Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk!

Megosztás

Nagymama trükkje, amitől sokkal finomabb és jobb lesz a farsangi fánk!

kep 2025 02 10 114409009 Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk!

Fánkot készíteni nem egyszer. Legalábbis jó fánkot! Egy igazi művészet. A tökéletes farsangi fánk elkészítéséhez több apró trükk is van, amelyek segítenek abban, hogy a fánk szép levegős, könnyű, aranybarna és nem túl olajos legyen. Íme a legjobb tippek:

1. A tészta titkai

- Hirdetés -

Langyos alapanyagok – A tej, a tojás és a vaj legyen szobahőmérsékletű, mert így könnyebben megkel a tészta.
Jó minőségű liszt – A BL55-ös finomliszt ideális, mert könnyű, mégis tartós szerkezetet ad.
Alapos dagasztás – Addig kell dagasztani, amíg a tészta fényes, sima és hólyagos nem lesz (kb. 10-15 perc). Ez biztosítja a levegős belsőt.
Kelesztés trükkje – Kb. 1 óráig kell keleszteni meleg helyen, letakarva. Túlkelni nem szabad!

kep 2025 02 10 114432106 Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk!

2. A formázás trükkjei

Ne nyomd össze a tésztát – A kelesztés után óvatosan nyújtsd ki, hogy ne törjenek össze a légbuborékok.
Vastagság – 1,5 cm vastagra nyújtsd, mert sütés közben megnő!
Középen mélyedés – Ha szeretnéd, hogy a fánknak szép kis „kalapja” legyen, sütés előtt az ujjaddal nyomj egy kis mélyedést a közepére.

3. Sütési titkok

Megfelelő olajhőmérséklet (170-180°C) – Ha túl forró, a külseje gyorsan megég, de belül nyers marad. Ha túl hideg, akkor megszívja magát olajjal. Tipp: Próbáld ki egy kis darab tésztával, ha az olajban pezseg, de nem ég meg rögtön, akkor jó a hőfok!
Fedő alatt sütés az egyik oldalon – Amikor az első oldalát sütöd, fedd le az edényt! Ez segít, hogy szépen megemelkedjen és szalagos legyen.
Ne pakold tele az edényt – Egyszerre csak pár darabot süss, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen le túl gyorsan.

- Hirdetés -

4. Tálalási trükkök

Szűrőpapírra szedés – A kész fánkokat papírtörlőre szedd, hogy ne legyenek túl olajosak.
Vaníliás porcukor – Ha illatosabb fánkot szeretnél, keverd a porcukorba vaníliás cukrot.
Lekvár betöltése – Ha töltött fánkot készítesz, használj habzsákot, és ne túl folyós lekvárt, hogy ne áztassa el a tésztát.

kep 2025 02 10 114503436 Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk!

A farsangi fánk tésztájába gyakran tesznek egy kevés alkoholt (például rumot, pálinkát vagy vodkát), mert megakadályozza a túlzott zsiradékfelszívódást sütés közben.

Miért jó az alkohol a fánkhoz?

  1. Kevesebb olajat szív magába – Az alkohol sütés közben gyorsan elpárolog, így a fánk nem lesz túl olajos.
  2. Légiesebb, könnyebb szerkezetet ad – Az alkohol segít abban, hogy a tészta lazább legyen, és szép levegős belsejű fánkok süljenek.
  3. Finomabb ízt ad – Egyes italok, például a rum vagy a pálinka, enyhe pluszízt is adnak a fánknak.

Ha valaki nem szeretne alkoholt használni, akkor helyette egy kis citromlé vagy ecet is segíthet, bár nem ugyanolyan hatásfokkal. 😊

- Hirdetés -

Ezekkel a trükkökkel garantáltan tökéletes farsangi fánkot süthetsz! 🍩😋

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!