Közel 2 Kilós Ropogós Házi Kenyér Fillérekből – Próbáld Ki Te Is!

Megosztás

A friss, ropogós házi kenyér illata semmihez sem fogható! Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz egy csodásan cserepes, pillekönnyű belsejű, közel 2 kilós kenyeret otthon, ráadásul mindössze 350 forintból! Ez a recept garantáltan sikert arat majd a családban.

Közel 2 kilós kenyér, aminek az összköltsége 350 forint sincs!

A titok a kovászban rejlik!

A kenyér lényegét a kovász adja, amit már előző nap el kell készíteni. Ez teszi igazán puhává, tartóssá, és egyedi ízvilágú kenyérré.

Kovász hozzávalók:

  • 250 ml víz
  • 250 g BL55 liszt
  • 40 g friss élesztő
  • 1 evőkanál olaj

Kovász elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban simára keverjük, mint a galuskatésztát, majd letakarva pihenni hagyjuk egy éjszakán át.

- Hirdetés -

A Tészta Készítése

Miután a kovász elkészült, jöhet a tészta! Ez a recept egyszerű, nem igényel speciális gépeket, csak egy kis türelemet.

Hozzávalók:

  • 510 ml víz (a liszt minőségétől függően lehet kicsivel kevesebb vagy több)
  • 7 kávéskanál só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1000 g BL55 liszt
  • 2 evőkanál olaj (vagy olvasztott vaj/margarin)
  • A kész kovász

Elkészítés:

  1. Dagasztás: Tedd az összes hozzávalót egy dagasztógépbe vagy gyúrhatod kézzel is. Legalább 10 percig dagaszd, amíg egy szép, fényes, nem ragacsos tésztát kapsz.
  2. Első kelesztés: Letakarva hagyd kelni kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
  3. Formázás: Kiborítjuk egy lisztezett deszkára, majd cipóvá vagy veknév formázzuk.
  4. Edénybe helyezés: Az edény aljára tegyünk sütőpapírt, majd ráhelyezzük a kenyértésztát.
  5. Duplájára kelesztés: Spricceljük le egy kis vízzel, majd letakarva hagyjuk ismét duplájára kelni.
  6. Pengés bevágás: Ha megkelt, pengével bevágjuk a tetejét, majd ismét lespricceljük vízzel.

A Sütés Művészete

A tökéletes cserepes kenyér titka a megfelelő sütési technika.

Sütési lépések:

  1. 250 fokos előmelegített sütőbe tesszük a letakart edénnyel együtt. Sütjük 15 percig.
  2. 200 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 40 percig sütjük.
  3. Az utolsó percekre vegyük le az edény fedőjét, hogy szépen megpiruljon a kenyér.
  4. Erős aranybarnára süssük, hogy igazán cserepes legyen!
  5. Mikor kész, a sütőből kivéve spricceljük le vízzel, hogy extra ropogós legyen a héja.

Tökéletes Házi Kenyér Fillérekből!

Ez a recept nemcsak olcsó, hanem garantáltan finom is! Kívül ropogós, belül puha, és hosszú ideig friss marad.

- Hirdetés -

Ha te is imád a házi kenyérsütést, próbáld ki ezt a receptet, és oszd meg barátaiddal is!

Jó sütögetést! 🍞🥖

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!