2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészségA COVID-19 gyógyszer már kapható. Kell, akkor nekünk még az oltás?

A COVID-19 gyógyszer már kapható. Kell, akkor nekünk még az oltás?

-

A COVID-19 gyógyszer már kapható. Az Egyesült Királyság gyógyszerszabályozó hatósága jóváhagyta a koronavírus elleni tabletták használatának feltételes engedélyezését. Ez azt jelenti, hogy áttörés történt a járvány elleni küzdelemben?

Végre van gyógymód?
A koronavírus-járvány több mint két éve tart, de ez idő alatt nagyon ritkán hallottunk híreket a COVID-19 elleni gyógyszer kifejlesztésére irányuló erőfeszítésekről. A COVID-19 elleni védőoltást népszerűsítő könyörtelen kampányok között nagyon ritkán érkeztek jelentések olyan anyagokról, amelyek hatásosnak bizonyultak a koronavírus ellen.

A kormányok erőteljesen elhallgattak mindenféle pletykát az amantadin hatékonyságáról. Ennek oka, hogy elkerülhessék, hogy elvonják a figyelmet az oltásokról. Most már lehet hivatalosan is beszélni a koronavírus elleni küzdelemre szolgáló gyógyszer megjelenéséről.

A brit hatóságok úgy vélik, hogy áttörés történt a koronavírus elleni küzdelemben. Sajid Javid, az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere tájékoztatta a polgárokat:

“Történelmi nap a mai országunk számára, mivel az Egyesült Királyság a világon az első olyan ország, amely jóváhagyott egy otthon szedhető vírusellenes gyógyszert a Covid-19 ellen. A kormány és az NHS közösen gőzerővel dolgozik azon, hogy a lehető leghamarabb előálljon a betegkezelési tervekkel.”

A német Merck konszern által kifejlesztett Molnupiravir nevű készítmény is hamarosan a patikákba kerül. A gyógyszer a különösen veszélyeztetett betegek számára javasolt. Ez azt jelenti, hogy az orvosok elsősorban 60 év felettieknek, elhízottaknak, valamint cukorbetegeknek vagy szívbetegségben szenvedőknek ajánlják.

Az ajánlásoknak megfelelően a Molnupiravir tablettát a lehető leghamarabb be kell venni, miután pozitív COVID-19-teszt eredményt kaptunk. A gyógyszer hatásmechanizmusa a koronavírus alacsony koncentrációjának fenntartása a szervezetben. Ennek köszönhetően a betegség nem fejlődik olyan gyorsan, és nem ad olyan erős tüneteket. Az orvosok úgy vélik, hogy a gyógyszer napi kétszeri alkalmazása a fertőzés után öt napig a tünetek jelentős csökkenéséhez vezet. Elősegíti a gyorsabb gyógyulást is. A szert a COVID-19 enyhe vagy közepes lefolyású betegei számára szánják.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy az új gyógyszer igen erősen befolyásolhatja a járvány további fejlődését. Csökkentheti a halálos áldozatok számát a szegényebb országokban, ahol gyengébb az orvosi ellátás. 

Kérdés, hogy akkor szükség lesz-e az oltásra, ha a gyógyszer világszerte elterjed?!

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek