2023 március 21 kedd
KezdőlapEmberekA 18 éves fiú önként vállalta, hogy megfertőzzék őt a koronavírussal -...

A 18 éves fiú önként vállalta, hogy megfertőzzék őt a koronavírussal – Szerinte megéri

-

Kilencven fiatal önként vetette alá magát az egyedülálló kísérletnek. A koronavírus-járvány megjelenése óta a tudósok folyamatosan kutatnak, szeretnék a lehető legpontosabban ismerni a vírus minden apró részletét. Ehhez azonban nem elég a fertőzöttek és az elhunytak vizsgálata, így több kísérletbe is belefogtak már. Ezúttal fiatalokat fertőztek meg koronavírussal, vizsgálati célból.

uoGktkpTURBXy9kOWEzYjcyNjk0MzdlM2Y2ZTJlMzJmODdkMWU0NDEzYy5qcGeSlQMAH80D6M0CMpUCzQNSAMLD
A 18 éves fiú önként vállalta, hogy megfertőzzék őt a koronavírussal - Szerinte megéri

Az első emberkísérlet márciusban veszi kezdetét Angliában. A kutatás a londoni Royal Free Hospital-ban zajlik majd, amelyben kilencven önkéntes vesz részt. Az alanyok orron át kapják meg a vírust. Az orrba fecskendezés után pedig megfigyelik, miként reagál testük a koronavírusra.

A szakemberek azt remélik, hogy a kísérleti eredmények hasznosak lesznek ahhoz, hogy új gyógymódokat, kezeléseket és oltásokat fejlesszenek ki. A tudósok fiatalokat toboroztak, mivel náluk jóval kisebb annak az esélye, hogy a vírusnak komoly, életveszélyes szövődményei legyenek. Ám ennek ellenére is van esély arra, hogy száz főből hosszabb távon is megmaradjanak a vírus tünetei, mint az íz-és szaglásvesztés, légszomj és kimerültség.

1 21
A 18 éves fiú önként vállalta, hogy megfertőzzék őt a koronavírussal - Szerinte megéri

A résztvevők tizenhat napig lesznek karanténban és többször tesztelik őket és számos vizsgálat vár rájuk. A kísérletben való részvételért fejenként 4500 fontot, azaz 1,8 millió forintot kapnak majd.

„Ez azonban nem a pénzről szól, hanem sokkal több annál” – nyilatkozta az egyik önkéntes, Alastair Fraser-Urquhart.

1118
A 18 éves fiú önként vállalta, hogy megfertőzzék őt a koronavírussal - Szerinte megéri

A 18 éves fiút megkérdezték arról is, hogy miért jelentkezett a kísérletre, hiszen amellett, hogy a koronavírus komoly egészségügyi problémákat okoz, milliókat ölt már meg. Alastair azt mondta, erre nincs jó válasza, mivel jól tudja, hogy a kísérlet sok kockázattal jár, de ennél sokkal fontosabbnak tartja azt, hogy hozzájárul a járvány elleni harchoz, hiszen az adatok rendkívül hasznosak lesznek majd.

Ezek is érdekelhetnek