Érthető módon persze, a fülzsír nem épp az átlagos társalgások központi témája, de nyilván nem is kell annak lennie! Elég, ha erre te magad figyelsz a füled tisztítása során, mivel számos dologra utalhat az egészségeddel kapcsolatban.

Kezdjük azzal, hogy mi is a fülzsír!
Ezt a szervezet termeli, amivel az elsődleges célja, hogy megakadályozza, hogy a különböző baktériumok és szennyeződések bekerüljenek a hallójáratba. Összetételét tekintve leginkább elhalt hámsejtekből, valamint a mirigyek által termelt telített és telítetlen zsírsavakból, továbbá alkoholból és szkvalénból áll.

Vegyük sorjába, hogy színét és állagát tekintve mire is árulkodhat!

1. Sárga, nedves és ragadós

Ez a legáltalánosabb formája a felnőttek esetében. Teljesen normális, ha ilyet tapasztalsz, nincs mitől tartanod!

2. Szürkés

Ez egy kicsit szokatlanabb, de előfordulhat. Ez általában akkor fordul elő, amikor a fül ki van száradva, esetleg viszket is, de utalhat ekcémára is. Ha huzamosabb ideig tapasztalod, jobb, ha felkeresel egy orvost.

3. Halványsárga

Gyermekek esetében pedig ez a legjellemzőbb, mivel náluk sokkal több fülzsír termelődik, mint a felnőttek esetében. Ahogy idősödnek, ez úgy mérséklődik és lesz sötétebb színű.

4. Sötét és ragadós

Ez általában akkor jellemző, ha az illető többet izzad. Ilyenkor érdemesebb nagyobb hangsúlyt fektetni az esetleges testszagok megelőzésére is.

5. Sötét és sűrű, illetve az átlagosnál több mennyiségű

A legvalószínűbb oka a szorongás és a sok stressz. Ilyenkor a legjobb, ha rendszeresebben tisztítod, valamint törekedj a kevésbé stresszes életmód elérésére!

6. Száraz, fehér és piheszerű

Ez az olyan emberek esetében tapasztalható leginkább, akik alig izzadnak. Esetükben nincs is semmilyen rendkívüli. Ha azonban olyasvalaki tapasztalja, akinél ez korábban nem fordult elő és huzamosabb ideig fennáll, érdemes felkeresnie egy orvost.

7. Fekete vagy sötétbarna

Elsőre talán ijesztőnek tűnik, de ez is teljesen normális. A legvalószínűbb oka, hogy a szervezet jóval többet termelt a fülzsírból, de szintén okozhatja a sok stressz is.
Továbbá akkor is előfordulhat, ha valaki hosszú ideig nem tisztította a fülét.

8. Nedves és folyékony

Időnként, főleg, ha valaki nagyon sokáig nem tisztítja a fülét, normális, ha kifolyik belőle. Ám előfordulhatnak olyan extrém esetek is, amikor ez hirtelen következik be, sőt, akár véres is. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert könnyen lehet, hogy perforált dobhártyáról van szó.

9. Véres

Az előzőhöz hasonlóan szintén utalhat perforált dobhártyára, ha a tisztítás során vért találsz a fülzsírban. Ebben az esetben is célszerű orvoshoz fordulni.