatni, de a verekedős és lövöldözés részekhez még mindig ragaszkodik és ő vesz részt bennük.

Harrison Ford

- Hirdetés -

Ford nem éppen az ijedős színészek közé tartozik, ugyanis képes egy kényszer leszállásra is egy golfpálya területén. A kaszkadőrök úgy nyilatkoztak a színészről, hogy sokszor nagyon nehéz volt lebeszélni őt arról, hogy saját maga végezze el a dublőrök munkáját. Harrisont még az sem érdekelte, hogy élete is veszélybe kerülhet, de a producerek nem engedték, hogy kockáztassa saját életét és veszélybe sodorja a film befejezését.

Keanu Reeves

Reeves már a Mátrix-filmek forgatása alatt is részt vett a verekedős jelentekben, ehhez pedig harcművészeteket tanult, hogy minden mozdulata valósághű legyen. A Jonh Wick filmek forgatása alatt még inkább erősödött ez a hatás. Sőt, mivel rengeteg golyó repked filmjeiben, egy speciális lövésztréningeken készítette fel magát a jelentekre. Egyébként már a Féktelenül című filmben is ő maga ugrott fel a buszra és tette mindezt a producereknek ellenszegülve.

Jason Statham

A válogatott műugró, modell, harcművész, majd színész bizony semmit sem bíz a véletlenre. Statham már az első filmje óta vásárra viszi a bőrét, ugyanis ő hisz abban, hogy kockázat nélkül nincs siker sem. A szállító és a Halálos iramban című filmek sztárja már a Crank első részében is megmutatta, mire képes, amikor egy helikopter ablakában csimpaszkodott Los Angeles felett 600 méter magasan. A feláldozhatók című filmben pedig egyenesen belehajtott teherautójával a vízbe, ahonnan persze sikerült sértetlenül kijutnia.

Ryan Reynolds

Ryan az egyik olyan színész, aki nemhogy ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül vegyék fel jeleneteit, hanem még élvezte is a veszélyes helyzeteket. A védhetetlen című film forgatása alatt eltört egy nyakcsigolyája, ami miatt azonnal kórházba szállították. Reynolds ebben az évben, vagyis 2012-ben már hetedszer járt kórházban sérülései miatt. Az őt kezelő doktornő már megelégelte a színész gyakori látogatásait és fogott egy papírt, amire csak annyit írt „KASZKADŐR”. Az üzenet teljesen egyértelmű volt, a színész pedig vette is a lapot. A Deadpoolban már kimaradt a kockázatos jelenetekből, de tény, hogy korábban nem ismert határokat.

Christian Bale

A Batmant alakító színészről nemcsak hízásai és fogyásai miatt mondható el, hogy alárendeli magát szerepeinek, hanem bátorsága sem az utolsó. A denevérember bőrébe bújva felhőkarcolókról ugrált le. Még Tom Hardy is azt mondta róla, hogy egyben ijesztő és nagyon kemény srác.

Sylvester Stallone

A színész napjainkban már a dublőrökre bízza a munka nehezebb részét, ám évekkel ezelőtt ez korántsem volt így. Részt vett a verekedős, lövöldözős és robbanásos jelenetekben is, amiket kisebb sérülésekkel megúszott, de a Rocky 4-ben gazdagodott néhány törött bordával is. A feláldozhatókban mozgó repülőgépre ugrált, egy verekedés során pedig kis híján a nyakát törte. Szóval a színész sem szűkölködik a forgatásokon szerzett sérülésekben, de szerencsére megúszta ezeket a veszélyesek jeleneteket. Egyik kaszkadőrje azonban nem volt ilyen szerencsés, ugyanis ő életét vesztette az egyik robbanásos jelenet forgatása során.

És végül, hogy a nők se maradjanak ki a sorból…

Angelina Jolie

Angelina kemény szerepekben is megmutatta már magát. Ilyen volt például a Salt ügynök, amihez már a film forgatása előtt thai-boxot és Krav Magát kellett tanulnia, illetve egy tizenkét emeletes épület tetején egyensúlyozott. Ám a színésznő élvezte a tanulási folyamatot, amit persze önként vállalt. Minden percét élvezte és nem bánja, hogy nem a kaszkadőrökre bízta a munkát.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!